Çifte vatandaşlık gençlerin hakkıdır

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlık gençlerin hakkıdır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2009 10:30

Berlin Türk-Alman İşadamları Birliği'ne üye olan 61 girişimcinin sertifika törenlerine katılan SPD Genel Başkanı Franz Müntefering, gençlerin vatandaşlık seçmeye zorlanmamasını istedi. Müntefering, "Göçmen gençler, çifte vatandaşlık konusunda karar verme hakkına sahip olmalı" dedi.

Haberin Devamı

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Franz Müntefering ve Başkonsolos Mustafa Pulat, Berlin Türk-Alman İşadamları Birliği'ni ziyaret ederek, düzenlenen törende derneğe yeni üye olan 61 girişimciye sertifikalarını verdiler.

Ekonominin dinamosu

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonominin dinamosu olduğunu dile getiren Müntefering, “Almanya'da böyle 3,3 milyon işletme var. Bunlar ülke çapında çalışanların yüzde 70'ine ve meslek eğitimi gören gençlerin yüzde 80'ine işyeri sağlamıştır. Bu işletmelerin önemli bir kısmı Türkler'e veya Türk kökenli Almanlar'a aittir. 1990'lı yılların başında bunların sayısı artmaya başladı ve 70 bine çıktı. Şimdi 300 binin üzerinde kişiye istihdam sağlamış, yıllık toplam ciroları da 30 milyar Euro üzerindedir” diyerek bu girişimcilere teşekkür ettiklerini vurguladı.

Zorlama olmamalı


Göçmenlerin entegrasyonu konusunda her iki tarafa da büyük görevler düştüğünü söyleyen Müntefering, göçmenlere her alanda eşit şans tanınmasına özen gösterilmesi gerektiğine işaret ederek bunlara bu ülkenin bir parçası olduğu hissinin verilmesi gerektiğini kaydetti. Alman olmayan ve uzun süre ülkede yaşayan yabancılara yerel seçim hakkı verilmesini de isteyen Müntefering, “Çifte vatandaş olan göçmen gençler belirli yaştan sonra tek vatandaşlığa zorlanmamalı ve kişiler tek veya çifte vatandaş olduğuna kendileri karar vermelidir” dedi.

Uygulama mantıksız

SPD lideri daha sonra SPD'ye yakınlığıyla bilinen Friedrich Ebert Vakfı'na yaptığı ziyaret sırasında da, Almanya'da çifte vatandaşlığın genel anlamda geçerli kılınmasını istedi. Müntefering, şu anda yürürlükte olan ve göçmen çocuklarının 23 yaşına kadar Alman ya da başka bir ülke vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan yönetmeliği mantıksız olarak değerlendirdi.

Bu görüşün SPD'nin seçim programında yer alacağına işaret eden Müntefering ayrıca, uzun süredir Almanya'da yaşayan, Avrupa Birliği dışındaki ülke vatandaşlarının, yerel seçimlere katılabilmesi gerektiğini bir kez daha yineledi.

Türkiye yük değil güç katar

Türkiye'nin AB üyeliğine de değinen SPD Genel Başkanı Franz Müntefering, şunları söyledi:
“AB'nin Türkiye'ye yönelik istekleri, Türk Hükümeti'nin de AB'den beklentileri var. Türkiye AB yolu uzun olsa da reformları biran önce yapmalıdır. Türkiye büyük nüfusuyla birliğe yük değil güç katar. Zira, 82 milyonluk Almanya 500 milyonluk Avrupa pazarı olmasaydı bu refaha ulaşamazdık. Bazı ülkeler veya liderler farklı dinlerin ve inançların yan yana gidemeyeceğini düşünüyor ve bu yanlıştır. Bütün dinler birlikte yaşamı sağlayacak güçtedir. İnsanlar barış ve kardeşlik içinde birlikte yaşıyorsa, o zaman dinler arasında farklılığın bir rolü olmaz. Herkes birbirine saygı duyar.”

Ekonomiye katkı

TDU Başkanı Remzi Kaplan, birliğe üye olanlan girişimci sayınının gün geçtikçe arttığını belirtip, “Bu işletmeler kent ekonomisine katkıda bulunurken yarattıkları istihdam ile de birçok kişiye iş imkanı sunuyorlar. TDU'ya üye şirketlerin yüzde onunu Alman kökenlidir. Başkentte 810 bine yakın Türk kökenli işletme var. Yıllık cirosu 4 milyar Euro ve 35 bin kişiye istihdam sağlıyor. Dünya ekonomik krizle mücadeleyi dikkatle izliyoruz” dedi.
Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat ise, Türk işadamlarının önemine değindi. Pulat, “Türk toplumunun içinden çıkan başarılı iş adamlarımızın mali krizle mücadele için gösterdiği cesaret, bizim için gurur kaynağıdır. Berlin ve Almanya'daki girişimcilerimizin dinamizmi aynı zamanda Almanya'nın dinamizmidir” dedi.













Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!