BERLİN / Fotoğralar: dpa
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2022 12:01
Alman devletinin de destek verdiği Tübingen merkezli CureVac şirketi, Kovid-19’a karşı geliştirdiği aşıyla tüm dünyaya umut olan BioNTech’e patent davası açtı.
CureVac, Düsseldorf Eyalet Mahkemesi’nde açtığı davada, BioNTech’in, koronavirüs aşılarının geliştirilmesine katkıda bulunan mRNA teknolojisinde ‘yirmi yılı aşkın öncü çalışmalardan elde edilen fikri mülkiyet haklarına’ uymadığını belirterek adil bir tazminat istedi. Davanın BioNTech SE ve iki alt firmasına yönelik açıldığı kaydedildi.
CureVac, kamuoyuna yaptığı açıklamada, şirket olarak mRNA teknolojisinin gelişmesinde öncü çalışmalar yaptıklarını belirtti. Açıklamada, “CureVac, BioNTech ve Pfizer’ın mRNA-Covid-19 aşısı Comirnaty’nin üretimi ve satışında kullanılan ‘EP 1 857 122 B1’, ‘DE 20 2015 009 961 U1’, ‘DE 20 2021 003 575 U1’ ve ‘DE 20 2015 009 974 U1’ gibi bir dizi CureVac fikri mülkiyet hakkının ihlali nedeniyle adil tazminat talebiyle BioNTech SE ve iki iştiraki aleyhine Düsseldorf Bölge Mahkemesi’nde dava açmıştır” denildi.
MODERNA’YA DAVA AÇTI MI?CureVac duyurusunda ayrıca, ‘şirketin portföyünün, diğerlerinin yanı sıra BioNTech’in SARS CoV-2 mRNA aşılarının tasarımı ve geliştirilmesi için gerekli olduğu düşünülen çeşitli buluşları koruduğu’ kaydedildi. Ancak CureVac, BioNTech’in aşı üretmesine engel olmak istemediği için ihtiyati tedbir kararı başvurusunda bulunmadıklarını açıkladı. Şirket, tam olarak ne kadar tazminat talep ettiğini de belirtmedi. CureVac, sadece patent haklarının tanınması ve bunlara saygı gösterilmesi gereken ‘adil bir tazminat’ istendiğini, tazminatın da mRNA teknolojisine daha fazla yatırım yapmak için kullanılacağını duyurdu. Ancak CureVac’ın yine mRNA teknolojisi kullanan ABD’li Moderna şirketine karşı tazminat davası açıp açmadığı netlik kazanmadı.