‘Çin politikamız değişmeli’

Güncelleme Tarihi:

‘Çin politikamız değişmeli’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2022 11:24

Almanya’nın Hamburg Limanı’ndaki konteyner terminaline Çin devlet şirketi Cosco’ya yüzde 24.9 ortaklık verilmesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller), hükümetin Çin politikasını yeniden belirlemesini istedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da koalisyon ortakları Yeşiller ile FDP’nin sıcak bakmamasına rağmen SPD’li Başbakan Olaf Scholz’un ağırlığını koyarak Cosco’ya ortaklık verilmesinin yolunu açmasıyla başlayan sıkıntı bitmeden, Scholz’un cuma günü Çin’e yapacağı ilk resmi ziyaret koalisyonda sancıları artırdı. Ana muhalefetin ve insan hakları örgütlerinin yanı sıra Yeşiller ve FDP de şu aşamada Çin’e ziyareti tasvip etmediklerini gizlemezken, Başbakan Scholz, planlarını değiştirmedi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Özbekistan’a yaptığı resmi ziyaret sırasında Dışişleri Bakanı Vladimir Norov’la görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, SPD, FDP ve Yeşiller’in imzaladığı koalisyon sözleşmesinde, “Biz, Çin’le ilişkilerimizi ortaklık, ticari ve sistem rekabeti boyutları ışığında yeniden belirlemek istiyoruz ve buna mecburuz da. Uluslararası hukuk temelinde insan haklarına riayet odaklı olarak Çin’le ortaklıklar arıyoruz. Biz, Çin’in ticari alandaki rekabette oyun kurallarına riayet etmesini bekliyoruz” satırlarının yer aldığını hatırlatarak, bu kurallar ışığında Çin politikasının yeniden belirlenmesini istedi. Çin’deki politik sistemin son yıllarda büyük ölçüde değiştiğine dikkati çeken Baerbock, “Biz de Çin politikamızda yeni stratejiler saptamalıyız” dedi.

‘Çin politikamız değişmeli’
Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Haberin Devamı

Başbakan Olaf Scholz’un özellikle bu sorunlu dönemde Çin’e ziyaretini ‘doğru bulmadığını’ önceki günlerde çok açık bir biçimde ifade eden Annalena Baerbock, “Ama Başbakan Scholz kararını verdi. Şimdi sıra bu ziyareti sırasında Başbakan Scholz’un bizim koalisyon sözleşmesinde savunduğumuz ilkeleri Çinli muhataplarına da çok açık biçimde iletmesidir” diye konuştu.

KÖLE İŞÇİLİĞİNE TEPKİ
Başbakan Olaf Scholz’un, Almanya’nın önde gelen şirketlerinin temsilcilerinin bulunduğu bir delegasyonla cuma günü başlayacak Çin ziyareti öncesi, insan hakları örgütleri de ‘insan hakları ihlalleri çok açık bir biçimde dile getirilip, kınanmalı’ çağrısında bulundular. İnsan Hakları İzleme Örgütü Almanya Direktörü Wenzel Michalski, ağırlıkla Uygurların yaşadığı Çin’in Çinjiyang bölgesinde milyonlarca insanın yıllardır zorla çalıştırıldığına dikkati çekerek, ‘köle işçiliğe’ derhal son verilmesi için Başkan Scholz ve Batılı liderlerin ağırlığını koymalarını istedi. Çeşitli çatı örgütleri de başta tekstil ürünleri olmak üzere Çin’de ‘köle işçiler’ tarafından üretilen malların Almanya’ya getirilip satılmasının yasaklanmasını talep etti.

 

BAKMADAN GEÇME!