Güncelleme Tarihi:
Türk vatandaşı Tayfun Kahveci’nin 2006 yılında başlattığı hukuk mücadelesinin başarıyla sonuçlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirten avukat Ali Durmuş, “Hollanda çifte vatandaşlarımıza haksızlık yapıyor ve bu insanları sadece Hollanda kimlikleriyle değerlendirerek AB-Türkiye Ortaklık Hukuku’nun getirdiği avantajlardan mahrum bırakıyordu.
Emsal teşkil edecek kararlara ve Ortaklık Anlaşması’na rağmen Hollanda uzun süredir Hollanda’daki çifte vatandaş Türklerin haklarını çiğniyordu. Adalet Divanı böylesi bu uygulamanın olamayacağına hükmetti” dedi. Durmuş, Avrupa Adalet Divanı’ndan çıkan görüşün emsal teşkil ettiğini ve AB ülkelerinde yaşayan çifte vatandaş tüm Türklerin olası mağduriyetlerine son verdiğini kaydetti.
Çifte vatandaş Türklerin bundan sonra Ortaklık Hukuku gereği oturum harçları için daha az ödeme yapacaklarını, aile bireylerinin kolayca yurtdışı edilemeyeceğini belirten Durmuş, Türkiye’de yaşayan malulen emeklilerin ödeneklerinde de kesintiye gidilemeyeceğine dikkati çekti.
Karar çok önemli
Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu (İOT) Başkanı Aydın Akkaya, çift uyrukluların mağduriyetine son veren Avrupa Adalet Divanı’nın kararının, ikamet harçları açısından büyük önem taşıdığını’ söyledi.
Akkaya, “Avrupa Adalet Divanı, AB-Türkiye arasındaki Ortaklık Hukuku hükümlerinin, çifte vatandaş olanların aile bireyleri için de geçerli olduğuna hükmetti. Adalet Divanı’nın bu kararı oturma izni harçları açısından da büyük önem taşıyor. Çünkü Hollanda hükümeti, çifte vatandaşlığı olanların, Hollanda vatandaşı olarak Ortaklık Hukuku kapsamına girmediği gerekçesiyle yanlarına gelen aile bireyleri için 1250 Euro oturum izni harcı talep ediyordu. Bu karar aynı zamanda, İOT’nin tavsiyesi üzerine bin 250 Euro’luk harç bedeline itiraz edenlerin bu miktarı geri alabilecekleri anlamına geliyor. Hollanda’da çifte vatandaşlığı olan eşinin yanına gelen Türk vatandaşları da bundan böyle oturma izni başvurusu için 60 Euro ödeyecek” dedi.