DERSİMİZ: Türkçe, KONUMUZ: Hürriyet

Güncelleme Tarihi:

DERSİMİZ: Türkçe, KONUMUZ: Hürriyet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2012 11:47

ALMANYA’da Remscheid Albert Einstein Karmaokulu’nda Türkçe dersindeyim. Sekizinci sınıf öğrencileri medya konusunu işliyor.

Haberin Devamı

Türkçe öğretmenleri Meryem Postacı’nın daveti üzerine katıldığım derste Almanya’daki Türk basın tarihini ve Hürriyet’in bu süreçteki yerini anlattım. 19 öğrenci pür dikkat dinledi. Ben anlatırken bir yandan da Hürriyet’i incelediler. Arada da sorular geldi; “Haberleri nereden buluyorsunuz?”, “Kim size haber veriyor.”

BAŞLIK ÖĞRENCİLERDEN
Öğrenciler meraklı, bir o kadar da ilgili. Birlikte bir haber yazmaya karar veriyoruz. Dersimiz Türkçe, konumuz Hürriyet. Haberin başlığını öğrenciler öneriyor. Sadullah Eraslan, ‘Hürriyet’i inceledik’ başlığını düşünmüş. Esme Batıhan da benzer bir başlık öneriyor. Berkan Karahan ile Alperen Yeşilöz’ün önerileri ise Hürriyet’in okulu ziyaretiyle ilgili. Selim Akkuş ve Onur Çoker, Sadullah’ın önerisini destekleyince diğer öğrenciler de buna katılıyor.

Yaşları 13-15 arasındaki öğrenciler, kendilerini Türkçe ifade etmekte zorlanıyor. Almancaları ise mükemmel. Buna karşın sadece Türkçe konuşarak, araya hiç Almanca kelime katmadan anlaşabiliyoruz. Haberi yazarken cümleler öneriyorlar. En çok öneri kızlardan geliyor. Öğretmenleri Meryem Postacı daha önce haberciliğin ilkelerini anlattığından, ‘Kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl’ gibi sorulara yanıt vererek dersimizi bir haber haline getiriyoruz. Öğrenciler ilk haberlerini de böylece yazmış oluyor. Haberde sınıfta anlattıklarım ve Hürriyetle ilgili bilgiler yer alıyor.

OKUYAN YAZMAYI DA ÖĞRENİYOR
“Almanya’da yetişen genç kuşak neden Hürriyet’i inceleme gereğini duyuyor” diye soruyorum Meryem öğretmene, yanıtı çok çarpıcı: “Alman öğrenciler Alman gazeteleriyle benzer çalışmalar yapıyor. ‘Niye biz de yapmayalım?’ dedim. Çünkü biz Türkçeyi ikinci yabancı dil olarak okutuyoruz. Bu ders, okulumuzda tıpkı Latince, İtalyanca, İspanyolca gibi İngilizce’nin yanında ders geçmeye etkili olacak şekilde okutuluyor ve Abitur için geçerli sayılıyor. O yüzden bizim öğrencilerimiz Türkçe gazeteleri de okuyup anlayacak düzeyde olmalı. Üstelik gazete okumayan kesim okumayı da, yazmayı da beceremiyor. Sadece internetten beslenenler yazı yazmakta zorlanıyor. Ama gazete alışkanlığı edinenlerin böyle bir sorunu olmuyor. Velilere çağrım, evlerinde mutlaka Türkçe gazete bulundursunlar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!