Danimarka'ya giriş ve oturum

Güncelleme Tarihi:

Danimarkaya giriş ve oturum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2010 17:52

Norveç, İsveç, Finlandiya ya da İzlanda vatandaşıysanız, Danimarka'ya serbestçe giriş yapabilir ve istediğiniz kadar kalabilirsiniz. Bunun sebebi, Danimarka'nın İskandinav ülkeleri ile özel bir anlaşma yapmış olmasıdır.

Haberin Devamı









Schengen Anlaşması



AB'ye üye ülkelerin çoğu Schengen Anlaşması'na imza atmış ülkelerdir. Bu, Schengen ülkelerinde yaşayan vatandaşların, bu ülkeler arasında hiçbir sınır kontrolü olmaksızın serbestçe seyahat edebileceği anlamına gelir.



AB vatandaşları için kayıt kartı



Eğer İsviçre vatandaşıysanız ya da AB, AEB (Avrupa Ekonomik Bölgesi) ülkelerinden birinden geliyorsanız, Danimarka devlet dairelerinden özel bir kayıt kartı alabilirsiniz. Danimarka, AB'nin bir üyesidir ve Birliğin serbest dolaşım ile ilgili kurallarına sadık kalmaktadır. Örneğin, Danimarka'ya giriş yapabilir ve iş arayabilirsiniz. Örneğin yeterince geliri olan ya da emekli maaşı alan başkaları da, Danimarka'da bir kayıt kartı ve oturma izni alabilir.



Geçici bir önlem olarak, Danimarka'da ücretli iş aramak isteyen belirli AB ülkelerinin vatandaşlarına özel kurallar işletilmektedir. Bu konuda daha fazla bilgi için İstihdam bölümüne bakabilirsiniz.



Vize



Avrupa dışından bir ülkeden bir kültürel etkinliğe geliyorsanız, Danimarka'yı turistik amaçlı ya da aileniz burada yaşadığı için ziyaret etmek istiyorsanız, bir iş gezisi için buraya gelmeniz gerekiyorsa, vize almak için başvurmanız gerekebilir. www.newtodenmark.dk/visa adresinde, Danimarka'yı ziyaret etmek için vatandaşlarının vize alması gereken ülkelerin listesini bulacaksınız. Vizeye, Danimarka'ya gelmeden önce başvurmanız gerekir. Bu, kendi ülkenizdeyken Danimarka konsolosluklarına ya da misyonlarına başvuru yoluyla yapılır. Bir vize, üç aya kadar geçerlidir ve size Danimarka'da çalışma hakkı vermez. Normal koşullar altında bir vize tüm Shengen bölgesi için geçerlidir.



İstihdam



AB yasalarına tabi bir ülkeden geliyorsanız, konuyla ilgili AB yasaları doğrultusunda iş arayabilir ve işe girebilirsiniz. Ülkeye girişinizden sonraki üç ayı geçmemek üzere, devlet idaresinden bir kayıt kartı alabilirsiniz. www.newtodenmark.dk/eu adresinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz



Geçici bir önlem olarak, ücretli iş arayan Bulgaristan, Estonya, Latvia, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan vatandaşlarına özel kurallar uygulanmaktadır. www.newtodenmark.dk/new-eu adresine giriş yaparak daha fazlasını bulabilirsiniz.



Danimarka'da çalışmak istiyor ve AB ya da AEB üyesi olmayan bir ülkeden geliyorsanız, giriş izni için ülkeye gelmeden önce başvuru yapmanız gerekir. Oturma ve çalışma izni almak için, kendi ülkenizdeki Danimarka konsolosluklarına ya da misyonlarına başvuru yapmanız gerekir.



Eğer pozitif listede belirtilen işlerden birine yönelik teklif almışsanız, oturma ve çalışma izni alabilirsiniz. Bu, nitelikli işgücü eksikliği bulunan alanları gösteren bir istihdam listesidir. İhtiyaç listesinde bilgi teknolojileri uzmanları, mühendisler, doktorlar, eczacılar ve hemşireler bulunmaktadır. Örneğin, bir doktor, eczacı ya da hemşire olarak çalışmak için Danimarka'dan resmi izin almanız şarttır. www.newtodenmark.dk/greencard adresine giriş yaparak ihtiyaç listesinin tamamını görebilirsiniz.



Eğer yıllık maaşı en az 450.000 DKK (yaklaşık 60.000 Avro) olan bir iş teklifi almışsanız, yine çalışma izni alabilirsiniz.



Eğer Danimarka'da oturma ve çalışma izni alırsanız, ailenizi yanınıza aldırmak için başvuru yapabilirsiniz. Danimarka Yabancılar Yasası'nın hükümleri gereği, Danimarka'da oturma ve çalışma izni isteyen kişilerin kendilerini geçindirecek durumda olması gerekir. AB vatandaşlarına özel kurallar uygulanır. www.newtodenmark.dk/eu adresine giriş yaparak daha fazlasını bulabilirsiniz



İş aramak amacıyla alınan oturma izni: ülkeye giriş belgesi (green card)



Danimarka'da ayrıca, özel bir ülkeye giriş belgesi uygulaması vardır. Ülkeye giriş belgesi, Danimarka'ya altı aylık bir süreliğine gelip, iş aramızı sağlar. Ülkeye giriş belgesine hak kazanmak için, bir puanlama sistemi üzerinden çok yüksek bir puan almanız gerek. Eğitim, dil yeterliliği ve iş deneyimi üzerinden puanlar alırsınız. www.newtodenmark.dk/greencard adresine giriş yaparak daha fazlasını bulabilirsiniz.



Eğitim Amaçlı Oturum



Bir AB vatandaşı olarak Danimarka'da eğitim alma hakkınız bulunmaktadır. Eğer Danimarka'da eğitim almak istiyorsanız, bir kayıt kartı almanız gerekir. Bu hakkı elde etmek için, özel okullardan ya da devlet okullarından birine kaydınızı yaptırmış olmanız gerekir. Ayrıca kendinizi geçindirebiliyor olmanız gerekir. Ülkeye girişinizden sonraki üç ayı geçmemek üzere, devlet idaresinden bir kayıt kartı alabilirsiniz. Daha fazlası için, www.newtodenmark.dk/eu adresine giriş yapınız.



Danimarka'da eğitim almak istiyor ve AB ya da AEB üyesi olmayan bir ülkeden geliyorsanız, giriş izni için ülkeye gelmeden önce başvuru yapmanız gerekir. Oturma izni almak için, kendi ülkenizdeki Danimarka konsolosluklarına ya da misyonlarına başvuru yapmanız gerekir.



Eğer temel eğitime, gençlik eğitimine, halk eğitim okulu ya da daha ileri düzeyde eğitim veren bir kuruma kayıtlı iseniz, Danimarka'da eğitim almak için izin alabilirsiniz. Ancak, kalacağınız süre boyunca kendinizi geçindirebilecek durumda ve eğitim dilini anlayabilir durumda olmanız ön koşuldur. www.newtodenmark.dk/study adresine giriş yaparak daha fazlasını bulabilirsiniz.



Eğer Danimarka'da ileri düzey eğitimde bir derse girmek için oturma izni almışsanız, yarı zamanlı (part-time) bir iş aramak amacıyla izin başvurusu yapabilirsiniz.



İş aramak amacıyla alınan oturma izni: ülkeye giriş belgesi (green card)



Eğer Danimarka'da ileri düzey eğitiminizi tamamlarsanız, ülkede oturma izniniz eğitimizin tamamlanmasından sonra geçen altı ay boyunca geçerli olacaktır. Böylece, Danimarka'da iş arama hakkını size veren ülkeye giriş belgesini edinebilirsiniz. Eğer bir iş teklifi aldıysanız, oturma ve çalışma izni almak için başvuru yapmanız gerekir.







İltica



Eğer bir kişinin, ırk, din, milliyet, sosyal statü ya da politik görüşlerinden dolayı eziyet görmekten korkması için bir sebebi varsa, o kişi Danimarka'da mülteci olma olanaklarını araştırabilir. Mülteciler de, eğer ülkelerine döndüğünde ölüm cezası, işkence, insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele ya da cezalandırılma riski taşıyorsa, iltica talebinde bulunabilir.



Bir kişi Danimarka'da iltica talebinde bulunursa, Danimarka Yabancılar Dairesi bunun Danimarka'da mı, yoksa başka bir AB üyesi ülkede mi ele alınması gerektiğine karar verecek merciidir. Yabancılar Dairesi, ayrıca iltica talebini reddebilir ve AB dışında üçüncü taraf güvenli bir ülkeye başvurabilir.



Yabancılar Dairesi



Danimarka Yabancılar Dairesi, Mülteciler, Göçmenler ve Entegrasyon Bakanlığı'na bağlı bir kamu kuruluşunun adıdır. Bu kuruluş, Danimarka Yabancılar Yasası'nı yürütür ve buna bağlı olarak, iltica, aile birleşimi ve vizeler gibi işlemler dahil olmak üzere, yabancıların Danimarka'da oturma izni başvurularını ele alır. Bilgi için www.newtodenmark.dk/contact-dis adresine bakabilirsiniz.



İltica talebine evet



Eğer Yabancılar Dairesi kişinin durumunu inceleyip, Danimarka'ya iltica için gerekli şartlara haiz olduğuna karar verirse, kişiye mülteci statüsü verilir.







Belediye mesken olanağı sağlar



Eğer mülteci olarak kabul edilirseniz, Yabancılar Dairesi, içinde yaşayacağınız belediye sınırlarını belirler. Burada size, Danimarka dili eğitimi ve iş bulmanıza yardımcı olacak özel bir tanıtım programı sunulacaktır. Bölüm 4, Danimarka'da Yeni Yurttaş Olmak başlığı kaynak olarak kullanılmıştır. Yabancılar Dairesi, içinde yaşayacağınız belediye sınırlarını, profesyonel yeteneklerinize, Danimarka'daki aile bağlarınıza ve diğer faktörlere dayanarak belirler. Size mesken sağlamak yetkililerin görevidir.



Başka bir belediye sınırlarına taşınmayı tercih edebilirsiniz. Yine de, eğer tanıtım programını tamamlamadan önce taşınmak istiyorsanız, belediyenizle bu konuyu konuşmanız yararlı olacaktır. Bunun nedeni, sizin tanıtım programınızın sorumluluğunu devretmek için belediyenizin izin almak zorunda olmasıdır. Eğer belediyeniz uzlaşmakta başarısız olursa, bir tanıtım programını katılma ve tanıtım yardımı alma haklarınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Tanıtım yardımı, hemen iş bulamayacak olma durumunuza karşı size sağlanan özel bir tür mali destektir. Bölüm 4, Danimarka'da Yeni Yurttaş Olmak başlığı altında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.



İltica talebine hayır



Eğer Yabancılar Dairesi, bir iltica başvurusunu onaylayamıyorsa, otomatik olarak Mülteci Kurulu'na bir şikayet gider.



Mülteci Kurulu



Mülteci Kurulu, bağımsız, mahkeme benzeri bir yapıdır. Kurul'un kararları nihai karar olup, başkaları tarafından geri çevrilemez ya da değiştirilemez.



Mülteci Kurulu, ya Danimarka Yabancılar Dairesi tarafından verilmiş reddetme kararını aynen kabul eder ya da başvuruya iltica statüsü verir. Eğer Mülteci Kurulu kararı aynen korursa, Yabancılar Dairesi kişinin ülkeyi terketmesi için bir son tarih belirler. Bu son tarihe kadar ülkeyi terk etmelisiniz. Eğer kendi isteğinizle ülkeyi terkedecek olursanız, polisten yardım isteyebilir ve belki de mali destek alabilirsiniz. Eğer kendi isteğinizle ülkeyi terketmeyecek olursanız, polis tarafından sınır dışı edilirsiniz.



Aile Birleşimi



Eş, daimi birlikte yaşanan kişi ve çocuklar



Eğer Danimarka'da daimi oturma izniniz varsa, Danimarka Yabancılar Yasası'ndaki belirli şartları taşıdığınız takdirde ailenizi yanınıza aldırabilirsiniz. Eşinizi, daimi birlikte yaşadığınız kişiyi ve 15 yaşından küçük çocuklarınızı yanınıza aldırabilirsiniz. Buna aile birleşimi denir ve sizin belirli şartları yerine getirmenizi gerektirir. Özel durumlarda, çocukların yüksek çıkarı kollandığında, 15 yaşından büyük çocuklar da aileleri ile bir araya gelebilir.



Barınma şartı, mali şartlar ve aynı evde yaşama şartı



Örneğin eşinizin Danimarka'da oturma izni alması için, uygun bir eve sahip olmanız, eşiniz ülkeye geldiğinde eşinizle birlikte yaşamanız ve eşinizi geçindirebilecek durumda olmanız gerekir. Her ikinizin de 24 yaşından büyük ve diğer tüm ülkelerden daha çok Danimarka'ya bağlı olmanız gerekir. Bu şartların amacı, aileye Danimarka'da sağlam bir temel kurulduğunu güvenceye almak ve genç insanları istemediği evliliklere zorlanmaktan korumaktır. Ayrıca, evliliğinizin ya da birlikte yaşadığınız ilişkinizin sahte olmaması ve yalnızca sözkonusu kişiye oturma izni alma amacıyla yapılmamış olması gerekir.



AB vatandaşlarına, örneğin Danimarka'da çalışan başka bir AB ülkesinin vatandaşına ailenin yeniden bir araya gelmesi hakkı amacıyla özel şartlar uygulanır. Eğer AB yasaları kapsamında olduğunuzu düşünüyorsanız, ailenin yeniden bir araya gelmesi için başvuru yaptığınızda bu gerçeği göz önünde bulundurmanız gerekir.



www.newtodenmark.dk/family adresine giriş yaparak AB yasaları ve Danimarka Yabancılar Yasası çerçevesinde aile birleşimi konusunda daha fazla bilgi bulabilirsiniz.



Oturma izninin süresi



Daimi



Geçici bir oturma izni ya da daimi oturma opsiyonu olan bir izin edinebilirsiniz. Eğer bir mülteci olarak ya da aile birleşimi amacıyla Danimarka'ya gelmişseniz, olağan durumlarda size daha sonra daimi oturma iznine çevrilebilecek bir oturma izni verilir.



Eğer daha sonra daimi oturma iznine çevrilebilecek bir oturma izniniz varsa, belirli koşulları sağlamanız halinde yıllar sonra bir daimi oturma izni elde edebilirsiniz. Herşeyden önce, Danimarka toplumuyla bütünleşmek için çaba sarf etmiş olmanız gerekir.



Bir çaba sarf etmelisiniz



Bu çaba, bir süreliğine iş sahibi olmanız ya da çalışmış olmanız, Danimarka dili yeterlilik sınavını geçmiş olmanız, devlete belirli bir miktardan fazla borçlu olmamanız ya da ciddi bir suç işlememiş olmanız olabilir.



AB vatandaşları için daimi oturma izni



Belirli AB yasaları doğrultusunda AB vatandaşları ve aileleri, Danimarka'da yasal olarak 5 yıllık daimi ikametin ardından daimi oturma izni alabilirler. www.newtodenmark.dk/eu adresine giriş yaparak daha fazlasını bulabilirsiniz.



Yabancılar Dairesi ve devlet idaresi size daimi oturma izni ile ilgili haklarınız konusunda tavsiyelerde bulunabilir. Başvuru kaynağımız, www.newtodenmark.dk/eu adresidir.



Oturma izninizi kaybedebilirsiniz



Yabancılar Dairesi, eğer söz konusu koşullar artık yoksa, geçici bir oturma iznini sona erdirebilir. Örneğin eşinizin yanına gelmişseniz ancak, artık bu kişiyle birlikte yaşamıyorsanız, oturma izni hakkınızı kaybedebilirsiniz. Ancak, eşinizin size karşı fiziksel şiddet uygulamasından dolayı eşinizi terketmişseniz ve Danimarka'da güçlü bağlar kuracak kadar uzun süredir yaşıyorsanız ya da eşinizi fiziksel şiddete maruz kaldığınız için terketmiş olduğunuzdan dolayı ülkenize geri dönemiyorsanız, oturma izninizi devam ettirebilirsiniz.



Eğer oturma izninizi hileli yollardan edinmişseniz ya da Schengen bilgi sistemi içinde adınız istenmeyen kişi olarak geçiyorsa, oturma izninizi kaybetme riskiniz bulunabilir. Bu durum, oturma izninizin geçici ya da daimi olmasından bağımsız olarak geçerliliğini koruyacaktır.



Bir AB vatandaşının Danimarka'da oturmak için aldığı geçici izin, eğer kişi artık AB yasalarına uymuyor ya da haklarını suiistimal ediyorsa, sona erdirilebilir.



Kişinin güvenli olarak ülkesine geri gönderilmesi



Eğer Danimarka'ya mülteci olarak gelmişseniz, kendi ülkenizdeki koşulların sizin oraya güvenle geri döneceğiniz kadar değişmesi halinde, oturma izniniz sona erdirilebilir.



Bu durumda, ülkeye geri dönmek üzere mali desteğe başvurabilirsiniz. Bölüm 13, Kendi ülkesine geri gönderilme başlığı altında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.



Eğer ülkeyi terkederseniz



Eğer tatilde ülkenize dönerseniz, bu sizin Danimarka'da daimi oturma olanaklarınızı etkileyebilir.



Danimarka'daki evinizi kapatırsanız ya da ülke dışında 6-12 ay süreyle kalırsanız, oturma izninizin geçici ya da daimi olmasından bağımsız olarak, oturma izniniz iptal edilir. Bunun altı ay ya da on iki ay olması, ne tür bir oturma iznine sahip olduğunuza ve Danimarka'da ne kadar süredir yaşıyor olduğunuza bağlı olacaktır.



Sınır dışı edilme



Ciddi bir suçtan dolayı suçlu bulunduysanız, oturma izninizi kaybedebilir ve ülkeden sınır dışı edilebilirsiniz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!