Costa Concordia son yolculuğunu yaptı

Güncelleme Tarihi:

Costa Concordia son yolculuğunu yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2015 16:27

İtalya'nın Giglio adası açıklarında 3 yıl önce kayalıklara çarparak kaza yapan ve bir süredir Cenova limanında bekletilen Costa Concordia kruvaziyeri gemi söküm tersanesine doğru denizdeki son yolculuğunu yaptı.

Haberin Devamı

Kayalara çarparak 3 yıl önce yan yatan Costa Concordia kruvaziyeri, dün başlayan bir operasyonla Cenova limanında bağlı bulunduğu mendirekten yüzdürülerek söküm işlemlerinin yapılacağı tersaneye getirildi.

Kruvaziyer, geçen yıl Temmuz ayı sonunda getirildiği Cenova limanında dün öğleden sonra 8 römorkörün çekimiyle yaklaşık 10 mil yüzdürüldü. Operasyon sırasında 12 kişilik uzman ekip, Costa Concordia'nın komuta merkezinde yer alırken, 25 kişilik bir ekip de karadan kritik operasyonu yönetti.

Costa Concordia'nın denizdeki seyri sırasında yoğun güvenlik önlemleri alınırken, 11 deniz aracı da gemiye son yolculuğu sırasında eşlik etti. Büyük yolcu gemisinin denizdeki seyri, sabah yerel saatle 10.50'de ilk halatının bağlanmasıyla son buldu.

114 bin tonluk Costa Concordia'nın son seferi, Cenovalılar tarafından da sahilden ilgiyle izlendi.

Operasyonda görev alan ve seyir sırasında Costa Concordia'da olan bir yetkili de gece boyunca seyrin sakin şekilde ilerlediğini, zaman zaman ters akıntılar sebebiyle geminin hız kaybettiğini söyledi.

Cenova Liman Direktörü Luigi Merlo, katıldığı Rainews 24 televizyonunun canlı yayınında operasyonun başarıyla tamamlandığını belirterek, "Costa Concordia burada doğmuştu. Trajik biçimde burada son bulacak" dedi.

Bu arada, 450 milyon Euro maliyetle yapıldıktan sonra 2006 yılında Cenova'da denize indirilen Costa Concordia'nın, Giglio adası açıklarında doğrultulup, kaldırılması, Cenova'ya getirilmesi ve sökülmesi işlemlerinin maliyetinin toplamda 1,5 milyar avroyu bulacağı belirtildi.

Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 229 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012 akşamı Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine giderken Toskana bölgesi sahillerindeki Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarpmış, kazada 32 kişi yaşamını yitirmişti. Kaza sırasında gemide bulunan 10 Türk yolcu yara almadan kurtulmuştu.

Kazanın ardından gemi, yaklaşık 20 ay boyunca kazanın olduğu yerde yatık şekilde kalmış, Eylül 2013'te "Parbuckling" operasyonuyla doğrulttuktan sonra geçen yıl temmuz ayında söküm işlemlerinin yapılacağı Cenova limanına çekilmişti.

Kazadaki hataları dolayısıyla gemi kaptanı Francesco Schettino da geçen Şubat ayında sonuçlanan davasında 16 yıl 1 ay hapis cezası almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!