Güncelleme Tarihi:
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Marka Daire Başkanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, Çubuk Belediyesi'nin başvurusu üzerine Çubuk Turşusu coğrafi marka aldı. Artık Çubuk markası ile satılacak turşuların, Çubuk Belediyesi'den belirlenen standartlar oranında izin alması gerekiyor.
TPE'nin kararına göre, Çubuk Turşusu'nun ürün tanıtımı, "Çubuk platosundan (Çubuk il?e ve köyleri) organik tarım usulü ile yetiştirilen (Salatalık, Domates, Patlıcan, Kelek, Fasulye, Acur, Havu?, Sivri biber, Biberiye, Lahana ve Patlıcan gibi) ve sıkı dokularından dolayı körpe halde toplanan sebzelerin, eskiden beri yöreye has yapılış usulü ile hazırlanmasından ibaret bir turşu ?eşidi" diye belirlendi.
Çubuk turşusunun bilinen geleneksel özelliği ise "defne yaprağı ve dere otu kullanılarak olduk?a düşük oranda sirke ile yapılması, ev yapımı turşu tadında ve uzun ömürlü (maksimum 2 yıl) olması" bi?iminde tanımlandı.
ÇUBUK TURŞUSU NASIL YAPILIR
Çubuk Turşusu'nun yapımı ise kararda şöyle anlatıldı:
İstenen büyüklükte ve şekilde ayrılan sebzeler ön yıkama tankına alınır, ?amur, ?öp vs. yabancı maddeler yumuşatılır, daha sonra ikinci ve ü?üncü yıkmaya tabi tutulur. Salatalıklar eleklerden ge?irildikten sonra 0-1-2-3 numaralarına göre ayrıştırılır. Kelek turşusu i?in kabuk soyma ve i? temizlemesi (?ekirdek ?ıkarma) yapılır. Lahana turşusu i?in gereksiz dış yapraklar temizlenir. Kırmızı pancar, yeşil fasulye, ayıklanır ve temizlendikten sonra kaynatılır. Böylece sebzeler temizlendikten ve ayrıştırma yapıldıktan sonra turşu yapımına hazır hale gelir.
Turşuluk malzeme tenekelere veya fı?ılara konulur. Sebzelerin üzeri taşana kadar malzemeye göre hazırlanmış tuz, sirke ihtiva eden salamura suyu ile doldurulur. Dere otu, defne yaprağı, sarımsak, acı biber gibi aroma ürünlerinin ilavesiyle hava girişi olmayacak şekilde sıkı olarak kapatılır, beklemeye alınır. Turşu yapımında, 10 kg.lık veya daha büyük fı?ılar kullanılır. Turşunun geleneksel ve özel tadının ortaya ?ıkması i?in oda sıcaklığında takriben 20 gün ila 35 gün beklenir. Bu süreden sonra turşu yemeye hazır hale gelir.