Devletten hibe almak isteyene kopya proje tuzağı

Güncelleme Tarihi:

Devletten hibe almak isteyene kopya proje tuzağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2011 11:07

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veysel Parlak, bazı art niyetli kişilerin danışmanlık adı altında vatandaşlara kopya projeler vererek, parasını aldığı ve projelerin geçmemesi üzerine de kayıplara karıştığını belirtti.

Haberin Devamı

Parlak, yaptığı açıklamada, 2011 yılı Mali Destek Programlarının finansmanı için tahsis edilen bütçelerinin 27 milyon lira olduğunu belirterek, proje hazırlayanlar için son başvuru tarihinin 18 Ocak 2012 olduğunu söyledi.

Bu yıl 3 program yürüteceklerini belirten Parlak, Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı bütçesinin 17 milyon lira, Göçle Gelen Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Uyumunun Sağlanması Mali Destek Programı bütçesinin 6 milyon lira, Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programının bütçesinin ise 4 milyon lira olduğunu açıkladı.

Hibelerden yararlanmak için proje hazırlamak isteyenlere kendilerinin eğitim verdiğini, ancak zaman zaman vatandaşların bazı art niyetli kişilerin tuzağına düştüğünü kaydeden Parlak, “Kalkınma ajansından hibe almak isteyenler, kopya projelerle kandırılıyor” dedi.

Haberin Devamı

Başvuranlardan kendi istek ve ihtiyaçlarına göre proje hazırlamalarını istediklerini kaydeden Parlak, “Siparişe göre proje olmaz. Birçok danışman kuruluş bölgede geziniyor. 'Çukurova Kalkınma Ajansı para dağıtıyor, size bir proje hazırlayalım' diyerek vatandaşların kapısını çalıyorlar” dedi.

İHTİYAÇTAN DOĞMAYAN BAŞARILI OLAMAZ

İhtiyaçtan doğmamış projelerin geçerliliği olmadığını anlatan Parlak, hazır ve kopya projelerle vatandaşın mağdur edildiğini anlattı. Parlak, şöyle konuştu:

“Proje hazırlayanların elinde de bir takım kopyalar ve örnekler oluyor. Bir firma hangi alanda faaliyet gösteriyorsa ona yönelik projesini masaya bırakıyor. O projeler genelde başarısız oluyor. Projelerin ihtiyaçtan doğması lazım. ihtiyaçtan doğarsa ne istediği belli oluyor. O tür projeler başarılı olsa bile uygulamasında sıkıntı yaşıyoruz. Proje sahibi ilk defa gerçekle karşı karşıya geliyor. İş yerine makine alacağını yazmış ancak uygulamaya gelince 'benim bu makineyi ihtiyacım yok danışman yazmış' diyor.”

Proje hazırlatıp mağdur olanların da kendilerine başvurduğunu anlatan Parlak, “Bazı vatandaşlarımız geliyor, “A şahsına proje yaptırdık. Bize garanti
verdi' diyor. Yazdığı projenin kesin başarılı olacağını söyleyerek vatandaştan kapora alanlar var. Bazıları ise vatandaşı 'İçerde adamım var. Ben projeyi söylerim, onlar onaylar. Garantili yazarım' diyerek kandırıyor. Bu art niyetli kişiler, vatandaşı ikna etmek için her türlü yalanı söylüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Projeden haberi olmayanların daha işin başında sözleşmelerinin feshedildiğini vurgulayan Parlak, iyi kurgulanmış, iyi yazılmış ancak proje sahibinin haberi olmayan projeleri de iptal ettiklerini kaydetti.

Parlak, projenin danışmanlara hazırlatılabileceğini ancak başvuru sahibinin de mutlaka projenin içerisinde olması, projeden ne amaçlandığının bilmesi gerektiğini kaydetti.

Projelerin özgün olması gerektiğini vurgulayan Parlak, “Bağımsız değerlendiricilerimiz kopya projeleri hemen tespit ediyorlar. Bunların özellikleri var yakalanması kolay oluyor. Bu projelere negatif yaklaşıyoruz. Bizim değerlendirme kriterlerimiz kitapçığımızda yazıyor ona göre not veriliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

İyi kurgulanan projelerin başarılı olduğunu belirten Parlak, projelerin bağımsız değerlendiricilerden sonra sektörünü çok iyi bilen değerlendirme komitelerinin de onayından geçtiğini hatırlattı.

Kopya projelerin devlete millete ve kalkınmaya bir katkısının olmadığını, kendilerinin ajans olarak Adana ve Mersin'in yanı sıra bütün ilçelerde ücretsiz
proje yazma eğitimi verdiklerini anlatan Parlak, “Proje yazmak ya da yazdırmak isteyenler, verdiğimiz eğitim toplantılarına mutlaka katılmalı. Bu toplantılara katılsınlar ki ne yazıldığını bilsinler. Eğitim toplantılarımıza katılarak proje hazırlayanlar ne istediğini biliyor ve başarılı oluyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!