Denktaş: ``AB’nin üye sayısı 24,5´dur’’

Güncelleme Tarihi:

Denktaş: ``AB’nin üye sayısı 24,5´dur’’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2005 00:00

Münih’te temaslarda bulunan KKTC Başbakan yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Serdar Denktaş, AB’ye sitem etti. Kıbrıs olarak sadece Rum kesiminin AB’ye alındığını söyleyen Denktaş ``AB’nin üye sayısı 25 değil, 24,5’dur’’ dedi.

Haberin Devamı




Serdar Denktaş
KKTC Başbakan yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Serdar Denktaş, Münih’te diplomatik ziyaretlerde bulundu. Denktaş, CSU ve SPD’li politikacılarla yaptığı görüşmelerde sadece Kıbrıs Rum Kesimi’ni alarak KKTC’yi izolasyona iten AB’ye sitemler yağdırdı.

Münih yakınlarındaki Oberschleissheim sarayında bir yerel Türk dergisinin verdiği yemeye katılan Başbakan yardımcısı, Münih Belediye Meclisi’nin SPD’li üyesi Ömer Yaşar Fincan ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştü.

Denktaş konuşmasında AB’nin Rum tarafının hayır oyuna rağmen AB’ye alınmış olması onların çözüm isteğini tamamen ortadan kaldırmıştır.

İstek zaten yoktu. Papadopoluas, Genel Sekreter’in Türkler üzerinde izolasyon kalkmalıdır, sözlerine rağmen AB hukuğunu kullanarak bırakın izolasyonların kalkmasını onların artması için uğraşmaktadır.

Burada söz konusu olan ülke 1960’da kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti değil, Kıbrıs Rumları tarafından işgal altında olan Kıbrıs Cumhuriyeti’dir. Kıbrıslı Türkler orada temsil edilmemektedir’’ dedi.

AB Kıbrıs´ı bilmiyor

Kıbrıs konusunda karar verme yetkisinde olanların sadece Rum tarafı tek yanlı olarak bilgilendirildiğini vurgulayan Denktaş ``AB daha Kıbrıs sorununu tanımıyor. Bir heyetle Kıbrıs Rum kesiminin davetlisi olarak o kesime Avrupa Hıristiyan Demokratların ve Belçika’nın eski başbakanı olan Wilfried Martens’i bizimle de görüştürmek istemişler.

Biz, Rum şovuna alet olmak istemediğimiz için bu görüşmeye gitmedik. Temsilcimizle görüşen Martens ``siz Rumlarla aynı dili konuşmuyor musunuz? Sizin dininiz ayrı mı? gibi inanılmaz derece cahilce sorular sormuş. İşte KKTC’ni AB’ içersindeki kaderini bu tür adamlar belirliyor’’

2008´e kadar süre

Serdar Denktaş, AB’ni Rum tarafının şımarık istekleri doğrultusundaki tutumu nedeniyle artık sabırlarının taştığını söyledi. Denktaş ``AB’nin yaklaşımı, dünyanın yaklaşımı, izolasyonların hala kırılmamış olması, halkta giderek bir öfkeye neden olmaktadır.

Eğer 2008’de Rum kesiminde yapılacak seçimlerde de bizi göz ardı ederlerde, uzlaşmaya yanaşmazlarsa başımızın çaresine bakacağız’’ dedi.

Birleşme izolasyonu

Almanya Türk-Alman Dostluk Federasyonu´nun (DTF) bir Türk restoranında verdiği yemeye katılan Serdar Denktaş, SPD’li Avrupa Parlamentosu Milletvekili Wolfgang Kreissl-Dörfler ile görüştü. Kreissl-Dörfler’den izolasyonun kaldırılması için çalışılmasını isteyen Denktaş ``biz buraya haklı davamızı anlatamaya geldik.

Maalesef Avrupalılar Kıbrıs davasını sadece Rum’un anlattığı versiyonu ile biliyorlar. Konuya ilgi duyan Avrupa Parlamentosu milletvekillerini KKTC’ye davet ediyoruz. Gelsinler, gerçekleri yerinde görsünler’’ dedi.

Kreissl-Dörfler ise Kıbrıs davasına duyduğu yakın ilgiyi dile getirerek ``özellikle son yıllarda adanın iki kesiminin birleşmesi için çalışmalara hız verdik. Fakat bu çalışmaların sonucunu almak daha bir iki yıl sürebilir. Bu nedenle sabırlı olmak gerekmektedir" dedi.

Kreissl-Dörfler’in izolasyonun acilen kaldırılması yönünde değil de sadece birleşme konusunda değinmesi yemeğe katılan Kıbrıslılarca yeterli bulunmadı.

Ahmet İNCEL / MÜNİH

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!