Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2014 10:49
SAĞLIKLI beslenmenin sırrını asırlar önce keşfeden Çinlilere göre kilolu insanların vücudunda iki düşman vardır; fazla yağ ve ödem. Bu düşmanlara karşı Çinliler ateşle savaşıyorlar, yani vücudun ısısını yükselten enerji besinlerle..
Çinlilere göre vücut fonksiyonlarının temel elementi olduğuna inanılan ateş, yağı eritir suyu ise buharlaştırır. Vücut ısısını yükselten yiyecekleri enerji
toniği olarak adlandıran Çinliler, sofralarında bu besinlere yer veriyor. Enerji toniklerinin önde geleni baharatlar, sirke, soğan, sarımsak vücut ısısını yükselttiği için yemeklerinde bolca kullanıyorlar. Bir başka enerji toniği tavuk ve dana ciğeri, özellikle böbreklerdeki ısıyı yükselten besinlerin başında geliyor.
Çinliler formda ve sağlıklı kalmanın yolunu bundan neredeyse 3000 yıl önce keşfetmişler. Bu şekilde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanarak kilo sorunu, zayıflama derdi olmaksızın bu günlere kadar gelmişler. Ancak bugün Çin’de yapılan araştırmalar fast food beslenme alışkanlığının Çin’e uzanmasıyla obezite tehlikesinin Çinlileri de tehdit ettiğini gösteriyor. Şimdi onlar tekrar geleneksel
yemek kültürlerine ve geleneksel tedavileri akupunktura sarılarak şişmanlık tehlikesinden sıyrılmaya çalışıyor.
VÜCUTTAKi iKi DÜŞMAN...Peki Çinliler yüzyıllar boyu kilo almadan beslenmeyi, formda ve sağlıklı kalmayı nasıl başardı? Doğal ve lezzetli sebze ve meyveleri buluşturarak sağlıklı yemekler yapan Çinliler’in geleneksel inanışları, kültürlerini ve yeme biçimlerini de etkilemiştir. Kilolu insanların vücudunda iki düşman var: Fazla yağ ve ödem, yani su tutulumu. Bunlardan kurtularak kilo vermeyi başarırsınız. Peki bu nasıl başarılır?
AHUDUDU, FRAMBUAZ GÜZELLEŞTiRiR
Çinliler için mucize enerjili besinler, ahududu ve frambuaz. Çinliler frambuazın vücut ısısını artıran, kadınlık hormonlarının çalışmasını artıran gücüne inanırlar. Aynı zamanda saç ve cilt güzelliğinde de faydalıdır. Çinliler daha yüzyıllar öncesinde az et, az yağ ve fazla sebzenin sağlıklı beslenmenin anahtarı olduğunu keşfettiler.
Çin yemek kültüründe tatların bileşimi ve renklerin uyumu çok önemlidir. Her bir yiyeceğin yaptığı etkiyi önemserler. Çinliler sofralarında yeşil, sarı, kırmızı, mavi ve beyaz gibi renklerin bir arada olmasına özen gösterir. Her bir rengin etkilediği organlar vardır ve bu etkilerini göz önüne alarak tüketirler.
DENİZ MAHSULLERİ, KARiDES
Diğer önemli besinler deniz mahsulleri, özellikle de karidesin seks gücünü artırma ve üreme organları üzerinde olumlu etkileri mevcut. 16. yüzyılda Çinli bitki uzmanları özellikle seyahate giden erkeklerin seyahate çıkmadan önce karides yememelerini önermiş. Cinsel gücü artırdığı gerekçesiyle eşlerini aldatabilecekleri üzerinde imada bulunmuşlar. Bu nedenle Çinliler için önemli bir enerji toniği olduğu kabul edilir. Fakat böceklerin kolesterolü artıran özelliklerinin gözardı edilmemesi gerekiyor.
KÜÇÜK LOKMA, ÇOK ÇİĞNEME
Çinliler’in zayıf kalma sırrı kuşkusuz küçük porsiyonlarda ve yavaş yavaş yemektir. Yavaş yemek tokluk hissini besler bu da az yemenizi sağlar. Büyük porsiyonlar yeme dürtüsünü daha da hareketlendireceği ve tabağınızdakini bitirmeye zorlayacağı için kilo almanızı kolaylaştıracaktır. Çinliler’in zayıf kalma formülünde yağ oranı düşük, sebze ağırlıklı beslenme tarzıdır. Hamur işleri, hamurlu tatlılar, kurabiyeler ve çikolatalar, pastalardan uzak beslenme alışkanlığı sizin de formda kalma formülünüz olacaktır.
ESMER PİRİNÇ FORMÜLÜ
Pirinç, Çin sofralarında özel öneme sahip bir yiyecektir. Birçok öğünde yer alır. Esmer kabuklu pirinci haşlayarak öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Tok kalmanıza yardımcı olacaktır.
KIRMIZI ET YERİNE BALIK
Kalp için sağlıklı omega 3 yağı bakımından zengin
balık ana öğünün sırrıdır. Kırmızı et yerine balık tercih eden Çinliler sofralarında sebzeyi ihmal etmez. Sebze ve salata kahvaltı öğününde dahi yer bulur. Kırmızı etin sağladığı besin öğelerini soyadan sağlayan Çinliler, soya sayesinde kırmızı etten alacakları yağdan daha azını almış olurlar. Bu da formda kalmalarının bir başka sırrını oluşturur.
TATLI, EKŞİ BİRLİKTE YENİR
Kullandıkları lezzetlerin orantılı olmasına özen gösterirler. Bu nedenle tatlı, acı ve ekşiyi aynı oranda kullanırlar. Bu orantı yemek yeme biçimlerinde geçerlidir. Bir öğünde 50-60
kalori alan Çinliler’in en büyük zayıf kalma sırrı budur.