Güncelleme Tarihi:
Almanca bilmediği için kalp nakli bekleyenler listesine alınmayan Iraklı müvekkili için açtığı tazminat davasını Federal Anayasa Mahkemesi’ne taşıyan Türk avukat Cahit Tolan önemli bir başarı elde etti.
Anayasa Mahkemesi (Karar-No: 1 BvR 274/12) hiç kimsenin dilinden dolayı dışlanamayacağını maddesine dayanarak Tolan’a hak verdi.
Almanya’da mülteci olarak yaşayan 58 yaşındaki müvekkili Hassan Rashow- Hussein’in ağır kalp hastası olduğunu ve yaşamını sürdürebilmesi için tek çözümün kalp nakli olduğunu belirten Tolan,
“Ancak kendisi Almanca bilmediği için Bad Oeynhausen’deki kalp merkezi (HDZ), müvekkilimi kalp nakli bekleyenler listesine almadı. Gerekçe olarak da nakil öncesi ve sonrası komplike terapi için kendisiyle gerekli iletişim kurmalarının mümkün olmadığını ileri sürdüler. Oysa bir tercüman ile bu sorun giderilebilirdi” dedi.
MÜNSTER’DE LİSTEYE ALINDI
Bunun üzerine Münster kalp merkezine başvurduklarını ve orada müvekkilinin bekleme listesine alındığını belirten Tolan “Daha sonra HDZ’nin anayasanın temel ilkesi olan eşitlik prensibini ihlal ettiği gerekçesiyle tazminat davası başvurusu yaptık. Eyalet ve yüksek eyalet mahkemesi, şansı olmadığı iddiasıyla dava açmayı reddetti. Biz de Anayasa Mahkemesi’ne gittik. Mahkeme tazminat davası için ciddi sebepler bulunduğunu ve Anayasa’nın 3. maddesinin ihlali söz konusu olduğunu belirterek kararı bozdu ve tekrar yüksek eyalet mahkemesine havale etti. Bu dava benim için insani boyutuyla da çok önemli. Bende buraya göçmen olarak geldim. Dolayısıyla göçmenlerin yaşadığı ayrımcılıkla mücadelede önemli bir hukuk zaferinde payım olduğu için mutluyum” dedi.
Fatma Elaldı’ya da aynısı yapılmıştı
BAD Oeynhausen’deki HDZ, Ağustos 2000’de Fatma Elaldı (56) isimli Türk kadınının da yeterli Almanca bilmemesini gerekçe göstererek kalp nakli bekleyenler listesine almamıştı.
Olay önce Hürriyet ardından da Alman basınında yer alınca HDZ Elaldı’yı listeye almıştı. Ancak Elaldı kalp nakli sonrası vücudun yeni kalbi kabul etmemesi üzerine hayatını kaybetmişti.