Dil yasağı temel hakka müdahaledir

Güncelleme Tarihi:

Dil yasağı temel hakka müdahaledir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2012 15:55

Ahlen Staetische Gymnasium’da gündeme gelen ancak Münster Valiliği tarafından kaldırılan Türkçe yasağını değerlendiren Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV NRW), “Dil yasağı açıkça, kişiliği özgürce geliştirme temel hakkı ve ırkçılığa karşı mücadele yasasının ihlalidir. Bu tür yasaklar Almanca dışındaki bütün dilleri yok saymaktadır” dedi.

Haberin Devamı

KUZEY Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV NRW), Ahlen Staetische Gymnasium yönetimi tarafından öğrencilerin teneffüste aralarında Türkçe konuşmalarına getirilen ancak Münster Valiliği tarafından kaldırılan yasağı, Ahlen’de düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi.

Okul Müdürü Siegfried Knepper ve Ahlen Belediye Başkanı Benedikt Ruhmöller’in davetli olmasına rağmen katılmadığı toplantıda, dile yasak getirme girişimlerinin Almanya'da yasalara aykırı olduğu belirtildi.

FÖTEV Başkanı Hakan Civelek ve Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sak tarafından yapılan açıklamada, ders saati dışında anadile getirilen yasağın, kişiliği özgürce geliştirme temel hakkının ihlali olduğu vurgulandı.

“Bu tür yasaklar, Almanca dışındaki tüm dilleri yok saymaktadır” denilen FÖTEV açıklamasında, bu durumun Irkçılığa Karşı Mücadele Yasası’nın da açıkça ihlali anlamına geldiği kaydedildi.

BAKANLIĞIN TAVRI NET
NRW Eğitim Bakanlığı’nın yasak konusundaki tavrının net olduğunu belirten FÖTEV Sözcüsü Dr. Ali Sak, bakanlık tarafından 26 Mart 2012 tarihinde Dr. Norbert Reichel imzasıyla FÖTEV’e gönderilen “Almanca ders dilidir, okul dili değil” şeklindeki yazıyı, Eğitim Bakanlığı Müşaviri Ludwick Hecke’nin 19 Aralık 2012 tarihinde gönderdiği yazı ile bir kez daha dile getirdiğini söyledi.

Eğitim Bakanlığı tarafından ekim ve kasım aylarında valiliklere ve eğitim müdürlüklerine gönderilen yazı ile uyum yasası çerçevesinde çokdilliliğin teşvik edilmesini talep ettiğini hatırlatan Dr. Sak,

“FÖTEV olarak beklentimiz anadilin kabulü, takdir edilmesi ve daha çok desteklenmesidir. Çokdillilik göçmen kökenli çocukların sosyalleşme parçasıdır ve daha fazla teşvik edilmelidir” dedi.

BAZI DİLLER İSTENMİYOR
Almanya’da Türkçe ve Arapça gibi bazı dillerin istenmeyen diller olduğunu kaydeden Sak, bu nedenle eğitim kurumlarında bu dillere yeterli ilgi gösterilmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Ahlen Staetische Gymnasium’da aynı durum söz konusu. Okulda Rus ve İtalyan kökenli öğrenci yok denecek kadar az olmasına rağmen, Rusça ve İtalyanca seçmeli yabancı dil olarak veriliyor. Buna karşın her 5 öğrenciden biri Türk kökenli olmasına karşın Türkçe gündemde yok. Orta vadede Türkçe anadil dersi olarak, uzun vadede ise seçmeli yabancı dil olarak verilmeli” diye konuştu.

FÖTEV’in 2013 yılında eyalet çapında çokdilliliği teşvik etmek için kampanya hazırlığı içerisinde olduğunu belirten Dr. Sak, Türkçe’nin yasaklanmasına ilişkin girişimler karşısında sessiz kalınmamasını ve mutlaka FÖTEV’le irtibata geçilmesini istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!