Danimarka kemer sıkacak

Güncelleme Tarihi:

Danimarka kemer sıkacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 21:04

Danimarka hükümeti 2020 yılına kadar bütçe açığını kapatmayı amaçlayan yeni ekonomik paketi açıkladı. Başbakan Lars Lökke Rasmussen ve Maliye Bakanı Claus Hjort Frederiksen, bütçe açığının 2011 yılında 70 milyar krona ulaşmasını beklediklerini belirterek, alınacak önlemlerle bütçeye yaklaşık 47 milyar kron gelir elde edileceğini söylediler.

Haberin Devamı

2020 bütçe planına göre bundan böyle emekli olmak zorlaşacak. Erken emeklilik kademeli olarak kaldırılırken, normal emeklilikte 65 olan yaş sınırı yine kademeli olarak 67'ye yükseltilecek. 2020 yılına kadar emeklilerin sayılarındaki artışın 225 bin kişi olacağını belirten Maliye Bakanı Claus Hjort Frederiksen devletin emekli giderleri artarken vergi gelirlerinin azalacağını bu nedenle erken emekliliğin kaldırılacağı ve emekli yaşının yükseltileceğini söyledi.

Claus Hjor Frederiksen ”ekonomimiz yeniden düzelme yolunda. Ancak ekonomik tedbirlerlerle 47 milyar kron daha bulmamız gerekiyor. Kamu giderlerimizi belirli bir çerçeve içinde tutmak zorundayız. ”2020 yılına kadar gelir ve giderlerimiz arasında dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Örneğin 1 kron kullanmamız gerekiyorsa 1 krondan bir kuruş daha fazla kullanmamalıyız. Ekonomik paketi diğer siyasi partilerin görüşüne sunacağız. Önerileri dinlemeye hazırız”dedi. Başbakan Lars Lökke Rasmussen ise ekonomik pakete bekledikleri desteği alamazlar ve parlamentodan geçiremezlerse erken seçim ilan edeceğini söyledi.

ÖĞRENCİ HARÇLARI KISITLANIYOR
Öğrenci harcları da kısıtlamaya dahil edildi. Anne ve babası ile birlikte yaşayan öğrencilerin harc hakkı elinden alınırken, eğitimine ara veren öğrencilerin harclarında kısıtlama yapılacak. Öte yandan 5 yıllık yüksek eğitimini 4,5 yıl gibi kısa sürede tamamlayan, yani eğitimine hiç ara vermeden zamanında tamamlayan öğrencilere ise 32 bin kron ödül verilecek. En çok kısıtlama yapılacak alan ise kumu giderleri. Hükümetin hedefine göre kamuda çalışanlardan 100 bin kişinin maaşları kesilirken, 125 bin kişiye özel sektörde iş imkanı sağlanacak. Savunma giderlerinde de 2 milyar kron tasarruf yapılırken, bugün bütçenin yüzde 29'unu oluşturan kamu giderlerinin yüzde 27 ile sınırlandırılacağı bildirildi. Öte yandan plan uygulanabilirse 2020 yılında hastanelere 47 milyar kron, okul ve çocuk yuvalarına 26 milyar kron, tren yolu ve otoban gibi ulaştırma giderleri için 100 milyar kron, metro için 22 milyar kron, Danimarka-Almanya arasında inşa edilecek köprü için 48 milyar kron bütçe ayrılacak. Ekonomik plana göre emeklilik ve öğrenci harclarındaki kısıtlamalardan Türklerin de önemli ölçüde etkilenmeleri bekleniyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!