Çocuğunun ne yaptığına bak

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunun ne yaptığına bak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2012 17:09

“Schau hin! - Çocuğunun ne yaptığına bak” çocuklar için kolları sıvadı.

Haberin Devamı

BERLİN Neukölln Hareketi, çocukların medyayı uygun kullanımı konusunda bilgilendirmek için “Schau hin! Çocuğunun ne yaptığına bak” adlı inisiyatifle birlikte kampanya başlattı.

Bu proje çerçevesinde yüzde 75'i Türk çocuklarının eğitim gördüğü Neukölln'deki Karl-Weise İlkokulu'nda modern medyanın çocuklar tarafından nasıl uygun kullanılabileceği konusunda aileler için bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Üç ile on üç yaş arası çocukların anne ve babaların yaptıklarını kendilerine örnek aldığına dikkat çeken Neukölln Hareketi (Neukölln Aufbruch) Başkanı Kazım Erdoğan ve Kemal Hür, medyanın çocuklar için cazibe kaynağı olduğunu fakat ailelerin çocuklarının ne izlediğine dikkat etmesini istediler.

10 altın kural
Çocukların televizyon kullanımı konusunda uzmanların belirttiği 10 kural şu şekilde:

1. Kurallar üzerinde anlaşın
Çocuklarınızın ne kadar televizyon seyredebilecekleri ve neleri seyredebilecekleri konusunda açık ve net kurallar koyun ve anlaşmaya uymalarına dikkat edin. Çocuk odasına televizyon koyulması bu nedenle uygun değil.
2. Birlikte televizyon seyredin
Uygun olduğunu bildiğiniz programları ve videoları çocuklarınız zaman zaman yalnız seyredebilirler. Fakat unutmayın ki televizyon çocuk bakıcısı olmaya uygun değildir. Mümkün olduğu kadar çocuğunuzla birlikte televizyon seyredin.
3. Gördükleri hakkında konuşun
Çocuğunuzun televizyon seyrederken gösterdiği belirtilere dikkat edin. Çocuğunuz televizyon seyrederken konuştuğunda ya da odanın içinde gezindiğinde rahatsız olmayın. Bu davranışlar, onun ekranda gördüklerini, tanık olduklarını sindirmesine yardımcı olur.
4. Televizyonu bir tehdit aracı olarak kullanmayın
Televizyonu çocuğunuzu ödüllendirmek ya da cezalandırmak için kullanmayın. Yoksa televizyona duyulan ilgi daha da artırılır.
5. Televizyona mesafe koyun
Çocuklarınıza, televizyon seyrederken gördükleri her şeye inanmamaları gerektiğini anlatın. Reklamları ve programları birbirinden ayırmalarında onlara yardımcı olun. Şiddet sahneleri hakkında çocuğunuzla konuşun.
6. Günün akışını belirlemesine izin vermeyin
Sizin ya da çocuğunuzun kaçırmak istemediği programları kayıt edin ve televizyon programı için başka her şeyden vazgeçmeyi önleyin.
7. Çocuğunuza örnek olun
Gelişigüzel bir şekilde kanallar arasında geziniyor musunuz, yoksa programları bilinçli olarak mı seçiyorsunuz? Sık sık televizyonu arka planda açık vaziyette bırakıyor musunuz? Televizyonu belirli bir program için açmaya ve sonra tekrar kapatmaya özen gösterin.
8. Deneyim alışverişinde bulunun
Diğer anne babalarla televizyon alışkanlıkları, reklamlar ya da şiddet sahneleri gibi konularda deneyim alışverişi yapın.
9. Vicdan azabı çekmeyin
Çocuklar televizyona tıpkı yetişkinler gibi ihtiyaç duyarlar: Bilgilenmek, oyalanmak ve kendi hayal dünyalarını geliştirmek için. Çocuğunuz sadece “eğitici bakımdan değerli” programlar seyretmiyorsa ya da başka çocuklarla oynayacağına televizyon seyrediyorsa suçluluk duymayın.
10. Kapatmayı bilin
Sizin ve çocuğunuzun oyun, spor ve arkadaşlar için de zamanı kalmasına dikkat edin. Televizyon kesinlikle ailenizin tek ortak faaliyeti olmamalıdır. Ama elbette televizyon seyretmek temelden yasaklanmamalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!