Güncelleme Tarihi:
Opsiyon modeli zorlamasının kalkmasını olumlu bulan STK'lar, yasanın çifte vatandaşlık sorununa ilk yardım mahiyetinde olduğuna, ancak sorunu tedavi etmediğine dikkat çekiyor. Almanya'da Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan koalisyon hükümeti üzerinde uzlaştığı, uzun süredir beklenen çifte vatandaşlık yasası önceki gün Federal Meclis'te kabul edildi.
Yasa ile, Almanya'da doğan Türk gençlerinin 23 yaşına kadar Türk vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığı arasında seçime zorlayan opsiyon modeli tamamen kalkmış oldu.
Türk sivil toplum kuruluşları (STK) ilk etapta 500 bin gencin opsiyon sorununu çözecek olan yasayı önemli bir adım olarak görüyor, ancak çifte vatandaşlık açısından oldukça yetersiz buluyor. STK'lar yasayı çifte vatandaşlık sorununa ilk yardım gibi görmekle birlikte yasanın sorunu tedavi etmediğine dikkat çekiyor.
ALMANYA GENÇLERİ KENDİNE BAĞLAYAMIYOR
Yasayı değerlendiren ATİB Genel Başkanı İhsan Öner, yasanın opsiyon modeli sorunu için ilk yardım gibi olduğunu ama sorunun tedavi edilmediğini kaydetti ve “SPD lideri Sigmar Gabriel'in verdiği bir söz vardı; çifte vatandaşlık bizim olmazsa olmazımızdır, yoksa koalisyon görüşmelerinden kalkarız demişti. Ama bu siyasette her zaman için yer bulmuyor maalesef.” dedi.
“Bu bana göre sadece Türklere dönük uygulamadır, bir yanlıştır” diyen Öner, “Bu entegrasyona da hizmet etmez. Dün akşam iki üniversiteli genç kızımız maçı konuşuyorlardı, ikisi de Almanya'yı tutmuyordu. İşte bu farklı muameleden kaynaklanıyor. Siz burada doğan gençleri sahiplenmez, ötekileştirirseniz bu gençleri bu ülkeye bağlayamazsınız. Bu ülkenin buradaki insanları artık daha başka kucaklaması lazım, 55 yıl oldu” dedi.
GABRİEL'İN KIRMIZI ÇİZGİSİ PEMBE ÇİZGİ OLDU
Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Safter Çınar ise daha taslak çıktığı zaman bunu eleştirdiklerini hatırlatarak, “Gabriel koalisyon görüşmeleri sürerken, koalisyonu parti tabanına ikna etmek için Almanya'yı turladı. Her gittiği yerde opsiyon modelinin kalkması bizim kırmızı çizgimizdir dedi. Bunu deyip sonra böyle pembe çizgi çıkarsa bizim eleştirimize şaşmamalı” dedi. “Yasa tabiki önemli bir adım” diyerek takdirini de ifade eden Çınar, “Sanıyorum bir sonraki dönemde de bütün bu saçmalıklar kalkacaktır. İyi ama eksiktir. Tekrar gençler arasında bölünmeler yapıyor; sekiz yıl burada oturmuş, altı yıl oturmuş gibi. Bunun arkasında yeni iyi ve kötü yabancılar mantığı yatıyor, AB vatandaşlarını kapsamıyor bu. Bir de geriye dönük bir şey yok. Alman vatandaşlığı düşmüş, Türk vatandaşlığını tercih edenler için bir geçiş uygulaması yok” dedi.
Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz ise, “Geçen yıl yapılan Federal Parlamento seçimleri arefesinde de; büyük koalisyon gelirse çifte vatandaşlık meselesi bizi biraz daha uğraştıracak demiştim. Bunlar çıktı. Birlik Partileri'nin çifte vatandaşlığa bakışı ortada. Onlar SPD ile koalisyon için taviz bile vermiş oldular. Bunu kabullenmeleri bile pozitif bir gelişme” dedi. Yasa ile opsiyon modeli tıkanıklığının giderilmiş olmasının önemli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Opsiyon modeli zorlaması ortadan kalktı. Gençlerin yüzde 80-90'ına çifte vatandaşlık şansı doğdu. Ama bu bizim istediğimiz yasa değil.
Biz ‘Herkes İçin Çifte Vatandaşlık' başlığıyla imza toplamıştık. Bu önemli mevzi kazanımı ama yeterli değil. Mücadelemiz sürecek” dedi. Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) dönem sözcüsü ve Islamrat Başkanı Ali Kızılkaya ise, “Eskiye nazaran güzel bir gelişme. Ama beklenen ve umulan bir netice değil. Çünkü büyük bir çoğunluğu kapsamıyor, kısmi bir iyileşme sağlıyor. Bu ülkeye bu kadar emeği geçmiş insanlara çifte vatandaşlık hakkı tanınmalıydı. Ümit ediyorum bu da gerçekleştirilir. Birçok modern ülkedeki bu uygulamanın Almanya'da olmaması üzücüdür” dedi.