“Devlet Sporcusu” olamadılar

Güncelleme Tarihi:

“Devlet Sporcusu” olamadılar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2010 09:39

Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonalarında dereceye giren başarılı sporcular, hala “Devlet Sporcusu” olamadılar.

Haberin Devamı

Onlar, uluslararası alanda Türkiye'yi başarıyla temsil eden, İstiklal Marşı'nı çaldıran, Türk bayrağını göndere çektiren başarılı sporcular. Ancak, ilgili komisyon toplanamadığı için, 2 senedir “Devlet Sporcusu” olamıyorlar.

Türkiye'yi uluslararası alanda başarıyla temsil eden Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonalarında ilk üçe giren sporcular ile milli takımları dünya şampiyonu yapan antrenörlere hizmetlerinden dolayı 'Devlet Sporcusu' unvanı verilmesi ve Şeref Aylığı bağlanmasıyla ilgili kanun, 26 Nisan 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 1 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe girmişti.

KURULUN, YILDA 4 KEZ TOPLANMASI GEREKİYORDU

Kanunun uygulanmasına yönelik yönetmelik ise 28 Mayıs 2009 tarihinde yayımlandı. Kanun ve yönetmelikte, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından olimpik, paralimpik ve defolimpik spor dalları içinde kabul edilmiş spor branşlarının büyükler kategorisinde yapılan olimpiyat oyunlarında veya dünya şampiyonalarında; ferdi spor dallarında birinci olanlara, takım veya takım tasnifi yapılan spor dallarında takım halinde ilk üçe giren sporcular ile bu sporcuların milli takım teknik direktör ve antrenörlerine, Avrupa şampiyonalarında final oynayan milli takım sporcuları ile bunların teknik direktör ve antrenörlerine, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile Devlet Sporcusu unvanı verilmesi öngörüldü.

İlgili Kanun ve yönetmelikte, Genel Müdürlüğün bağlı olduğu Bakanın başkanlığında, Genel Müdür, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı ve sporcunun bağlı bulunduğu federasyon başkanından oluşan Devlet Sporcusu Kurulu'nun yılda 4 kez toplanarak, Devlet Sporcusu unvanı verilecek sporcuları belirlenmesi ve bu sporcuların durumunun değerlendirilmesi hükmünün yer almasına karşın, söz konusu kurulun 2 senedir toplanamaması nedeniyle henüz hiçbir sporcu “Devlet Sporcusu” unvanı alamadı.

HENÜZ DEVLET SPORCUSU UNVANI ALAN YOK

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bugüne kadar Genel Müdürlüğe Devlet Sporcusu unvanı almak için 160 sporcu başvurdu. Bu başvuruların yaklaşık 100'ünün gerekli şartları taşıdığı öğrenildi. En fazla başvuruyu işitme engelli sporcular yaptı. Genel Müdürlüğe Devlet Sporcusu unvanı almak için 77 işitme engelli sporcu başvuruda bulundu. Ancak, bu başvuruları değerlendirecek kurul 2 senedir toplanamadığı için, başvuruda bulunan sporcuların hiçbiri henüz “Devlet Sporcusu” unvanı alamadı.

Devlet Sporcusu seçilenler, VIP salonlarından faydalanabilecekler, “Hususi Damgalı Pasaport” alabilecekler. Ayrıca Devlet Demiryolları'nın yurt içi hatlarında, Denizyolları şehir hatlarında, belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere ya da belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs veya şirketlere ait şehir içi toplu taşıma araçlarından ücretsiz olarak yararlanabilecekler.

Devlet Sporcuları, belediyelerce tahakkuk ettirilecek su ücretini de yüzde 50'den az indirim içermemek üzere belediye meclisleri tarafından belirlenecek tarife üzerinden ödeyecekler.

SPORCU ŞEREF AYLIĞI

Şeref Aylığı için ise Genel Müdürlüğe şu ana kadar 260 sporcu ve antrenör müracaat etti. Yapılan değerlendirmelerin sonrasında, 160'ının maaş almaya hak kazanacak kriterleri taşıdığı öğrenildi. Bu sporcu ve antrenörlerden 85'ine şeref aylığı bağlanmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı geçtiğimiz günlerde Kanunlar ve Kararnameler Genel Müdürlüğü'nce yayımlandı.

İlgili kanun ve yönetmeliğe göre, Sporcu Şeref Aylığının bir aylık tutarı, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan 30 günlük net asgari ücretin;

- Olimpiyat oyunlarında ferdi olarak; birinci olan amatör sporculara yüzde 200'ü, ikinci olan amatör sporculara yüzde 160'ı, üçüncü olan amatör sporculara ise yüzde 140'ı,
- Dünya şampiyonalarında ferdi olarak; birinci olan amatör sporculara yüzde 140'ı, ikinci olan amatör sporculara yüzde 120'si, üçüncü olan amatör sporculara ise yüzde 100'ü,
- Avrupa şampiyonalarında ferdi olarak; birinci olan amatör sporculara yüzde 100'ü, ikinci olan amatör sporculara yüzde 80'i, ferdi olarak üçüncü olan amatör sporculara ise yüzde 60'ı olarak belirleniyor.
- Olimpiyat oyunları ile Dünya veya Avrupa şampiyonalarında takım sporlarında takım halinde birinci, ikinci veya üçüncü olan amatör sporculara, aynı seviyedeki bir şampiyonada ferdi başarıları sebebiyle aylık bağlananların başarı dereceleri esas alınarak hesaplanacak aylık tutarının yüzde 75'i oranında aylık bağlanırken, takım sporlarında takım halinde olimpiyat veya dünya şampiyonu olmuş amatör sporcuların milli takım teknik direktörleri ve antrenörleri de bu sporculara bağlanan oranda aylık almaya hak kazanıyorlar.

Sporcunun vefat etmesi durumunda, eşi (yüzde 75'i) ya da çocukları (yüzde 50'si), Sporcu Şeref Aylığı'nın belli bir miktarını almaya devam ediyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!