Güncelleme Tarihi:
Araştırmaya göre Türklerin büyük bölümü neonazi cinayet örgütünü, Alman toplumundan ayırıyor. Bununla birlikte Türklerin Alman devletine karşı güvenlerinde ciddi bir kırılma oldu. “Cinayetleri işleyenler Almanya tarafından desteklendi veya korundu mu?” sorusuna ‘Evet’ diyenlerin oranı yüzde 55. Türklerin yüzde 87’si cinayet sonrası gelişmeleri yakından takip ettiklerini, haber kaynaklarının da büyük ölçüde de Türk medyası olduğunu bildirdi.
Devam edecek endişesi
Türklerin yüzde 77’si ırkçı cinayetlerin devam edeceğini düşünüyor. Cinayetlerden dolayı öfkeli olan Türklerin oranı yüzde 12 iken üzüntülü olduğunu açıklayanların oranı yüzde 73. Türklerin büyük bölümü Alman siyasetçilerin cinayetleri örtbas edeceği endişesi taşırken Alman siyasetçilerin yaşanan cinayetlerden dolayı üzgün olduğu ve soruna çözüm bulacaklara inanların oranı ise yüzde 35.
Özür kabul gördü
Araştırma Türklerin yüzde 70’i Federal Alman Meclisi’nden çıkan özür açıklamasının Alman yetkililerin pişmanlıklarının bir ifadesi olarak görüyor. Türklerin yüzde 77.38’i ise Türklerin Almanya’nın ayrılmaz bir parçası olduğu görüşünde. Yaşanan ırkçı cinayetlerden dolayı Türkiye’ye döneceğim diyenlerin ise oranı yaklaşık yüzde 4.
Strateji tutmadı
Araştırma sonuçlarını değerlendiren HÜGO Başkanı Doç. Dr. Murat Erdoğan ve Data/4U Araştırma Şirketi Başkanı Umut Kakaş, Türklerin kendilerini Almanya’nın ayrılmaz bir parçası olarak gördüklerini söyledi. Erdoğan ve Karakaş, “Cinayetleri işleyenlerin önemli hedefleri arasında yer alan Türkleri korkutma, yıldırma ve dönmeye razı etme stratejisi, Türkler tarafından neredeyse ciddiye alınmamıştır. Türkler Almanya’da kalıcı olduklarını bir kez daha ortaya koymuşlardır” dedi.