Güncelleme Tarihi:
Almanya'nın Köln kentinde yaşayan oyuncu-yazar Renan Demirkan 'Eylül çayı veya ödünç yaşam' (Septembertee oder das geliehene Leben) adlı son romanının tanıtımını Köln'deki Bauturm Tiyatrosu'nda NRW Uyum Bakanı Armin Laschet'le birlikte yaptı.
İki farklı karakterin Türkiye ve Almanya'daki yaşam öyküsünün işlendiği romandan pasajlar okuyan Renan Demirkan, daha sonra Bakan Laschet'e dönerek, CDU'nun göçmen politikasını eleştirdi.
Kohl unutulmadı
Laschet'in de mensubu olduğu CDU'nun göçmenlere yönelik tutumunu eleştiren Demirkan, bu partinin geçmişte göçmenlere yönelik tavrından ötürü özür borçlu olduğunu kaydetti.
CDU'nun eski genel başkanı ve eski başbakanlardan Helmut Kohl'ün Mölln yangınından sonra hayatlarını kaybeden Türk vatandaşlarının cenaze törenine gitmediğini hatırlatan Demirkan, "Kohl, 'Cenaze turizmi yapamam' diye konuşmuştu.
Eski başbakanın bu sözlerini de göçmenler unutmadı. Ne zaman biriniz çıkıp da Kohl başkanlığındaki CDU iktidarında görmezden geldiğiniz göçmenlerden özür dileyeceksiniz?' diye sordu. Bakan Laschet ise bu soruya, 'İçişleri Bakanı Wolfgang Schäuble, 'İslam, toplumumuzun bir parçasıdır' dedi ve hükümetimiz İslam Konferansı'nın düzenlenmesi ile de bir şekilde bu özür dilemiş oldu' yanıtını verdi.
Testi aşağılayıcı buluyorum
Vatandaşlık testi konusuna da değinen Renan Demirkan şöyle konuştu: 'Dilin önemini ben çok iyi biliyorum. Çünkü, ekmeğimi dilimle kazanıyorum. Ancak, göçmenlerin Almancayı öğrenip konuşuyor olmaları ve teste girip kazanmaları, onlara mutlaka kulak verileceği anlamına gelmiyor.
Almancayı konuşuyor olmaları onlarda, yanıt alma, anlaşılma ve kabullenilme isteğini uyandırır. Bunlar olmadığı sürece bu testin ne anlamı olabilir? Bu testle toplumun dışındakileri toplumun içine alacağınızı mı zannediyorsunuz? Kanımca bu test göçmenleri aşağılamadır."
Telafi ediyoruz
Renan Demirkan'ın son romanını ilgiyle okuduğunu belirten Bakan Armin Laschet şunları söyledi: 'Kitap Almanya'ya gelen ilk kuşak kadınların sanki anıtı gibi. Farklı gelenek ve görenekleri olan, yabancı bir ülkede çocuklarına ve eşine sımsıkı sarılan bir kadının iç dünyasını gördüm bu kitapta' dedi.
Geçmişteki hataları telafi etmek için Alman Hükümeti'nin entegrasyon konusunu çok ciddiye aldığını vurgulayan Armin Laschet, 'Göçmenleri topluma entegre etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Köln'de düzenlenen Anti İslam Konferansı çerçevesinde binlerce Alman sokağa dökülüp, tek yürek olarak 'göçmenler bizdendir' sloganıyla onlara sahip çıktılar. 50 yıldır uyum çalışması yapamadık. Çok geç kaldık ama iyi niyetliyiz ve telafi ediyoruz' dedi.