Çözüm bulundu

Güncelleme Tarihi:

Çözüm bulundu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2011 10:31

Almanya'daki Başkonsolosluklara Türkiye'den ek görevli gelmesi, pasaport işlemlerini hızlandırdı. Daha önce üç ay sonrasına randevu verildiği için büyük sıkıntı yaşayan vatandaş, şimdi 2 gün sonrasına bile tarih alabiliyor.

Haberin Devamı

Avrupa'da yeni e-pasaport almak isteyenlere müjdeli haber. Daha önce www.epasaport.gov.tr internet sayfasına girip randevu alması gereken, ancak izin sezonu öncesi yaşanan yoğunluk nedeniyle bazı bölgelerde 3 ay beklemesi gereken vatandaşlar, şimdi 2 gün sonrasına bile randevu tarihi alabiliyorlar. Verilen bilgiye göre yoğunluğun en fazla olduğu Almanya'daki her başkonsolosluğa, işlemlerin hızlandırılması için geçici olarak Türkiye'den ikişer memur getirildi. Geçtiğimiz haftalarda çok sayıda vatanadaş "Yakında Türkiye'ye gitmem gerekiyor. Yeni pasaport almak için başvurduk, ancak bize haziran sonu, hatta temmuz ayına randevu verildi. Tatile gitmemiz imkansız" diye şikayette bulunmuştu.

YOĞUNLUK SONA ERDİ
Daha önce Hürriyet Gazetesi'ne demeç veren Başkonsoloslar "Personel sayımız az, iş yükü fazla" demişlerdi. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarından da çok sayıda şikayet gitmesi üzerine yetkililer harekete geçtiler. Verilen bilgiye göre Türkiye'den memur gelmesinin yanı sıra, konsolosluk içinde de zaman zaman bazı memurlar bu işlemler için kullanılmaya başlandı. Böylelikle kısa sürede yoğunluk sona erdi. www.epasaport.gov.tr sitesinde randevu bölümüne bakıldığında Almanya'daki hemen hemen bütün başkonsolosluklardan nisan ayı içerisinde tarih almak mümkün. Örneğin Münih veya Köln bölgesinde yaşayanlar 2 gün sonrasına bile randevu alabiliyor.

SON GÜNE BIRAKMAYIN
Pasaport işlemlerinde geçtiğimiz haftalarda yaşanan yoğunluğun, bazı vatandaşların işini son güne bırakmasının büyük etkisi olduğunu söyleyen başkonsolosluk yetkilileri "Ne yazık ki bazı vatandaşlarımızın pasaport işlemlerini randevu ile yaptığımızdan bile haberi yok. Bir çoğu bekleyip, pasaport süresi bitmek üzereyken, hatta bittikten sonra bize başvuruyor. Bu da yığılmalara neden oluyor. e-pasaport alması gerekenlerin izin sezonu başlamadan işlemlere başlamasını tavsiye ediyoruz" dediler.

YETKİLİLERE TEŞEKKÜR EDERİZ
Almanya'nın Offenbach kentinde yaşayan ve bağlı bulunduğu Frankfurt Başkonsolosluğu'nda ailece 10 yıllık pasaport çıkartan Mustafa, Naime, Tunahan, Belinay Yıldırım ile akrabaları Hatice Metin "Kısa sürede randevu alabildik, işlemler gerçekten hızlanmış. Memur sayısının artması ile ilk defa bu kadar rahat işlem yaptırabildik. Yetkililere teşekkür ederiz" dediler.

PASAPORTUMUZ ÜÇ GÜNDE GELDİ
Hanau'da yaşayan Enver Gökalp ile İsmail Özbey de pasaport işlemlerinden memnun. İkili "Randevu alıp geldiğimiz Frankfurt Başkonsolosluğu'nda başvurumuzu 10 dakikada yaptırdık. Üç gün sonra da pasaportumuzu almaya geldik. Eskiden kuyrukta bekleme çilesi vardı. Bu artık tarihe karıştı. 144 Euro karşılığı 10 yıllık pasaport aldığımız için mutluyuz" dediler.

MERAK EDİLENLER
İnterneti olmayan nasıl randevu alacak?
Vatandaşların internetten randevu alması gerekiyor. Evde interneti olmayan veya bilgisayar kulanmasını bilmeyenler akrabalarından veya çevresindekilerden yardım isteyebilirler.

Pasaport işlemi için hangi belgeler isteniyor, TC kimlik numarası şart mı?
Evet, nüfus cüzdanınızda TC kimlik numarası yazıyor olmalı. Olmayanların bunu bağlı bulunduğu başkonsoloslukta nüfus cüzdanına işletmesi gerekiyor. Başvuruda ayrıca 2 adet biyometrik fotoğraf ve kullanılan pasaport gerekiyor.

İşlemler için istenilen biyometrik fotoğraf nasıl olmalı?
Vatandaşların Türkiye'nin normlarına uygun "Biyometrik fotoğraf" çektirmesi gerekiyor. Vesikalık fotoğraf ebatı 50 mm x 60 mm olmalı. Ayrıca yüz açık, arka fon da beyaz olmalı.

Pasaport süresi geçen ancak acilen yurtdışına gitmesi gereken ne yapabilir?
Örneğin ölüm gibi acil durumlarda kişi randevu almadan da başkonsolosluğa başvurabilir. Aciliyet tespit edildiğinde e-pasaport işlemi yapılır.

Randevu günü başkonsolosluğa gittiğimde e-pasaportumu hemen alabilir miyim?
Hayır, randevu günü sadece pasaport işlemleri yapılır. Bilgiler elektronik ortamda Ankara'ya geçilir. E-pasaportunuzu başkonsolosluktan alabileceğiniz tarih size bildiriliyor. (Yaklaşık 7-10 gün sonra)

Başka bir bölgedeki başkonsoloslukta da pasaport işlemi yaptırabilir miyim?
Evet, pasaport işlemini Avrupa'da dilediğiniz başkonsoloslukta yaptırabilirsiniz.

Eski pasaportumu hangi tarihe kadar kullanabilirim?
Eski tip pasaportlar 24 Kasım 2015'den sonra tamamen ortadan kalkmış olacak. Bu tarihe kadar eski asaportlar geçerli.

Pasaport harçları Toplam
6 aylık 25 Euro 52 Euro
1 yıllık 36 Euro 63 Euro
2 yıllık 59 Euro 86 Euro
3 yıllık 83 Euro 110 Euro
4-10 yıllık 117 Euro144 Euro
(Defter Bedeli 27 Euro)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!