Çift dillilik zenginliktir

Güncelleme Tarihi:

Çift dillilik zenginliktir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 23:06

Berlin Türk Cemaati düzenlediği 'Anadilin önemi' konulu konferansta Türkçe'nin önemi tartışıldı. Konferansa katılan konuşmacılar, Türkçe'nin okul çağındaki çocukların okul başarısı ve sağlıklı kişilik gelişimi için gerekli olduğuna vurgu yaparak bu konuda aileler başta olmak üzere herkese büyük görev düştüğünü söylediler.

Haberin Devamı

Berlin Türk Cemaati'nin (TGB) düzenlediği 'Anadilin önemi' konulu konferansa katılan Berlin Başkonsolosu Mustafa Pulat, Türkçe'nin öğretilmesi konusunda tüm ailelere büyük sorumluluk düştüğünü belirtip, "Türkçe çocuklarımızın okul başarısı ve sağlıklı kişilik gelişimi için gereklidir" dedi.

BÜYÜK AVANTAJ
İki dilli yetişmenin bir çok alanda avantaj sağladığına dikkat çeken Pulat, “Globalleşen ekonomik dünyamızda iki dilliliğin çok önemli olduğu herkesçe biliniyor. Türkçe ve Almanca'yı çok iyi derecede bilenler hem kendileri için, hem de bulunduğu ülke için büyük bir zenginliktir. Almanya'da yaşayan Türk ailelerin öncelikli hedefi çocuklarına Almanca'nın yanında Türkçe'mizi en iyi derecede öğretmeleridir. Türk çocuklarının iyi ve sağlıklı bir yapıyla yetişmesini istiyorsak hem yaşadıkları ülkenin dilini hem de Türkçe'yi iyi öğrenmek zorundayız" dedi.

KARAMSARLIĞA GEREK YOK
WAlmanya'da okulu bitirmeden ayrılan Türk çocuklarının sayısının yüksek olduğunu belirten Başkonsolos Pulat, bu konuda ailelere büyük sorumluluk düştüğünü dile getirip, “Eskiye göre günümüzde başarı grafiğinde yükselme var, fakat yine de ortalamanın altındadır. Ama bu sizleri karamsarlığa sevk etmemelidir. Bir insan kendi kültürünü öğrenmez ve Türkçe'yi konuşmazsa kimlik bunalımına düştüğü gibi, kimlik arayışına başlar. Veliler çocuklarını Türkçe ve Türk Kültürü Derslerine göndermelidirler. Berlin'de ilkokul çağında 13 bin 600 öğrenci bulunurken, bunun 4 bin 300'ü Türkçe anadil derslerine devam etmektedir. Bu sayının artırılmasına özen göstermeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

EĞİTİMDE EKSİKLİKLER VAR
Bir toplumunun var olması için anadilin önemine değinen Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz da, Türklerin Almanya'ya göçünün 50. yılında eğitim konusunda hala eksikliklerin olduğunu söyleyerek, Türkçe'nin çocuklarımıza öğretilmesi konusunda tüm sivil toplum örgütleriyle ailelere büyük görev düştüğünü vurguladı. TGB Yönetim Kurulu'ndan Selçuk Demirci ise, iki dili bilenlerin toplumda daha toleranslı olduğunu dile getirip, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nde anadil öğrenmenin yasal bir hak olduğunun maddesinin bulunduğunun altını çizdi. Göçün 5O. yılında Almanya'da yasalardan ve yapılan ikili anlaşmalardan doğan haklarımız gereği, Türkçe'nin geleceğinin garanti altına alınması gerekirken Türkçe, dolaylı ve yasal olmayan yollardan engellendiğini kaydeden Demirci, "Türkçe okullarda ders programına hem anadil, hem de yabancı dil dersi olarak alınmalıdır" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!