Dikkat! WhatsApp yazışmaları işinizden edebilir

Güncelleme Tarihi:

Dikkat WhatsApp yazışmaları işinizden edebilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2023 10:16

Almanya’da Federal İş Mahkemesi özel WhatsApp gruplarındaki yazışmalarda iş arkadaşlarına ve üstlerine yönelik hakaret ya da kışkırtma yapanların, sohbetlerin kamuya açık hale gelmesi durumunda işten atılabileceği yönünde karar aldı.

Haberin Devamı

KARARA göre, gizli iletişimin korunması her durumda geçerli değil. Erfurt’taki Federal İş Mahkemesi, ‘TUI fly’ havayolu şirketinde çalışan bazı personelin kendi arasında kuruduğu WhatsApp grubundaki yazışmalardan sonra işten çıkartmalarla ilgili şikâyeti ele aldı. Daha önce şirkette çalışmış olan davacılardan biri, 2014’ten beri diğer beş çalışanla birlikte özel bir WhatsApp grubuna üyeydi. Kasım 2020’de gruba bir başka eski iş arkadaşı daha katıldı. Sohbet grubu üyelerinden ikisinin kardeş olduğu belirtildi. İşyerinde çalışanlar arasında anlaşmazlık ortaya çıkınca, WhatsApp grubunun üyeleri iş arkadaşlarına ve amirlerine karşı sohbet grubunda ırkçı ve cinsiyetçi ağır hakaretlerde bulundu. Sohbetlerde ayrıca insanlık dışı ifadeler ve şiddet çağrıları da yer yapıldı.

Haberin Devamı

MAHKEME ‘GİZLİLİK’ KARARINI BOZDU
Yazışmalar sızıp işverene ulaşınca, işveren, grup üyesi çalışanları süresiz işten çıkardı. Gerekçe olarak da amirleri ve iş arkadaşları hakkında ağır hakaret içeren, ırkçı, cinsiyetçi ve şiddet içeren yorumlar yapmış olmaları gösterildi. Çalışanlar, işten çıkarılmalarına karşı mahkemeye giderek itiraz etti. Davacıların avukatı, mahkemede anayasa tarafından korunan haberleşmenin gizliliğini ileri sürerek savunma yaptı. Sohbetin sadece özel bir görüşme ve sadece grup üyelerini bağlayıcı olduğu, bu yüzden işten çıkarma sebebi olamayacağı vurgulandı. Mahkeme ise özel bir WhatsApp sohbetinde amirler ve iş arkadaşları hakkında hakaret ve insanlık dışı ifadeler kullanılması durumunda, çalışanların işten çıkarılmayı beklemeleri gerektiğine karar verdi. Ancak mahkeme, sadece istisnai olarak çalışanın sohbet yazışmalarının gizli kalacağını güvenle varsayabildiği durumlarda işten çıkarmanın haklı olmadığını belirtti. Erfurt’taki yargıçlar böylece Aşağı Saksonya’daki alt mahkemelerin kapalı sohbet üyelerinin ‘meşru bir gizlilik beklentisi’ olduğunu varsayan kararlarını bozmuş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!