Compact’ın kapanması tepki çekti!

Güncelleme Tarihi:

Compact’ın kapanması tepki çekti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2024 11:49

Almanya’da Federal İçişleri Bakanlığı tarafından aşırı sağcı görüşlerin yer aldığı ‘Compact’ dergisi ve ‘Conspect Film GmbH’nin yasaklanmasına yönelik tartışma başladı. Ayda yaklaşık 40 bin baskısı bulunan Compact’ın yasaklanmasına hükümet üyeleri destek verirken, aşırı sağcı parti AfD sert bir dille eleştirdi. Alman Gazeteciler Birliği (DJV) ve Federal Meclis Başkan Yardımcısı FDP’li Wolfgang Kubicki ise şüphelerini dile getirdi.

Haberin Devamı

SPD Federal Meclis Grup Yöneticisi Katja Mast, aşırı sağın sesi olan derginin kapatılmasına destek verdi ve aşırı sağa karşı “Savunmamız sürüyor” dedi. AfD Eş Başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla yaptıkları ortak açıklamada Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in kararının “Basın özgürlüğüne ciddi bir darbe” olduğunu söyledi. AfD liderleri, bir basın organının yasaklanmasının “Söylem ve fikir çeşitliliğinin inkarı” anlamına geldiğini belirtti. Faeser’i “Eleştirel haberciliği bastırmak için” yetkilerini kötüye kullanmakla suçladı. Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, bir derginin dernek yasası kapsamında yasaklanmış olmasını eleştirdi ve olası yasal işlem konusunda uyardı. Kubicki, “Ancak korktuğum gibi yasak mahkemeler tarafından bozulursa, İçişleri Bakanı’nın istifası kaçınılmaz olur” dedi.

Compact’ın kapanması tepki çekti

Compact’ın kapanması tepki çekti
COMPACT İÇİN PR’YE DÖNÜŞEBİLİR’
Alman Gazeteciler Birliği de (DJV) yasağın uygulanması konusunda şüphelerini dile getirdi. DJV Sözcüsü Hendrik Zörner, İçişleri Bakanlığı’nın gerekçelerinin sağlam olmaması durumunda yasal sürecin Compact için bir PR başarısına dönüşebileceğini belirtti. Brandenburg İçişleri Bakanı Michael Stubgen (CDU) yasağı memnuniyetle karşıladı. Stubgen Potsdam’da yaptığı açıklamada Compact dergisinin ‘En üst seviyede nefret ve ajitasyon’ anlamına geldiğini söyledi. Stubgen, “Demokrasi düşmanlarının bu platformunun tek bir amacı var, o da liberal toplumumuzu yok etmek” dedi. Brandenburg Anayasayı Koruma Dairesi tarafından izlenen ve 2021 yılında kanıtlanmış aşırılıkçı olarak sınıflandırılan derginin merkezi resmi olarak Berlin yakınlarındaki Falkensee’de bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!