Güncelleme Tarihi:
ÇİFTE Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması'nı 21 Temmuz'da tek taraflı olarak fesheden Almanya, daha dengeli ve modern bir sözleşme için yapıcı müzakerelere hazır olduğunu açıkladı. Federal Alman Maliye Bakanlığı, anlaşmanın feshinin 1 Ocak 2010'da öngörüldüğünü ancak Türkiye'ye yatırım yapan Alman firmalarının durumu gözönünde tutularak sözleşmenin feshinin 2011 yılına ertelendiğini belirtti.
Daha modern olacak
Bakanlık, bu bağlamda, Alman firmalarının çıkarlarının korunması için daha iyi müzakere süreci elde edebilmek amacıyla 1 Ocak 2011 yılından itibaren anlaşmanın geçersiz olacağını kaydetti. Alman bakanlığı, “Federal Hükümet, çifte verilendirmeyi önlemek amacıyla, gelir ve varlık vergileri alanında daha modern ve daha dengeli bir sözleşme için yapıcı müzakerelere hazırdır” açıklamasını yaptı. Almanya ile Türkiye arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması 16 Nisan 1985 yılında imzalanmıştı.
Anlaşma Almanya'nın çıkarında olur
Berlin'li Yeminli Mali Müşavir Süreyya İnal, özellikle Almanya'da yaşayıp da Türkiye'de emlak, faiz ve ticari gelirler elde edenleri çok yakından ilgilendiren çifte vergilendirmeyi önleme sözleşmesinin yenileneceğini umduğunu belirtti. Süreyya İnal, “Çifte Vergilendirmeyi önleme anlaşmasında güçlü olan ülkenin dediği olur. Ancak güçlü olan ülkeler arasında centilmenlik anlaşması vardır. Almanya şu ana kadar, gelişmekte olan ülkelere yatırımı teşvik etmek amacıyla özellikle ticari gelirlerde Türkiye'nin lehine olacak şekilde çifte vergilendirmeyi kabul etmişti. Bundan sonra bunun Almanya'nın da çıkarlarına olacak şekilde düzenlenmesini istiyor” dedi.
Olumsuz etkilenir
Süreyya İnal, Almanya'nın bir çok ülkeyle çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yaptığını belirtirken, “Bu bağlamda Türkiye, yurt dışında yaşayan vatandaşların durumunu da gözeterek, sözleşmenin yenilenmesini gündeme getirmeli. Bu konuda Alman Maliye Bakanlığı da sözleşmeyi yenilemekten yana. Ancak çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması yenilenmezse bundan hem Türkiye hem de yurt dışında yaşayıp da Türkiye'de çeşitli gelirleri olanlar etkilenir. Özellikle Türkiye'ye yönelik ticari yatırımlar olumsuz anlamda etkilenir” dedi.