CHP ve MHP'den komisyona ret!

Güncelleme Tarihi:

CHP ve MHPden komisyona ret
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2013 13:54

İki muhalefet partisi, çözüm süreciyle ilgili AK Parti'nin Meclis'te oluşturulmasını önerdiği komisyona üye vermeyeceklerini duyurdu.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu çözüm sürecine dair Meclis Araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önergenin, TBMM İçtüzüğü'ne ve Anayasa'ya aykırı olduğunu, bu nedenle komisyonda yer almayacaklarını bildirdi.

MHP de ret kararı verdi.MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, çözüm sürecine ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına karşı olduklarını ve kurulması durumunda komisyona üye vermeyeceklerini bildirdi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, CHP ve MHP'nin, kurulması öngörülen Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu'na üye vermeyeceklerini açıklamalarına ilişkin, “Böylesi bir meselede 'komisyonda yokuz' demek, fevkalade yanlış bir yaklaşımdır” dedi.

BDP de AK Parti'den ayrı olarak Meclis'te Hakikatları Araştırma Komisyonu kurulması için önerge verecek.

CHP'DEN AÇIKLAMA

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, PKK'lıların sınır dışına çekilmesini izleme ve değerlendirmenin, TBMM'nin görevi olmadığını söyledi. Hamzaçebi, düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu: “CHP çözümün adresi olarak TBMM'yi düşünmektedir. TBMM; millet iradesinin yansıdığı yer olması nedeniyle bu iradeyi arkasına alan çözüm yöntemleri başarıya ulaşabilir. O nedenle TBMM Başkanı başkanlığında Anayasa Uzlaşma Komisyonu benzeri bir komisyonun kurulmasını önerdik. Bu, toplumsal mutabakat komisyonudur. Buna TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler ikişer üye verecektir. Yine bu komisyona bağlı olarak her siyasi partinin önereceği akil insanlardan oluşan bir 'Ortak Akıl Heyeti' oluşturulacaktır. Bu komisyon da her siyasi partinin önereceği üçer akil insandan oluşacaktır. Ortak Akıl Heyeti, TBMM'de kurulacak 'Toplumsal Mutabakat Komisyonu' kanalıyla TBMM Başkanı'na bağlı olarak görev yapacaktır. Parlamento iradesini arkasına alan ve tüm toplumu kucaklayan çözüm yöntemi öneriyoruz. Kürt sorunu, sadece Kürt yurttaşlarımız için değil, bütün yurttaşlarımız için bir sorundur. O nedenle sorunu çözebilmek için millet iradesini arkasına alan çözümü şart koşuyoruz.”

İktidar partisinin dün bir araştırma kurulması önerisinde bulunduğunu hatırlatan Hamzaçebi, bu önerinin TBMM İçtüzüğü'nde tarif edilen Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişin hükümlere aykırı olduğunu savundu. Hamzaçebi, “Araştırma Komisyonları, toplumsal hayatı ilgilendiren veya diğer konularda bilgi edinmek amacıyla kurulur. Oysa iktidar partisinin önerdiği komisyon, çözüm sürecinin değerlendirilmesi komisyonudur. Hükümettin başlattığı ve bundan sonra devam edileceği anlaşılan çeşitli çalışmaların değerlendirilmesine yönelik bir komisyondur. Gelecekte meydana gelecek gelişmeleri, olayları araştırmak üzere komisyon kurulması TBMM İçtüzüğü ve anayasaya aykırıdır” dedi.

Kendi önerilerini gelecek hafta TBMM Danışma Kurulu'na getireceklerini, orada kabul görmemesi halinde Genel Kurul'a taşıyacaklarını bildiren Hamzaçebi, “İçtüzüğe aykırı olarak, İçtüzük ve Anayasa'nın tarif etmediği bir komisyonda CHP yer almayacaktır. İçtüzüğe uygun bütün araştırma komisyonlarında CHP yer almaya hazırdır. Ama iktidar partisinin öneresi İçtüzüğe uygun değildir” dedi.

'BÖYLE BİR KOMİSYON OLAMAZ'

AK Parti grup başkanvekillerinin yaptığı açıklamada, komisyonunun adını “Çözüm Süreci Değerlendirme Komisyonu' olarak isimlendirdiğine işaret eden Hamzaçebi, şöyle konuştu: “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu adı altında bir komisyonunun kurulması çok açık şekilde Anayasa aykırıdır. Niyet PKK'lıların silah bırakarak sınır dışına çekilmesini izlemekse, bunun çözümü bu niyeti kamufle edecek araştırma komisyonu kurmak değildir. Böyle bir komisyon olamaz. Komisyon bilgi edinmek amacıyla kurulur. Hükümet eğer çözüm süreciyle ilgili kamuoyunu, toplumu, TBMM'yi bilgilendirmek istiyorsa İçtüzük buna imkan veriyor. Ama bu bilgilendirme komisyonu değildir. Bu çözüm sürecini izleyecek, değerlendirecek bir komisyondur. PKK'lıların sınır dışına çekilmesini izlemek, değerlendirmek TBMM'nin görevi değildir.”

Hamzaçebi, şu ana kadar komisyonla ilgili kendilerinin bilgilendirilmeye yönelik talep olmadığını, herhangi bir görüşmenin gerçekleşmediğini belirterek, “İktidar partisi bize bilgi vermek istiyorsa, gayet tabi kapımız açık, kendilerini dinleriz, hiç tereddüt yok” dedi.

Hamzaçebi, “Genel Kurul'da önergeler birleştirilirse tutumunuz ne olur?” sorusuna, kendi önergelerini ayrıca getireceklerini belirtti. Akif Hamzaçebi, “Birleştirme yönünde bir önerge verilmiş olsa dahi esas alınması gereken bizim önergemizdir. Öbürü hukuken sakat bir önergedir, Anayasayı göre işlem görmemesi gerekir. Böyle bir komisyonun kurulmasını çoğunluk oylarıyla kabul edebilirler ama bizim önerdiğimiz başlıkta kurularsa, biz de tabii ki bu komisyonda yer alırız. Ama kendilerinin niyet ettiği şekilde çözüm sürecinin değerlendirme amacıyla kurulacak araştırma komisyonunda CHP Grubu yer almayacaktır” görüşünü savundu.

MHP'DEN AÇIKLAMA

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Meclis'te kurulması planlanan “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu'na” destek ve üye vermeyeceklerini söyledi.

Vural, düzenlediği basın toplantısında, PKK terör örgütü ile mücadele yerine siyasi çözüm bulma çabalarının devam ettiğini söyledi. AK Parti ile PKK arasındaki müzakerelerin Oslo'da başladığını ve protokollere bağlandığını iddia eden Vural, “Oslo görüşmelerinin deşifre olanlarının dışında protokollerin hepsi hakkında bilgi sahibi olan Başbakan'dır” dedi. Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Oslo ile ilgili açıklayıcı bilgi vermediğini savunarak, şunları kaydetti: “İmralı'da terörist başı ile görüşmelerin yapıldığı malumdur.

MHP olarak bu görüşmeler hakkında, yansıyanların dışında kapsamlı bir bilgi sahibi değiliz. Ancak bu süreçle ilgili diğer tarafların, bu müzakerelerin nasıl bir kapsamda olduğu konusunda bilgisi vardır. Başbakan Erdoğan'ın, kendisinin PKK ile yaptığı görüşmeler hakkında TBMM'ye doğrudan bilgi vermesi gerekmektedir, Başbakan bu görüşmeleri Meclis'le paylaşmalıdır, bunu yapmak için Başbakan genel görüşme talep etmelidir. Genel Görüşme millete açık olmalıdır, kapalı oturum halinde olmamalıdır. Millet PKK ile girdikleri kirli, pis ilişkiler hakkında Başbakan tarafından bilgilendirilmelidir.

Bu görüşmeler hakkında milleti doğrudan bilgi sahibi yapmaktan kaçınanlar, Oslo ve İmralı süreçlerini TBMM'ye onaylatmak istemektedir. Meclis Araştırmasıyla, Meclis'in sürecin parçası haline getirilmesi amaçlanmaktadır, çözülme süreci meşrulaştırılmak istenmektedir. Çözülme pazarlıkları Başbakan tarafından yürütülmüştür. Bu süreçte ele alınan hususların Anayasa ve yasalara aykırı teşkil ettiği açıktır.”

Oktay Vural, Öcalan'ın, “çözüm için TBMM'nin somut adım atmasına ilişkin talebinin AK Parti Grubu tarafından emir olarak alındığını” iddia etti. PKK'nın, terör örgütü pozisyonundan çıkartılarak savaşan bir taraf haline getirilmek istendiğini belirten Vural, “Bu safha, AKP iradesinin terör örgütü tarafından teslim alındığını ortaya koymuştur” dedi.

Vural, Öcalan'ın “akil adamlar” önerisinden sonra şimdi de “Meclis'in devreye sokulması” önerisinin yapıldığını savunarak, “Bu bile mutabakatın oluştuğunu göstermektedir” diye konuştu. Vural, “Bu darbe zihniyetinin meşrulaştırılması kabul edilemez. Buna Meclis'in alet edilmesi bizatihi darbe planının meşrulaştırılmasıdır. Anayasal düzene darbe vurulmasına Meclis'in alet edilmesi milletimizi yok saymaktır. Millet, terör örgütünün dayatmalarına karşı duracak kadar şerefli bir millettir” görüşünü dile getirdi.

“Bugün bu imzaların atılmasıyla hakimiyetin millette olmadığı belirtilmiş, PKK hakimiyeti tescillenmiştir” diyen Vural, MHP olarak Meclis Araştırması açılmasına karşı olduklarını söyledi. Vural, bu araştırma önergesine ve komisyonuna destek ve üye vermeyeceklerini belirtti.

'AKGİLLER ADAM LİSTESİ'

MHP Grup Başkanvekili Vural, “akil adamları listesini” “akgiller adam listesi” olarak adlandırdı. Türk milletinin iradesini, “heyeti nasihalara” devredeceği milli iradesi olmadığını ifade eden Vural, “Herkes haddini bilmelidir. Serv Anlaşması'nı hazmettirmek için Heyeti Nasiha gönderen Damat Feritler'e ne olduysa bunların akıbeti de öyle olacaktır” diye konuştu.

Vural, akil adamlar listesinde yer alan STK'ların mesleki kurumlar olduğunu ifade ederek, bu kesimlerin PKK'nın propaganda malzemesi haline dönüştürülmesinin, bu kurumlara destek veren kitlelere saygısızlık olduğunu kaydetti. Vural, bu kurumlara mensup binlerce insanın MHP'ye ve gruba şikayetlerde bulunduğunu belirtti.

'BAŞBAKAN MİT'E MHP'YE OPERASYON TALİMATI VERDİ Mİ?'

“Bu süreç içerisinde MHP ve milliyetçilik dönüştürülemeyecek” diyen Vural, “Başbakan Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı yanına çağırarak MHP ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye operasyon yapma talimatı verdi mi vermedi mi?” diye sordu.

Vural, AK Parti ve PKK çevrelerinin MHP üzerinde yeni tezgahlar planladığına ilişkin duyumlar aldıklarını iddia etti. Vural, bir soru üzerine, araştırma komisyonu kurulmasına imza vermeyeceklerini yineleyerek, “PKK'nın imzaları yeter onlara” dedi. “Akil adamlar” listesinde yer alan STK'ların başkanları ile görüştüğünü ve vatandaşların endişelerini aktardığını belirten Vural, “Bugün Türkiye'de yaşananlar oligarşik bir diktatörlüktür. Bu meslek örgütleri oligarşik diktatörlüğün baskı ve şantajlarına alet edilmektedir” dedi.

Oktay Vural, “Başbakan Erdoğan'ın, MHP'ye operasyon yapma talimatı verdiğine” ilişkin iddiası ile ilgili ısrarlı sorular üzerine, “Habur'da 19 Ekim'de ne olmuştu, 19 Ekim günü hangi üçlü bir araya geldi, neleri konuştu?” sorularını yöneltti.

Vural, bu iddianın yer aldığı internet sitesindeki haberi gazetecilere gösterdi. Araştırma Komisyonu'na CHP'nin de üye vermeyeceği anımsatılarak, 2 partinin katılımıyla komisyonun çalışıp çalışmayacağının sorulması üzerine Vural, “Ne yapacaklar polis zoruyla mı, zorla mı götürecekler? Birisi, 'üye vermeleri lazım' demiş, Allah akıl fikir versin” dedi. Vural, bu komisyonun İçtüzüğe aykırı olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!