'Çeşitlilik şanstır'

Güncelleme Tarihi:

Çeşitlilik şanstır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2008 10:01

Başbakan Merkel himayesinde 'Charta der vielfalt' sözleşmesine Doğan Medya İnternational şirketi de katıldı. Sözleşmeyi imzalayan Genel Müdür Sevda Boduroğlu katılım belgesini Uyumdan sorumlu Bakan Prof. Dr. Maria Böhmer'den aldı.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel himayesinde şirketlerde çok çeşitliliği desteklemek amacıyla bir yıl önce başlatılan, 'Charta der vielfalt' sözleşmesine Frankfurt'ta düzenlenen törenle 60 büyük şirket imza attı. Doğan Medya İnternational adına Genel Müdür Sevda Boduroğlu sözleşmeyi imzaladı. Sevda Boduroğlu katılım belgesini Uyum Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer'den aldı. Törende Hessen Eyaleti Sosyal Bakanı Silke Lautenschlaeger, Frankfurt Belediye Başkanı Petra Roth hazır bulundu.

ÇOK YÖNLÜLÜK UYUM DEMEKTİR

Bakan Böhmer Mimarlık Müzesi'nde yapılan törende yaptığı konuşmada, şirketlerde çok renkliliğin korunması amacı ile Başbakan Merkel himayesinde bir yıl önce, 'Charta der vielfalt' (Çok renklilik sözleşmesi) hazırlandığını, bu projeye bir yıl içinde 150 şirketin dahil edilmesini amaçladığını hatırlatarak, "İlgi beklentimiz üstünde oldu. Şu anda Frankfurt'ta 60 büyük şirketin de katılımıyla sözleşmeyi benimseyen ve onaylayan firmanın sayısı 230'a ulaştı. Bu şirketler sözleşmeyi imzalamakla şirketlerinde çok renkliliği koruma ve destekleme sözü verdi. Global ortamda ülkemizin gücünü koruması ve daha güçlü olabilmesi için şirketlerimizde başka ülkelerden ve kültürlerden gelen insanlara yer vermeli, bunu desteklemeliyiz. Her şirketin tecrübesinden öğrenebileceğimiz çok şey var. İnisiyatif sayesinde bir milyon 670 bin kişiye ulaşılmış oldu. Çok yönlülük, renklilik demek, uyum demektir" dedi. Bakan Prof. Böhmer ve Deutsche Bank personel şefi Joachim Horras imzalanan sözleşmeyi Doğan Medya İnt. Genel Müdürü Sevda Boduroğlu'na taktim etti.

ÖVGÜYLE BAHSETTİ

Hessen Eyaleti Sosyal İşler Bakanı Silke Lautenschlaeger kadınların iş yerinde desteklenmesi, çok renkliliğin iş yerlerinde korunması ve teşvik edilmesi ve engellilere iş imkanının sağlanarak iş ortamında kaynaşmanın sağlanmasının verimliliği artırdığına işaret etti. Lautenschlaeger,, "Kadınların desteklenmesi çok önemli. Burada federal bakan Prof. Böhmer, Belediye Başkanımız Roth ve ben kadınların politik alanda aldıkları mesafenin göstergesi olarak karşınızdayız. Kadınlar çok renkliliğe, anlayışa ve sevgiye yapıları gereği, anne olma özellikleri nedeni ile çok daha yakın. O yüzden kadınların desteklenmesi ayrı bir önem taşıyor. Eyaletimizde faaliyet gösteren ağırlıklı olarak Türk şirketleri uyuma ve birlikte verimli ve huzurlu bir şekilde yaşamaya çok güzel örnek teşkil ediyorlar" dedi.

İKİ DİLLİLİK ZENGİNLİKTİR

Frankfurt Belediye Başkanı Petra Roth'da Frankfurt Belediyesi adına sözleşmeyi imzaladı. Roth yaptığı konuşmada Frankfurt'ta yaşayan Türklerden övgüyle bahsetti. Frankfurt kentinde yüzü aşkın milletten insanın huzurlu bir şekilde yaşadığını vurgulayan Roth, bunlar arasında Türklerin önemli bir çoğunluğu oluşturduğunu vurguladı. Petra Roth, Frankfurt kentinde beş yıl içinde 25 bin Frankfurtlu'nun Alman vatandaşlığına geçtiğini hatırlattı. Alman vatandaşlığına geçenlerin önemli bir bölümünün Türk kökenli olduğunu hatırlatan Roth, "Türk çocuklarının beraberlerinde iki dilliliği getiriyor. Ekonomi iki dilliliğin önemini artık anladı. Bu insanlarımız bizim için büyük bir kazanç. Göçmen kökenliler kısa sürede önemli gelişmeler kaydetti. Elbette yapılması gereken çalışmalar var. Ancak bunları birlikte gerçekleştireceğiz" dedi.

ÖRNEK TÜRK KIZI

Deutsche Bank Personel şefi Joachim Horras ekonomide çok renkliliğin ve çok dilliliğin önemine işaret etti. Almanya'da bazı düzenlemelerin yavaş gerçekleştiğinin altını çizen Horras, göçmen yada yabancı kökenli çalışanlarından çok şey öğrendiklerini belirtti. Görüşmelerinde çok başarılı gençlere rastladığını hatırlatan Horras, "Geçtiğimiz günlerde çok başarılı bir Türk kadını iş başvurusunda bulundu. Dosyasını inceledikten sonra kendisine başarısının kaynağını sordum. Bana, "İyi bir eğitim aldım. Ailem, eşim beni öğrenim ve iş hayatımda destekledi. İyi eğitim görmüş, işini bilen elamanlarla ve şeflerle çalıştım. Başarılı olmamın kaynağı bu' dedi. İş ortamında çalışanlara uygun ortamın yaratılması, onların ihtiyaçlarının göz önüne alınarak çalışmalar yapılması verimliliği artırır" dedi.

BELGE NEYİ İÇERİYOR

Çeşitlilik şanstır projesi geçtiğimiz yıl içinde Daimler, Deutsche Bank, Deutsche BP ve Deutsche Telekom tarafından Federal Hükümet Göç, İltica ve Uyum'dan sorumlu Bakan Prof. Dr. Maria Böhmer tarafında gerçekleştirildi. Bir yıl içinde sözleşmeye bünyesinde bir milyon 670 bin kişiyı barındıran 230 büyük firma imza koydu. Belgeyi imzalayan firmalar çalışanlarına ön yargılardan uzak bir iş yeri imkanı sunmayı vaat ediyor. Bütün çalışanlar, cinsiyet, ırk, din, dil, cinsel, etnik köken, dünya görüşü, yaş, cinsel tercihi ve kimliği nedeni ile ayrımcı muameleye tabi kalmayacağı, sahip olduğu çok renkliliğin destekleneceği sözü veriliyor. Sözleşmede yer alan altı madde şu şekilde sıralanıyor:

1. Karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak iş yeri kültürünün korunması. Yönetici ve çalışanların bu değerleri benimsemesi, değerlerin yaşanılması ve paylaşılması için şartların oluşturulmasını sağlamayı vaat ediyoruz. Bu konuda yönetici kadroya, yöneticilere özellikle görev düşüyor.

2. Çalışanların çok yönlülüğünün ve becerilerinin en iyi derecede değerlendirilmesi ve bizim beklentilerimizin gerçekleşmesi için personel işlemlerimizi kontrol etmeyi ve sözleşmede vaad edilenlerin yerine getirilmesini sağlama almayı vaat ediyoruz.

3. Toplumun çok yönlülüğünü şirket içinde ve dışında tanımayı, bunun içinde yatan potansiyeli tanımaya ve bundan doğan zenginliği şirketimize katkı sağlayacak şekilde uygulamayı vaat ediyoruz.

4. Sözleşmeyi yürürlüğe girebilmesi için, bunu içeride ve dışarıda diyaloğun parçası haline getirmeyi vaat ediyoruz.

5. Çok renkliliği ve değerler konusunda elde edilen gelişmeleri yıllık bir rapor halinde açıklayarak bilgilendirmeyi vaat ediyoruz.

6. Konu ile ilgili olarak ve sözleşmenin yerine getirilmesi yönünde çalışanlarımızı bilgilendirmeyi, çalışanları sözleşmenin yerine getirilmesi konusunda süreç içinde yer almalarını sağlamayı vaat ediyoruz.

KİMLER İMZALADI

Frankfurt'ta düzenlenen törene tek Türk firması olarak Doğan Medya İnt. katılarak belgeyi imzaladı. 60 büyük şirketin belgeyi imzaladığı etkinlikte şu şirketler de yer aldı: Adam Opel GmbH. AOK Hessen. Axa Konzern Aktionsgeselschaft . Bank of Amerika. Condor Flugdienst. FredEx Express Europa. Fragport AG. Goodyear Dunlop Tires Germany GmbH. Michelin Reifen. Nestle Deutschland. Rotschield GmbH. Frankfurt Belediyesi. Steigenberger Hotels AG. Thomas Cook AG. UBS Deutschland. DLA Piper UK LLP.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!