‘Die Kaes’ Frankfurt’u güldürmeye devam edecek

Güncelleme Tarihi:

‘Die Kaes’ Frankfurt’u güldürmeye devam edecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2023 13:41

Sadece Frankfurt’un değil, Almanya’nın en tanınmış politik kabare tiyatroları arasında yer alan ve geçen yıl sonunda 25’inci yaş gününü kutlayan ‘Die Kaes’ (Das Kabaret Aenderungsschneiderei) pandemi döneminin neden olduğu zararları geride bıraktı. Şinasi Dikmen ve eşi Ayşe Aktay tarafından kurulan, son üç yıldır da Mustafa Pekdemir tarafından yönetilen tiyatronun önümüzdeki eylül ayında başlayacak yeni sezonundaki oyunların önemli bir kısmının biletlerinin daha şimdiden tükendiği öğrenildi.

Haberin Devamı

İÇİNDE bulunduğumuz haziran ayının son haftasında bu sezonu sonlandıracak olan ‘Die Kaes’ın yeni dönem programının hazırlıklarının sürdüğünü açıklayan Pekdemir, temmuz ayından itibaren ‘Kaes Yaz Sahnesi’ başlığı altında yeni bir atılım yapacaklarını söyledi. Frankfurt’un en önemli tarihi mekânlarından ‘Friedberger Warte’deki geleneksel bira ve elma şarabı lokalinde açık havada her pazartesi akşamı gerçekleştirilecek ‘yaz sahnesi’nin programında Stephan Bauer, Chin Meyer, Bodo Bach, Monsieur Brezelberger, Daniel Helfrich, Heinrich Del Core ve Rolf Miller gibi tanınmış kabare sanatçıları yer alacak.

BÜYÜK ZORLUKLARLA KARŞILAŞTILAR
“Alman mizahının Türklerden kalkınma yardımına ihtiyacı var” sloganıyla kurulan ve halen bu iddiayla varlığını sürdüren ‘Die Kaes’in kurucusu Şinasi Dikmen ve Ayşe Aktay, büyük zorluklarla karşılaştılar, ancak kurdukları tiyatroyu Frankfurt’un kültür ve sanat yaşamının sağlam bir parçası haline getirmeyi başardılar. Dikmen, ilk dönemlerde bürokratik işlemler için belediye kurumlarında “Ne? Almanca tiyatro mu yapıyorsunuz? Peki Almanca biliyor musunuz?” gibi sorularla karşılaştığını ya da karşısına çıkan memurların açılacak tiyatronun kadınların striptiz yaptığı bir salon olmayacağını anlamamakta direndiğini şimdi gülerek anlatıyor.

Haberin Devamı

GÖNÜLLÜ BAŞLADI, ŞİMDİ YÖNETİYOR
İlk günden bugüne Almanya’daki kabare sanatının lider isimlerinden Dieter Hildebrandt (1927-2013), Frankfurt’un unutulmaz kabarettisti Matthias Beltz (1945-2002), kent kültürünün en önemli şahsiyetlerinden ‘Tigerpalast’ın kurucusu Jonny Klinke gibi ünlü isimlerin desteğini alan Die Kaes’i üç yıldır mühendis Mustafa Pekdemir yönetiyor. Dikmen ve Aktay da desteklerini sürdürüyor. Bu tiyatroyla ilişkisi önce izleyici, daha sonra teknik sorunlar için gönüllü destekçi, gönüllü teknik danışman olarak başlayan Pekdemir, buranın zamanla her alanda modern teknik gelişmelerden yararlanan bir kurum haline gelmesinin mimarı. Tiyatronun pandemi dönemini en az zararla atlatabilmesinin de mimarı olan Pekdemir, Almanya’daki kabare alanındaki sanatçıların yüzde 90’ının burada sahne aldığını gururla vurguluyor. Die Kaes’in çalışmalarını arka planda destekleyen bir de ‘Destekleme Derneği’ var. Başkanlığını Ina Then’in ve başkan yardımcılığını Peer-Olaf Hofbauer’in yürüttüğü dernek, tiyatronun ve programlarının tanıtımı için çalışan gönüllü üyelerden oluşuyor.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!