Denklik Yasası’nı Türkler bilmiyor

Güncelleme Tarihi:

Denklik Yasası’nı Türkler bilmiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2012 16:07

Denklik Yasasıile ilgili KölnBaşkonsolosluğu’ncadüzenlenenbilgilendirmetoplantısındayasanın Türklerarasında yeterincetanınmadığıbelirtildi. HWKGenel MüdürüWeltrich, denklikiçin Köln’de şuana kadar 2’siTürk kökenli olmaküzere sadece11 müracaat olduğunuaçıkladı.

Haberin Devamı

Almanya’da 1 Nisan 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve yabancı meslek diplomalarının tanınmasına imkan veren Denklik Yasası’nda uygulanan süreç, Köln Başkonsolosluğu’nda düzenlenen bir toplantıda ele alındı.

Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Tahsin Özdemir’in ev sahipliğindeki toplantıda, Köln Zanaatkarlar Odası (HWK) Genel Müdürü Dr.Ortwin Weltrich ve Meslek Eğitimi Kurulu Müdürü Dr. Stephan Harbich yasa hakkında bilgiler verdi. Köln ve çevresindeki sivil toplum örgütleri ve dernek temsilcilerinin katıldığı toplantının açılışını yapan Başkonsolos Basa, “Yasayla ilgili ortada ciddi bir bilgi açığı var. Türkiye’de meslek eğitimi yapıp buraya gelen insanlarımızı çok yakından ilgilendiren bu yeni kanunun işleyişi henüz çok iyi bilinmiyor. Bu tür toplantılarla Denklik Yasası’nın tanıtımını yaparak vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Danışmanlık ücretsiz

HWK Genel Müdürü Dr.Weltrich, şu bilgileri verdi: “Zanaatkarlar için denklik incelemesini kentlerdeki zanaatkarlar odaları yapıyor. Bu masraflı sürecin 100 Euro’dan başlayan ve 600 Euro’ya kadar ulaşabilen ücretini başvuran kişi karşılıyor. Ama bundan önce kapsamlı bir danışmanlık hizmeti gerekiyor. Danışmanlık hizmetini ücretsiz olarak veriyoruz. Buradaki bilgilendirmede kişinin elindeki belgeleri inceleyerek, başvurusunu eksiksiz yapması için gerekli ön çalışmayı yapıyoruz. Bu yüzden danışmanlık hizmetini çok önemsiyoruz.”

Müracaat yetersiz

Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar olan bilançoyu açıklayan Dr. Weltrich, “HWK olarak eylül ayına kadar toplam 370 kişi danışmanlık hizmeti için başvurdu. Bunlardan 68 tanesi Türk kökenliydi. Bilgi alanlar içinde elektrikçi, kuaför, oto tamircisi, marangoz ve duvar ustalarının çok olduğu görüldü. Ardından diplomasının denkliğinin incelenmesi için ise sadece 11 müracaat yapıldı. Bunların da biri marangoz biri elektrik teknisyeni olmak üzere 2’si Türk kökenliydi. Bu sayılar beklentinin altında. Yasanın henüz yeterince iyi tanınmadığını görüyoruz” dedi.

Şans artacak

İnceleme sonunda kişinin eğitimi yeterli görülürse denklik belgesi verildiğini belirten Weltrich, “Burada bir konuya dikkat çekmek gerekiyor. Verilen belge Alman meslek diploması değil. Kişi denklik belgesini aldığında, kendi ülkesinde aldığı eğitimle ilgili bir meslekte çalışabileceği için iş piyasasındaki şansı artacak. İnceleme sonunda denklik belgesi verilemeyeceği belirlenirse, kişiye bunun nedeni, mevcut eğitiminin seviyesi ve eğitiminde Alman sistemine göre eksik olan kısmını açıklamakla yükümlüyüz. Bunun ardından aradaki açığın kapatılması için alınması gereken eğitim konusunda da yönlendirme yapıyoruz. Köln bölgesi için konuyla ilgili tüm bilgileri www.bqfg-koeln.de internet sayfasında bulabilirsiniz. Sayfada bilgiler Türkçe olarak da yer alıyor” diye konuştu.

Belgeler eksiksiz olmalı

Köln Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Tahsin Özdemir ise, başvurularla ilgili şu uyarıları yaptı: “Türkiye’de meslek eğitimi görmüş ya da çalışmış vatandaşlarımızla görüşmelerimizde, çalıştıkları iş yerleri ve sürelere ait bonservislerini ve çalışma belgelerini saklamayanlarla karşılaşıyoruz. Yıllarca bir meslekte çalışıp, elinde bunu ispat edecek bir belgesi ◊ olmayanlar var. Bu belgeler mutlaka temin edilmeli. Buna ek olarak belgelerini daha hesaplı olacağını düşünerek Türkiye’de çevirenler var. Ancak Alman makamları sadece Alman devletince tanınan damgası olan tercüme bürolarının çevirisini kabul ediyor. Başvurularda bu konuları mutlaka dikkate alalım. İsteyenler yönlendirme için ataşeliğimize de başvurabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!