Güncelleme Tarihi:
AVRUPA Adalet Divanı, Avrupa hukukuna göre çocuğu AB üyesi bir ülkenin vatandaşı ve çoğuna bakmakla yükümlü olan yabancıların, orada oturma ve çalışma hakkına sahip olduğu kararını verdi. Avrupa Adalet Divanı, "C-34/09" dosya nolu kararıyla AB vatandaşlığının önemini vurguladı ve özellikle bu durumda bulunan mültecilerin haklarını genişletti.
KOLOMBİYALI AİLE HAKLI BULUNDU
Avrupa Adalet Divanı’nın kararına göre, çocuğu bir AB üyesi ülkenin vatandaşı olan yabancılar, vatandaşlığı veren AB üyesi ülkede oturma ve çalışma izni alabilecek. Adalet Divanı, Belçika’ya iltica eden, ancak iltica başvurusu reddedilen Kolombiyalı bir çiftin açtığı dava üzerine bu kararı verdi. Kolombiyalı Gerardo Ruiz Zambrano ve eşinin iltica başvurusu sürecinde Belçika’da iki çocuğu dünyaya geldi. Belçika yasalarına göre burada doğan çocuklar doğrudan Belçika vatandaşı oluyor. Kolombiyalı çift, çocukları Belçika vatandaşı olduğu için oturma ve çalışma izni başvurusunda bulunmuş, ancak bu başvuruları Belçika makamları tarafından reddedilmişti.
KARAR ALTI ÜLKEYİ BAĞLIYOR
Avrupa Adalet Divanı çocukların Belçika vatandaşı olduğunu ve AB vatandaşlığı haklarına sahip olduklarını, Belçika’nın çocukların anne babasına oturma ve çalışma izni vermemesinin Avrupa hukukuna aykırı olduğunu, çünkü aksi takdirde çocukların anne babasıyla Belçika’yı terketmeye zorlandığını vurguladı. Avrupa Adalet Divanı’nın kararının özellikle çocuklara doğuştan vatandaşlık hakkı tanıyan 6 AB üyesi ülke için geçerli olduğu kaydedildi.
Almanya’da ise yabancı bir çocuğun doğuştan Alman vatandaşı olabilmesi için anne babadan birinin en az 8 yıldır Almanya’da yasal olarak oturuyor olması şartı aranıyor. Avrupa Adalet Divanı Kolombiyalı çiftin Belçika’da yasal olarak oturmadığını belirtti. Kolombiyalı çiftler Belçika yerine Almanya’da oturuyor olsaydı, çocukları Alman vatandaşı olamayacaktı.
Avrupa Adalet Divanı'nın bu kararının, Belçika yanı sıra, Hollanda’da da, oturma izinleri reddedilen doğuştan vatandaşlık hakları olan 'vatansız' göçmen çocuklarının ailelerini etkilemesi bekleniyor.
OLUMLU KARAR
Almanya-Türk Toplumu Genel Başkanı Kenan Kolat kararı şöyle değerlendirdi: "Avrupa Birliği üyesi ülkeleri içinde yaşayan ve AB vatandaşı olmayanların haklarını genişleten bir karar. Bu özellikle Belçika için geçerlidir. Almanya'da zaten bu konuda bir sorun bulunmuyor. Avrupa Adalet Divanı'nın bu konudaki standartı yükseğe çekme kararını olumlu değerlendiriyorum."
ALMANYA'DA VAR
Münih’te Sanas avukatlık bürosundan Dr. Temel Nal, Avrupa Adalet Divanı’nın kararıyla ilgili şu yorumu yaptı: “Kolombiyalı çiftin durumunda çocukları Alman yasalarına göre zaten Alman vatandaşı olamaz. Çünkü çocukların Alman vatandaşı olabilmesi için anne babanın 8 yıldır yasal olarak Almanya’da oturması gerekiyor. Ancak bir yabancı Almanya’ya evlilik yoluyla gelmiş ve burada doğan çocuğu Alman vatandaşıysa, iki yılı doldurmadan eşinden ayrılması durumunda Almanya’da kalma hakkına sahip. Alman Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda kararı var. Eğer boşanan kişinin çocuğuyla irtibatı varsa, iki yılı doldurmadan boşanmış olsa bile sınırdışı edilemiyor.
REŞİT OLMAYANA OTURMA STATÜSÜ
AVRUPA Adalet Divanı, 8 Mart 2011 tarihinde aldığı bir kararla çocukları AB vatandaşı olan yabancıların oturma ve çalışma izni hakkı olduğuna karar verirken, Almanya da sınırdışı ertelemesi üzerine geçici oturma izni verilen yabancı çocuk ve gençlerin, ebeveynlerinden bağımsız olarak bu bu ülkede kalmalarının önüne açmaya hazırlanıyor. Alman Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, reşit yaşta olmayan ancak topluma uyum sağlamış olarak kabul edilen çocuk ve gençlere, ebeveynlerinden bağımsız olarak oturma statüsü verilmesi konusunda anlaştı.
YASAL HAK OLACAK
Hür Demokrat Partili (FDP) İçişleri Politikası sözcüsü Hartfrid Wolff, Berlin'de yaptığı açıklamada, "Bu sayede ilk kez, sınırdışı ertelemesi durumunda tanınan geçici oturma iznine sahip olan yabancı çocuk ve gençler, federal düzeyde geçerli bir yasayla oturma statüsüne kavuşmuş olacaklar" dedi. FDP'li Wolff, CDU/CSU-FDP koalisyon hükümetinin bu sayede, daha önceki Sosyal Demokrat Parti-Yeşiller koalisyon hükümetinin gerçekleştiremediği, küçük yaştakilerin oturma izinlerini düzenleyen bir yasayı hayata geçirme yolunda ilk adımı atmış olduğunu sözlerine ekledi.