‘Daha çok sebze ve meyve, daha az şeker, yağ ve tuz’

Güncelleme Tarihi:

‘Daha çok sebze ve meyve, daha az şeker, yağ ve tuz’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2022 12:19

Almanya’da kabine, Noel tatili öncesindeki son oturumunda beslenme stratejisini ele aldı. Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir tarafından tanıtılan beslenme stratejisine göre, daha fazla sebze ve meyve tüketilmesi, gıdanın ödenebilir olması öngörülüyor.

Haberin Devamı

KABİNEDE stratejiyi tanıtan Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, gıdanın sağlıklı, üretimde çevre için uygun ve daha ucuz olması gerektiğini söyledi. “Herkes iyi beslenebilmelidir” diyen Özdemir bilim, iş dünyası ve sivil toplum temsilcileriyle birlikte kapsamlı bir beslenme stratejisi geliştirmek istediğini ifade etti. Çiftçiler Birliği, çevre kuruluşları ve Gıda Birliği gibi kurumlar da projeyi destekleyeceklerini açıkladı. Beslenme stratejisindeki hedeflerden biri, bitki temelli beslenmenin güçlendirilmesi. Buna göre sofralarda daha fazla meyve, sebze, tahıllı ürünler ile fasulye ve bezelye gibi baklagiller yer alması hedefleniyor. Buna karşılık alınacak tedbirler ve kampanyalarla şeker, yağ ve tuz tüketiminin azaltılması öngörülüyor. Almanya’da her yıl yaklaşık 11 milyon ton gıdanın çöpe atıldığı belirtilen açıklamada, bunun en aza indirilmesi gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

‘Daha çok sebze ve meyve, daha az şeker, yağ ve tuz’
Başbakan Olaf Scholz, kabine toplantısının olduğu gün doğum günü olan Cem Özdemir’i kutladı.

SAĞLIKSIZ ÜRÜNLERE REKLAM YASAĞI
Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, ARD televizyonuna verdiği demeçte, planlarla her şeyden önce kantinlerde ve yemekhanelerde, yerel daha fazla organik olarak üretilmiş gıda sunulmasını sağlamak istediğini kaydetti. Beslenme stratejisinin hedefinin okullar, fabrikalar, huzurevleri ve hastanelerdeki tüm kantinler olduğunu söyledi. Özdemir ayrıca Alman Beslenme Derneği’nin kalite standartlarının bağlayıcı olması gerektiğini savundu. Kalite standartlarına göre daha az yağ, tuz ve şeker içeren bir diyet öngörülüyor. İktidar partileri, koalisyon sözleşmesinde 2023 yılına kadar bir beslenme stratejisi benimsemeyi kabul etmişti. Ancak buna rağmen birçok şey belirsizliğini korurken gıda ürünleri reklamları konusu ise daha somut hale geldi. Buna göre, 14 yaşından küçük çocuklara yönelik sağlıksız gıda reklamları artık yapılamayacak.
Almanya’da çocukların yaklaşık yüzde 15’i aşırı kilolu ve bir kısmı da obez olarak kabul ediliyor. Tagesschau’a konuyla ilgili açıklama yapan Dr. Lisa Portner, sağlıksız beslenmenin önemli mikro besin maddelerinin eksikliğine yol açabileceğini ve bunun da fiziksel ve zihinsel gelişim açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

‘Daha çok sebze ve meyve, daha az şeker, yağ ve tuz’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!