Daha neyi bekliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Daha neyi bekliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 10:29

TÜRKİYE'de 12 Haziran'da yapılacak genel seçim öncesi yine gözler, yurtdışında yaşayan Türk seçmenlere çevrildi ve gündeme, "Avrupalı Türkler oy kullanabilecek mi" sorusu geldi.

Haberin Devamı

Almanya Türk Vatandaşları Konseyi (RTS) Başkanı Dr. Yaşar Bilgin, konuyla ilgili haberleri basından takip ettiklerini belirterek, "Haberlerde genel olarak Türkiye'nin yurtdışında kurulacak sandıklarda oy kullanılmasına sıcak baktığı, ancak Almanlar'ın bu konuda çekimser kaldığı yazılı. Yıllarda bu söylendi, oysa resmi makamlar farklı konuşuyor. Biz RTS olarak 19 yıl önce seçim sandıklarının kurulmasıyla ilgili Federal İçişleri Bakanlığı'na yazı yazdık. Gelen yanıt olumluydu. Aradan bunca zaman geçti. Türkler, Almanya'da hala oyunu kullanamıyor. Daha neyi bekliyoruz. Yoksa, Almanya Türkiye'yi yanlış mı bilgilendiriyor" diye sordu.

BAKANLIKTAN KAPI GİBİ YAZI
Türkçe'ye tercüme ettirdiği yazıyı Türkiye'deki Yüksek Seçim Kurulu'na ve tüm siyasi partilere gönderdiklerini kaydeden Dr. Bilgin, Federal İçişleri Bakanlığı'nın 2 Kasım 1992 tarihinde verdiği yanıtta, Federal Hükümetin gerek mektupla oy kullanılmasına gerekse Almanya'daki konsolosluk veya yabancı diplomatik temsilciliklerinde sandık kurulmasına izin vereceğini belirttiğini söyledi. Alman İçişleri Bakanlığı'nın 19 yıl önce verdiği cevabında, şu satırlara yer verilmişti.

"Yurtdışında yaşayan Türkler'e bir gün mektupla oy kullanma hakkı tanınırsa, Hükümet olarak buna prensipte bir çekincemiz olmaz. Türk vatandaşlarına, Almanya'daki konsolosluk veya diplomatik temsilciliklerde kurulacak sandıklarda oy kullanma hakkı verildiğinde ise, Federal Hükümet olarak sandıkların kurulması ve seçimlerin yapılmasına izin veririz. Ancak buna hükümet özel olarak izin vermeli. Hükümet, bazı şartları öne sürme hakkını mahfuz tutar. Bu özellikle kamu güvenliği ve düzeninin tehlikeye girme durumlarında söz konusu olabilir. Bu tür seçimlerin organizasyonu ve gerçekleştirilmesi ise, Alman makamları sorumlu olmadığı gibi, hazırlık aşamasına da dahil edilemezler. Ancak Alman makamları, kamu güvenliği ve düzeni için gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!