Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’daki okullarda şubat ve mart aylarında Türkçe dersine kayıt yapıldığını söyleyen KRV- Seçim Hakkı Girişimi Başkanı Bahattin Gemici, “Çocuklarımızın Türkçeyi yazılı ve sözlü olarak iyi öğrenmelerini istiyorsak onları mutlaka Türkçe dersine kaydettirmeliyiz. Çocuklarımız bu derse katılarak ailesi ve ana vatanı ile iyi bir iletişim kurar, sosyalleşir ve kültürümüzü yakından tanır” dedi. Gemici yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Velilerimiz okullardan Türkçe dersi için kayıt formu istemelidir. Bu dilekçeleri eğitim ataşeliklerinden, öğretmen ve veli derneklerinden de almak mümkündür. Çocuğumuzun gittiği okulda Türkçe dersi yoksa veliler olarak bir araya gelelim, imza toplayalım. Topladığımız imzaları okul ve eğitim müdürlüklerine, bakanlık yetkililerine verelim. Bulunduğumuz kentte veli derneği varsa üye olalım, yoksa kurmak için girişimde bulunalım.”
‘EVDE KONUŞULAN TÜRKÇE ASLA YETERLİ DEĞİL’
“Çocuklarımızın asimile olmasını istemiyorsak onları mutlaka Türkçe dersine kaydettirmeliyiz” diyen eğitimci-yazar Bahattin Gemici, “Bir okulda Türkçe sınıfı açılması için ilkokullarda 15, ileriki okullarda 18 öğrencinin başvuru yapması gerekir. Bunun için aynı okulda çocuğu bulunan veliler bir araya gelmeli, kayıt olan öğrenci sayısının artırmak için birlikte çalışmalıdır. Evde konuşulan Türkçe asla yeterli değildir. Bu ders okullarda dilbilgisi kurallarına göre öğretilir; bu şekilde çocuklarımız doğru yazmayı, güzel konuşmayı, okuduğunu anlamayı ve anlatmayı öğrenir. Ana dilini iyi bilen çocuklar duygu ve düşüncelerini en iyi şekilde ifade ederler. Okullarda görev yapan Türkçe öğretmenlerimiz çocuklarımızın başarılı olmaları için ellerinden geleni yapmaktadır. Öğretmenlerimizle iş birliği yaparak derse katılımı ve çocuklarımızın okul başarısını artıralım” ifadelerini kullandı. “Bilim adamları, ana dilini iyi öğrenen çocukların başka dilleri de iyi öğrendiklerini kanıtlamıştır. Ayrıca günümüz dünyasında birden çok dile gereksinim duyulmaktadır; çok dilli çocukların iş ve meslek edinme şansları artacaktır” diyen Bahattin Gemici velilerimizi Türkçe dersi konusunda duyarlı olmaya çağırdı: “Bir çocuğumuzu bile kaybedemeyiz. Çocuklar bizim geleceğimizdir” dedi.
TÜRKÇE DERSİNİN FAYDALARI
* Çocuk ana dili ile ailesine, yurduna ve kültürüne bağlanır. Ana dil eğitimi, çocuğun zihinsel ve duygusal gelişimine hizmet eder.
* Ana dili konusundaki yetersizlik, ana babalar ile çocukları arasındaki ilişkiyi tehlikeye sokar. Aile içinde yanlış anlaşılmalar, dargınlıklar ve giderek kopmalar başlar. Buna bağlı olarak psikolojik sorunlar ortaya çıkar.
* Ana dilini ve kültürünü iyi öğrenen çocuğun kendine olan güveni ve saygısı artar. Böylece içinde yaşadığı topluma da uyumu kolaylaşır.
* Çocuğun kendi yaşıtları ile aynı sınıfta ders görmesi, arkadaşlarıyla diyalog kurması son derece önemlidir. Bu, çocuklarımızı yalnızlıktan, dışlanmışlıktan kurtaracak, onların okul içinde, dışında birbirleriyle dayanışma ve yardımlaşma içinde olmalarını sağlayacaktır.
* Okullardaki Türkçe öğretmenlerimiz kısıtlı ders saatlerinde dilimizin temel kurallarını öğretmektedirler. Çocuklarımızın derste Türkçe konuşmaları, Türkçe okumaları, yazmaları, şarkılar ve türküler söylemeleri, ülkemiz ve kültürümüz hakkında bilgiler edinmeleri; Atatürk’ü tanımaları, Nasreddin Hoca’yı, Keloğlan’ı, Karagöz ve Hacivat’ı, Yunus Emre’yi öğrenmeleri, ulusal ve dini bayramlarımızı kutlamaları son derece önemlidir.