Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’ye vize muafiyeti müzakerelerinin başlatılması için AB tarafından imzalatılmaya çalışılan Geri Kabul Anlaşması’nın (GKA) Avrupa’daki yasal oturma hakkı bulanan vatandaşlarımızı da olumsuz yönde etkileyebilecek olan ikinci maddesi TBMM’de gündeme taşınacak.
Ana muhalefet partisi CHP’nin İstanbul milletvekili Ali Özgündüz, Ortaklık Hukuku çerçevesinde AB’nin Türkiye’den gelecek olanlara vize uygulama hakkı bulunmadığına dikkati çekerek, Avrupa’da alınan yargı kararlarının da unutulmaması gerektiğini söyledi.
Özgündüz, “1963 Ankara Anlaşması gereğince zaten AB ülkeleri Türklere vize uygulayamaz. Ayrıca bu konuda açılan davalar, alınan yargı kararları da var. Türkiye olarak hakkımızın takipçisi olmalıyız. Vizesiz gelişi Geri Kabul Anlaşması ile pazarlık noktasına getirmek yanlıştır” dedi.
Yasal olana da tehdit
Kaçak göçle mücadele çerçevesinde Türkiye’ye imzalatılmaya çalışılan Geri Kabul Anlaşması’nın çok iyi incelenmesi gerektiğini vurgulayan CHP’li Özgündüz, AB’nin model anlaşmalarındaki ikinci maddenin Avrupa’da yasal oturma izni bulunan vatandaşlarımızı da tehdit ettiğini söyledi. Özgündüz, şunları söyledi:
‘Bu maddeye karşıyız’
“Bu madde Türkiye ile yapılmak istenen anlaşmada da yer alıyorsa o zaman hepimizi ilgilendiriyor. Bu madde burada ikamet iznine sahip bir kişinin herhangi bir prosedürü yerine getirmediği zaman sınır dışı edilmesi sonucunu doğuracak kadar tehlikeli. Ayrıca bu anlaşma sonrası Avrupa’daki yasal oturum sahibi Türklerin sayısını azaltmaya yol açacak farklı uygulamaların da yolu açılır. Bu maddeye karşıyız ve kesinlikle kabul etmeyiz. Konuya açıklık getirilmesi için TBMM’de soru önergesi sunacağım.”