Güncelleme Tarihi:
HAMBURG'UN Almanya'da ilk eyalet olarak iki hafta önce cami dernekleri çatı kuruluşları DİTİB, Kuzey Almanya İslam Toplumu (BIG), ŞURA, İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ile imzaladığı devlet anlaşması eyalet parlamentosuna sunuldu.
SPD'nin tek başına iktidarda olduğu eyalette Hür Demokrat Parti (FDP) dışındaki tüm partiler, bazı eleştirilerle de olsa anlaşmayı desteklediklerini açıkladılar.
Anlaşma detayları görüşülmek üzere parlamentonun anayasa komisyonuna havale edildi. Buradaki görüşmeden sonra anlaşma ilkbaharda tekrar parlamentoya getirilip oylamaya sunulacak.
“Partilerüstü bir konu”
Parlamentodaki tartışmada en dikkat çeken konuşmayı SPD Uyum politikası sözcüsü Kazım Abacı yaptı. Abacı, Hamburg'un tarihi anlaşmayla diğer eyaletlere örnek olacağını belirterek,
“Hamburg daha önce Protestan Kilisesi, Vatikan ve Musevi toplumu ile yaptığı devlet anlaşmasını cami dernekleri ve Alevi toplumu ile de imzalayarak tüm dinlere eşit mesafede olduğunu ve bunlarının hepsinin Hamburg'a ait olduğunu gösterdi. Sıkça FDP dışındaki tüm partilerin milletvekillerinin alkışıyla kesilen konuşmasında Abacı, devlet anlaşmasının temelini Hristiyan Demokrat Birlik Partili Ole von Beust başkanlığındaki eski senatonun attığını özellikle vurgulayarak, “Bu konuda parti politikası için malzeme edilmeyecek kadar önemli. Anlaşmayı bu noktaya getiren herkese teşekkür ederken, anlaşmanın partilerüstü bir anlayışla ele alınmasını rica ediyorum” dedi.
CDU'den ek önerisi
Ana muhalefet partisi CDU grup başkanı Dietrich Wersich, anlaşmanın temelini CDU'nun attığını hatırlatarak,
“Yapılan devlet anlaşması doğru ve eşitlik ilkesi ışığında yerinde bir karar. Destekliyoruz. Fakat aynı zamanda anlaşma imza atan kurumların anayasal düzene aykırı davranışı tolere etmeyeceklerini, her türlü Musevi düşmanlığına karşı cephe alacaklarını, farklı yaşam tarzlarını kabul edeceklerini içeren ek öneri hazırladık. Bunun da anlaşmaya dahil edilmesini talep ediyoruz” dedi.
Yeşiller milletvekili Antje Möller ve Sol Parti milletvekili Christiane Schneider konuşmalarında anlaşmayı desteklediklerini söylediler. FDP'li Anna von Teuenfels, partisinin prensip olarak devletin din cemaatlarıyla anlaşma yapmasına karşı olduğunu açıkladı.
Yapılan oylamada, anlaşma oy çoğunluğuyla anayasa komisyonuna havale edildi. Buradaki görüşmeden sonra anlaşma ilkbaharda tekrar parlamentoya getirilip oylamaya sunulacak.