Güncelleme Tarihi:
Avrupa Adalet Divanı’nın (AAD), Almanya’nın Türk vatandaşları için aile birleşimini Almanca bilme şartına bağlayan uygulamasını “temel hukuk ihlali” olarak nitelendirerek, Türk vatandaşlarına uygulanan dil testinin AB yasalarına aykırı olduğuna hükmetmesinin yankıları sürüyor.
Almanya’daki Türk toplumu AAD’nin kararına destek verirken, Federal İçişleri Bakanlığı’nın halen uygulanmakta olan dil şartına sahip çıkarak, “Aile birleşimiyle Almanya’ya gelip yerleşmek isteyen eşlerden hiç değilse basit düzeyde Almanca bilgisini kanıtlamalarını istedik. Halen de bu uygulamanın doğru olduğu kanısındayız.” açıklamasında bulunması dikkat çekti.
Adalet Divanı’nın kararı Türk vatandaşlarını bağlıyor. Ancak ilgili kararın uygulanabilmesi için Alman iç hukukunda değişiklik yapılması gerekiyor.
Federal İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Harald Neymanns, AAD’nin verdiği kararın bir Türk vatandaşı tarafından açılan davaya binaen verildiğini hatırlatarak, “Ancak AAD kararı yine de Almanya için bağlayıcıdır.” açıklamasında bulundu.
AAD kararlarının AB üyesi ülkeler tarafından uygulanması gerektiğinin altını çizen Neymanns, “Gerektiğinde ulusal kanun dahi değiştirilir.” hatırlatmasında bulundu. Sözcü, konuyla ilgili kanun değişikliğine gidilmesinin zorunlu olup olmadığının ise Federal Hükümet tarafından inceleneceğini kaydetti.
HÜKÜMET KARARI İNCELEYECEK
Neymanns, “Halen yürürlükte olan dil testi şartı şimdi kaldırıldı mı? Türk vatandaşları artık Almanca testine girmeden Almanya’ya girebilecekler mi? Aile birleşimi için dil şartı zorunluğu kalktı mı?” şeklindeki soruya ise şu cevabı vermekle yetindi:
“Federal Hükümet, kararın göç politikalarına etkilerini inceleyecektir. Şu anda daha kararın tüm etkileriyle ilgili nihai bir hüküm verilmemiştir.” Neymanns ayrıca, halen yürürlükte olan Almanca dil testinin ise geçerli olduğunun altını çizdi.
Göç ve Uyum Konuları Bilirkişi Konseyi (SVR) Başkanı Christine Langenfeld de yaptığı açıklamada, “AAD, aile birleşimi kapsamında göç etmek isteyen eşler için bağlayıcılığı olan Almanca dil testinin yasaklanmasına hükmetmedi.” görüşünü dile getirmesi gözlerden kaçmadı.
İlgili kararın, Alman hukukuna, kişilerle ilgili kararlarda kişinin yaşam koşullarını göz önünde bulundurma zorunluluğu getirdiğini anlatan Langenfeld, Alman kanun koyucularının AAD kararı ile “aile birleşimi kapsamında kişisel çıkarlar ile uyumun teşviki için toplum çıkarları arasında çıkar denkleştirmesine gideceğini” savundu. Langenfeld, “Top artık kanun koyucuların sahasında ve bununla da siyasette.” ifadesini kullandı.
UYUM BAKANI ÖZOĞUZ: TEST KALKARSA OLUMSUZ ETKİSİ OLMAZ
Bu arada Federal Hükümetin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ise açıklamasında, “Zorunlu testin kaldırılmasının göçmenlerin uyumuna negatif etkileri olmaz.” çıkışında bulundu. Özoğuz, 2005 yılından itibaren Almanca dilinin öğrenilmesi için Almanya’da yeterince imkânların olduğunu hatırlattı.
Yeşiller Partisi Federal Meclis milletvekili ve İçişleri Politikaları Sözcüsü Volker Beck de aile birleşimi kapsamında uygulanan dil testinin 'saçmalık' olduğunu belirterek, “Almancanın en iyi Almanya’da öğrenilebileceğini” söyledi.
ANKARA'DA AİLE BİRLEŞİMİ VİZELERİ ASKIDA
Diğer taraftan ise Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği, aile birleşimi kapsamında dil testi sorunundan ötürü kendilerine vize verilmeyen vatandaşlara yönelik vize başvurusu işlemlerini ertelediklerini duyurdu.
Büyükelçilik şu duyuruyu yayınladı: “Federal Hükümet, Adalet Divanı kararını, Alman Hukuku’nda değişiklik gerektirip gerektirmediğini tespit etmek amacıyla yakından incelemektedir. Almanya’nın Türkiye’deki Vize Bölümleri, yalnızca dil şartının yerine getirilmemesi nedeniyle reddedilmesi gereken aile birleşimi amacındaki vize başvurularıyla ilgili işlemleri, söz konusu kararla ilgili gerekli inceleme tamamlanana kadar erteleyeceklerdir.”
CSU KARARI ELEŞTİRDİ
Bavyera merkezli Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ise kararı sert bir dille eleştirdi. Eyaletin Avrupa Bakanı Beate Merk, “uyum çalışmalarına baltaladığını” savundu. Başarılı uyum için Almancanın kaçınılmaz olduğunu kaydeden Merk, “Bavyera eyaletinde uyumun, annelere ve çocuklara yönelik özel Almanca teşviki programları sayesinde daha başarılı olduğunu” ileri sürdü.
Baden Württemberg Uyum Bakanı Bilkay Öney’de konu ile ilgili Alman Haber Ajansı’na verdiği demeçte Avrupa Adalet Divanı’nın (ADD) sözkonusu kararını yerinde bulduğunu dile getirdi. Dil testinin evlilik yolu ile göçün kontrol altında almada etkisiz olduğuna değinen bakan, açıklamasında göçmenlere dil eğitimi verilmesinin önemini yineledi.