Güncelleme Tarihi:
13 arkadaşı ile birlikte Zonguldak'tan trene binen İbuk, Kasım 1964'te maden bölgesi olarak da bilinen Ruhr Havzası'na geldi ve Dortmund yakınlarındaki Castrop Rauxel kentinde madende çalışmaya başladı. Daha sonra 14 kişilik madenci çırak grubunun daha geldiğini anlatan İbuk, "İki grup halinde geldik . Toplam 27 maden çırağıydık. Bunlardan beşi, ki aralarında ben de varım, kendi imkanları ile okuyup kendini geliştirdi ve sonunda maden mühendisi çıktı" dedi.
ÜÇ YILLIK EĞİTİM
1972 yılında evlenen ve üç çocuk sahibi Ahmet İbuk (62), maden mühendisi olarak emekli olduğunu belirterek, "İlk geldiğimizde hemen yer altında çalışmadık. Bize önce üç yıl boyunca yer üstünde madencilik mesleği öğretildi. Daha sonra ise Erin Maden Ocağı'nda çalışmaya başladık" dedi.
Çocuklarının en büyüğünün de kendisi gibi mühendis olduğunu, kızının ekonomist ve en küçük oğlunun da çevre korumacılığı üzerine yüksek öğrenim gördüğünü belirten İbuk, 1965 yılında çekilen ve bölgenin en büyük gazetesi olan WAZ'da yayınlanan fotağrafın hikayesini şöyle anlattı:
"Resmin ortasında duran ve ateşe demir süren benim. Bu fotoğraf dönemin Çalışma Bakanı Naile Erdem'in çalıştığımız maden ocağına yaptığı ziyaret sırasında çekildi ve büyük Alman gazetelerinde yayınlandı. Ben de fotoğraflar kaybolmasın diye, o zamanlarda gazeteleri tek tek arayıp, negatiflerini alıp sakladım."