Dil testine \"sakıncalı\" raporu

Güncelleme Tarihi:

Dil testine \sakıncalı\ raporu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 00:00

ALMANYA´da yaşayan Türkler´in, Türkiye´den aile birleşimi yasası çerçevesinde Almanya´ya getirmek istedikleri eşlerine dönük sınırlama girişimlerinin, Anayasaya aykırı olacağına dikkat çekildi. Hürriyet´in ele geçirdiği rapor, hükümetin, \"Almanya´da yaşayan bir yabancının, bir başka ülkede yaşayan eşini Almanya´ya getirmesi için dil testinin zorunlu kılınması mümkün mü\" sorusuna cevap veriyor.

Haberin Devamı

Anayasal sakınca




Anayasaya aykırı
Başta Türkler olmak üzere Almanya´da yaşayan yabancıların aile birleşimin kısıtlamak isteyen hükümet, Federal Parlamento Bilimsel Hizmetler Dairesi´ne bu girişimin Anayasa ile bağdaşıp bağdaşmayacağının araştırılmasını istedi. Federal Parlamento Bilimsel Hizmetler Dairesi (Wissenschaftlicher Dienst) tarafından hazırlanan "bilirkişi raporu"na göre aile birleşiminin bazı yasal değişikliklerle engellenmesi, Anayasal açıdan sakıncalı.

Dil şartına bağlanamaz

Federal Parlamento Bilimsel Hizmetler Dairesi, süresiz oturma iznine sahip olan yabancıların yurtdışındaki eşlerine "Almanca bilmedikleri" gerekçesiyle aile birleşimi kapsamında Almanya vizesi verilmemesinin Anayasaya aykırı olacağına işaret etti.

Daire, Almanya´da yaşayan ve süresiz oturma iznine sahip bir yabancının, yurtdışındaki eşinin yanına gelmesinin dil şartına bağlanmasının Anayasal açıdan sakıncalı olup olmadığına bakarak, "Yabancı eşlerin, Almanya´da yaşayan eşlerinin yanına gelmelerinin Almanca bilgisi şartına endekslenmesi, Anayasal açıdan ciddi sakıncalar doğuruyor" sonucuna vardı.

Sonuç maddesi

Raporun sonuç maddesinde aynen şöyle deniliyor:
"Yabancı eşlerin, Almanya´da yaşayan eşlerinin yanına gelebilmelerinin genel olarak Almanca dil bilgisi şartına bağlanması Anayasal açıdan sakıncalıdır."

İsmail EREL / FRANKFURT

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!