Güncelleme Tarihi:
ALMAN vatandaşlığına geçtikten sonra 2000 yılından sonra izinsiz tekrar Türk vatandaşlığına geçtikleri gerekçesiyle Alman vatandaşlıkları iptal edilen 18 yaşından küçük Türk gençlerine çifte vatandaşlık yolu açıldı. Almanyanın Bavyera Eyaleti Yüksek İdari Mahkemesi 2000 yılı itibariyle tekrar Türk vatandaşlığına geçen 18 yaş altı Türk gençlerine çifte vatandaşlık yolunu açan tarihi bir karar verdi.
Yüksek İdari Mahkeme ayrıca kararın temyiz edilemeyeceği sonucuna vardı ve böylece Federal İdare Mahkemesi nezdinde temyize gitme yolunu da kapadı. Mahkeme tüm masrafların da belediyeler tarafından karşılanmasını kararlaştırdı. Mahkemenin kararına göre belediyeler hem mahkeme masraflarını hem de Alman vatandaşlığının kaybından dolayı oturma izni için ödenen harçları ödemek zorunda. Bavyera Yüksek İdare Mahkemesi kararın gerekçesinin gelecek hafta başında açıklanacağını bildirdi.
KARAR KİMİN İÇİN
Türk gençlerinin açtığı davayı kazanan Nürnbergli avukat Karl Heinz Becker konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
"Almanyada 2000 yılında yürürlüğe giren vatandaşlık yasası çifte vatandaşlığı yasaklıyor. Bu nedenle hatırlanacağı gibi Almanyada Türk kökenli Alman vatandaşlarına mektuplar gönderilerek, 2000 yılından sonra tekrar Türk vatandaşlığına geçip geçmedikleri soruldu.
Tekrar Türk vatandaşlığına geçmiş olanların Alman vatandaşlık hakları doğrudan iptal edildi. Bunlar arasında çok sayıda reşit olmayan ve anne ya da babasının başvurusu sonucu tekrar Türk vatandaşlığına geçmiş olan Türk gençleri de vardı. Bu durumdaki gençlerin Alman vatandaşlıklarının iptal edilemeyeceği gerekçesiyle davalar açıldı. Biz bu davaları Ansbach ve Würzburg İdari Mahkemelerinde kazandık. Ancak Bavyera Eyalet Savcılığı karara Yüksek İdare Mahkemesi nezdinde itiraz etti. Yüksek İdare Mahkemesi ise itirazı reddeti ve temyiz yolunu da kapadı. Ancak Bavyera Eyalet Savcılığının temyiz yolunu kapayan karara itiraz hakkı var. Eyalet Savcılığı bu seçeneği açık bıraktı. Bavyera Yüksek İdare Mahkemesi'nin çifte vatandaşlık yolunu açtığı karar tekrar Türk vatandaşlığına geçtiği tarihte reşit olmayan Türk gençleri için geçerli. Bu durumda Bavyerada 4 bin civarında Türk genci var."
HEMEN MÜRACAAT EDİN
Bu konuda yüzlerce davaya bakan avukatlar Bavyera Yüksek İdare Mahkemesinin kararını tarihi bir karar olarak nitelendirdi. Münihli avukat Temel Nal şöyle dedi:
"Biz de Münih İdare Mahkemesi'nde bu konuyla ilgili birçok davayı kazandık, ancak Yüksek İdare Mahkemesine itiraz edildiği için beklemedeydik. Yüksek İdare Mahkemesi kararı örnek temsil ediyor. Böylece binlerce dava düşecek ve haksız yere Alman vatandaşlıkları elinden alınan binlerce Türk genci tekrar Alman vatandaşlığını alarak çifte vatandaş olacak. Bunun için Türk vatandaşlığından çıkmaları gerekmiyor. Bu karar o zaman 18 yaşının altında olan gençlere çifte vatandaşlık hakkı tanıyor.
Yüksek İdare Mahkemesi'nin sözlü kararına göre nüfus idarelerinin vatandaşlık hakkı alınan bu durumdaki gençleri yazılı bilgilendirmesi gerekiyor. Bu durumda olan gençler Alman pasaportlarını geri almak için hiç zaman geçirmeden yetkili dairelere başvurmalı. Olaya ilgisiz kaldığı izlenimi uyandırmamalı. Ayrıca bu gençler Alman vatandaşlıkları ellerinden alındığı için Türk pasaportlarına oturma izni almak zorunda kaldılar. Yabancılar Daireleri oturma izni için ise harç aldı. Yüksek İdare Mahkemesi bu mağduriyetten dolayı doğan tüm masrafların da belediyeler tarafından ödenmesi kararını verdi."