Güncelleme Tarihi:
BERLİN'in Neukölln İlçesi Colombiadamm'daki Türk Şehitlik Camii'nin Türkiye Cumhuriyetine ait bir arsa üzerinde Türk-İslam mimari sentezinde bir kültür abidesi şeklinde inşa edildiğini belirten Başkonsolos Mustafa Pulat, Türk işadamlarına seslenerek cami inşaatının biran önce bitmesi için dayanışma ve yardımlarını esirgememelerini istedi.
Türklerin maddi katkılarıyla inşa edilen Şehitlik Camiisi'nin ibadethane görevinin yanında Türk ve Alman toplumu arasında iletişim köprüsü görevini üstlendiğini kaydeden Pulat, Şehitlik Camii'nin Türk-Alman dostluğunun simgesini konumunda olduğunu söyleyerek, “Cami inşaatının biran önce bitmesi için düzenli yardımlarınıza ihtiyaç var. Katkılarınızın devamını diliyoruz” dedi.
Bir kültür yuvası olacak Berlin Din Hizmetleri Ataşesi Hasan Hayri Yaşar, caminin tamamen bitmesi için yaklaşık 1 milyon Euro'ya ihtiyaç duyulduğunu belirtip, “Şehitlik Cami, sadece Müslümanların ibadet ettiği bir mekan değil, bir kültür yuvasıdır. Caminin gerek mimarisi ve gerekse atalarımızdan kalan tarihi miras özelliği ile Berlinli Türklerin onurudur” şeklinde konuşarak Berlinli Türk işadamı ve Türkleri caminin tamamlanması için son bir kez yardım seferberliğine davet etti.
Türkler'in gururu Berlin Türk Şehitlik Camii'nin mimari yapısı ve konumu itibarıyla Berlinli Türklerin gururu olduğunu belirten cami İmamı Mehmet Tekin, “Böyle bir camide imamlık yapmaktan gurur duyuyorum. Bu tür mekanlarımızın birleştirme vasıfları vardır. Milli ve manevi kimliklerimizi koruma ve muhafaza etmemiz açısından önemlidir. Bu tür kültürel külliyelerin varlığı insanlarımızın, gençlerimizin kendilerine daha gazla güven duymalarını sağlamaktadır. Bu mekanda dinimizin farklı kültürlere karşı hoşgörüsü, diyalog ve dostluk abidesidir” derken, herkesi yardım etmeye davet etti.
Kültür külliyesi
Cami külliyesinin çok maksatlı kullanıma müsait olduğunu söyleyen Berlin Türk şehitlik Camii Dernek Başkanı Ender Çetin, kültür merkezi inşasının tamamlanmasıyla konferans salonu, sergi salonu, Türk el sanatları galerisi, kitap satış ünitesi ve kütüphane, okuma odası ile klasik Türk evi tarzında sohbet odası yer alacağını belirtti.
Türk şehitliği ve caminin tarihçesi hakkında işadamlarına bilgi veren Başkan çetin, cami inşaatının uzun sürmesinin bazı dedikoduları beraberinde getirdiğine dikkat çekerek cami inşaatının biran önce tamamen bitmesi için duyarlı Türk işadamlarını bağış yapmaya davet eden Çetin,
“Yardımda bulunmak isteyen işadamlarımız, İş Bank: Hesap No: 53 40 20 03, BLZ.: 101 330 60 veya Zirat Bank Hesap No: 1012474001, BLZ.: 512 207 00 bağışlarını hesaba yatırabilir” dedi.