Güncelleme Tarihi:
TGS-H Başkanı Dr. Cebel Küçükkaraca, “2000 yılındaki Göç Yasası'na göre Almanya'da doğan ve yasal olarak çifte vatandaşlık hakkına sahip gençler 18-23 yaşları arasında iki vatandaşlıktan birini seçmek zorundadır. Göçmen çocuklara çifte vatandaşlık hakkı en geç 23 yaşına kadar tanınıyor. Yani geçici bir hak. Çifte vatandaşlık hakkının saklı kalması için mutlaka 21 yaşına kadar dilekçe vermek gerekiyor. Türk Toplumu olarak başından beri opsiyon modelinin bu yanlışlığını dile getirdik. Bu yanlışlığın değiştirilmesi için çaba harcayacağız” dedi.
Toplantıya katılan Eyalet Adalet Bakanlığı uzmanı Martina Scheffler-Behrens ise yasanın prosedürü ve uygulaması hakkında bilgiler verdiler. Scheffler-Behrens gençlerin en geç 23 yaşına kadar hangi vatandaşlıkta karar kıldıklarını yazılı olarak bağlı oldukları nüfus dairelerine bildirmeleri gerektiğini söyledi.
21 YAŞ DİLETÇESİ
Doğumla birlikte Alman vatandaşlığını da alan çifte vatandaş gençler, 21 yaşına kadar bağlı oldukları vatandaşlık dairesine "Beibehaltungsgenehmigung" adlı "vatandaşlığı koruma" dilekçesi vermek suretiyle çifte vatandaş kalmaya izni alabiliyorlar.
Çifte vatandaşlık hakkını düzenleyen Alman Vatandaşlık Yasası'nın 12. maddesinden genellikle vatandaşlıktan çıkma konusunda zorluk çıkaran İran gibi ülkelerden gelen vatandaşların yanı sıra AB üyesi ülke vatandaşları yararlanıyor. Hukukçular, Türkiye vatandaşlıktan çıkarma konusunda zorluk çıkarmamasına rağmen, iki vatandaşlık arasında ercih yapma durumundaki Türk gençlerinin olasılıkları göz önüne alarak şanslarını kaybetmemek için dilekçeyi vermelerini öneriyorlar.