BERLİN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2015 11:07
Başbakan Angela Merkel ile Federal Hükümet istihbarat skandalı nedeniyle baskı altında. Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu, hükümetten Perşembe gününe kadar bilgi istedi. Muhalefet partileri mecliste özel oturum talep etti.
Almanya'da istihbarat skandalı her geçen gün yeni bir boyut kazanıyor. 11 Eylül saldırılarından yedi ay sonra Federal Haber Alma Teşkilatı (BND) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) bilgi paylaşımı anlaşması imzaladı.
Bu anlaşma çerçevesinde iki istihbarat uzun süre karşılıklı bilgi paylaşımı yaptı. BND'nin AB Komisyonu, Fransa ve Avusturya dışında Avrupa'daki önemli bürokratları ve siyasetçileri de dinleyip topladığı istihbaratı NSA'ya verdiği iddiaları ortaya atıldı.
NSA'nın BND'yi taşeron gibi kullandığı haberlerinin Alman basınında yer almasından sonra Federal Hükümet ve Başbakan Angela Merkel'a yönelik baskılar da artmaya başladı. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'ın Almanya'dan açıklayıcı bilgi istemesinden sonra Alman muhalefet partileri de hükümete baskı yapmaya başladı.
PERŞEMBE GÜNÜNE KADAR
Yeşiller Partisi, Federal Meclis'te özel oturum talebinde bulundu. İstihbarat skandalıyla ilgili hükümetin meclisi bilgilendirmesini istedi. Sol Parti de hükümete tepki gösterirken, mecliste grubu bulunmayan Hür Demokrat Parti (FDP) ise Merkel'in AB Komisyonu ve diğer Avrupa ülkelerinden özür dilemesi gerektiğini açıkladı.
Öte yandan geçtiğimiz yıl kurulan ve hala çalışmalarını sürdüren Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu ise hükümetten bilgi talebinde bulundu. Komisyon, federal hükümete gönderdiği yazıda, Perşembe günkü oturuma kadar detaylı ve açıklayıcı bir bilginin kendilerine ulaştırılmasını talep etti.
Hükümet ise Birleşik Devletlerine, paylaşılan istihbarat ile ilgili komisyona bilgi vermek için izin istedi.