Cumhurbaşkanı Wulff Hürriyet'e yazdı

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Wulff Hürriyete yazdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2011 09:30

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, Hürriyet Gazetesi'nin Bild ortaklığıyla hazırladığı "Eğitim Anketi"ni değerlendirirken, "Şimdi söz sizde" dedi.İşte Wulff'un yazısı:

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Wulff Hürriyete yazdı

Bilgi, fikir zenginliği ve yaratıcılığımız bizim Almanya’daki en önemli kaynağımız. O nedenle burdaki genç insanlara iyi eğitim olanakları sunmak bizim hepimiz için büyük önem taşıyor.

Eğitim, bizim içimizdeki var olanı geliştirmeye yardımcı olacaktır. Herkesin bir yeteneği var ve herkes bu yeteneğini geliştirme ve kendini gösterme şansı bulmalıdır.

Eğitim olanağı Almanya’da halen daha çok çocukların sosyal kökeniyle yakından ilintili. Kökeni ve ailesinin ekonomik durumu ne olursa olsun, her çocuğun eşit eğitim şansına sahip olması, benim için büyük önem arzediyor. Ülkemizin iyi gelişmesinin anahtarı bizim çocuklarımızın en iyi şekilde desteklenmesinden geçer. İyi eğitim aynı zamanda herbirimiz için toplumda kabul görme ve mesleğimizi geliştirmede en önemli şarttır.

Bu nedenle iyi bir eğitim erken başlamalıdır. Çocuğun gelişiminin temeli daha ilk yaşlarda atılmaktadır. Çocuklar bir, iki yaşında birer meraklı kaşiflerdir. Eğitimde ve yaşamda aileleri tarafından en iyi biçimde desteklenmelidir. Ailelerin bu konuda cesaretlendirilmesi ve çeşitli yöntemlerle desteklenmesi gerekir.

Eğitim, topluma girmeye ve toplum içinde yerini bulmaya yardım eder. Eğitim özgüveni geliştirir. Bu küçük çocuklar için olduğu kadar, büyükler için de geçerlidir. Kendimizi ne kadar iyi tanırsak, başkalarına, yabancı olana saygımız o derece artar. Bilgi ve değerler birbiriyle örtüşmelidir. İnsan ancak o zaman sorumluluk bilinciyle hareket eder.

Bizim demokrasimizin de iyi bir eğitime ihtiyacı var. Benim için, tüm vatandaşların toplumu birlikte şekillendirmesi, fikir üretmesi ve toplumsal değerlere sahip çıkması büyük önem taşıyor. Bunun için de eğitim hepimizi yakından ilgilendiriyor.

Daha bugün Almanya’da yeni doğan her dört çocuktan birinin anne ya da babası yabancı kökenli. Birkaç yıl içinde Almanya’nın büyük kentlerinde nüfusun yüzde 40’ı yabancı kökenli olacak. Onların hepsi ülkemize birlikte şekil verecek. Burda soru, biz gelecekte Almanya’da nasıl yaşamak istiyoruz ve ülkemizi nasıl şekillendireceğiz sorusunda düğümleniyor.

Kalifiye bir eğitim alma şansı, tüm gençler için eşit ölçüde var olmalıdır. Böylece herkes iyi bir eğitim almayı istemeli ve kendisini bunun için zorlamalıdır. Bu, bizim toplumsal bütünlüğümüz ve ekonomik başarımız için önemli bir şarttır.

Uyum iki taraflıdır. Bir tarafın şans sunması, diğer tarafın ise bu şansı kullanması gerekir. Bu, benim için şu anlama geliyor: Almanya’da çocukların ve gençlerin şans bulmaları ve bu şansı kullanabilmeleri için aileler ve bizim eğitim kurumlarımız onlara destek çıkmalıdır. Bunun için Almanca öğrenmek zorunludur. Bunun ötesinde başka bir yol yoktur.

Eğitim, bizim eğitim sistemimizdeki yetkililerin daha fazla çaba sarfetmesini gerektiriyor. Aralık 2010’daki PİSA araştırma sonuçları bize şunu gösteriyor: Biz çok daha iyi olabiliriz, yeter ki, eğitim sistemimizi daha fazla şans eşitliği, daha fazla süreklilik ve güvenilirlik ve daha iyi teşvik araçlarıyla donatabilelim.

Şimdi sıra sizde: Bize Almanya’da eğitimin geleceğiyle ilgili düşüncelerinizi bildirin. Ben, Bild ve Hürriyet gazeteleriyle Bertelsmann Vakfı ve Roland Berger’in böyle bir eğitim anketi için başlattığı girişimi memnuniyetle karşılıyorum. Buradan çıkacak sonucu da merakla bekliyorum. İyi fikirler üretmeniz dileğiyle.

ANKET İÇİN TIKLAYIN






YAZININ ALMANCASI:

Gastbeitrag von Bundespräsident Christian Wulff
Unser Wissen, unser Einfallsreichtum und unsere Kreativität sind die wichtigsten Ressourcen, die wir in Deutschland haben. Für uns alle ist daher wichtig, dass junge Menschen hier gute Lernbedingungen vorfinden.
Bildung hilft uns, das zu entwickeln, was in uns steckt. Jeder kann etwas, und jeder braucht die Chance, seine Fähigkeiten zu steigern und Anerkennung zu erfahren.
Die Bildungswege hängen in Deutschland oft leider immer noch eng mit der sozialen Herkunft der Kinder zusammen. Mir ist wichtig, dass alle Kinder gleiche Bildungschancen erhalten, egal woher sie kommen, ganz gleich wie die wirtschaftliche Situation ihrer Eltern ist. Die bestmögliche Förderung unserer Kinder ist der Schlüssel für eine gute Entwicklung unseres Landes. Gute Bildung ist und bleibt für den Einzelnen die wichtigste Voraussetzung für gesellschaftliche Anerkennung und berufliches Fortkommen.
Deshalb muss gute Bildung früh beginnen. In den ersten Lebensjahren wird das Fundament für die weitere Entwicklung gelegt. Kinder sind schon mit ein, zwei Jahren neugierige Entdecker und sollten dabei auf ihren Lern- und Lebenswegen bestmöglich von ihren Eltern unterstützt werden. Dazu müssen Eltern ermutigt und vielfältig unterstützt werden.
Bildung hilft, sich in der Gesellschaft zu orientieren und hierin seinen Platz zu finden. Bildung baut Selbstvertrauen auf. Das gilt für die Kleinen wie für die Großen. Aus dem Wissen um uns selbst kann der Respekt für das Andere, das Fremde wachsen. Wissen und Werte müssen zusammenkommen, erst dann ist der Mensch fähig, verantwortungsbewusst zu handeln.
Unsere Demokratie braucht gute Bildung. Mir ist besonders wichtig, dass alle Bürgerinnen und Bürger unsere Gesellschaft gemeinsam gestalten, dass sie Ideen entwickeln und für unsere Wertegemeinschaft einstehen. Auch darum geht Bildung uns alle an.
Schon heute hat jedes vierte Neugeborene in Deutschland mindestens ein ausländisches Elternteil. In wenigen Jahren werden etwa 40 Prozent der Menschen in Deutschlands Großstädten auch ausländische Wurzeln haben. Jede und jeder von ihnen prägt unser Land mit. Dabei geht es um die Frage, wie wir zukünftig in Deutschland leben wollen, wie wir unser Land gestalten.
Die Chance, eine qualifizierte Ausbildung zu erhalten, muss für alle Jugendlichen gleichermaßen gelten. Dass alle sich anstrengen und einen guten Bildungsabschluss erreichen wollen: Das sind gute Voraussetzungen für den Zusammenhalt und den wirtschaftlichen Erfolg unserer Gesellschaft.
Integration fordert beide Seiten. Diejenigen die Chancen geben und diejenigen die Chancen wahrnehmen. Das heißt für mich: Die Eltern und unsere Bildungseinrichtungen müssen die Kinder und Jugendlichen fordern und unterstützen, damit sie in Deutschland Chancen erhalten und wahrnehmen. Dazu gehört zwingend das Erlernen der deutschen Sprache. An dieser Anstrengung führt kein Weg vorbei.
Bildung braucht mehr Anstrengung - auch von Seiten der Verantwortlichen in unserem Bildungssystem. Die Ergebnisse der neuesten PISA-Studie, die Anfang Dezember 2010 veröffentlicht wurden, zeigen uns: Wir können noch besser werden, wenn wir unser Bildungssystem mit noch mehr Chancengerechtigkeit, mit noch mehr Nachhaltigkeit und Verlässlichkeit und mit besseren Förderinstrumenten ausstatten.
Jetzt sind Sie am Zuge: Sagen Sie uns Ihre Meinung zur Zukunft der Bildung in Deutschland! Ich begrüße die Initiative der BILD-Zeitung, von Hürriyet, der Bertelsmann-Stiftung und Roland Berger für eine solch große Bildungsumfrage und bin gespannt auf die Ergebnisse. Mögen Sie weitere Impulse liefern.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!