Güncelleme Tarihi:
FOTOGALERİ: 'ÇERNOBİL'İN 25'İNCİ YILDÖNÜMÜ
Ukrayna’nın Kiev kentindeki Çernobil Santrali’nin 4 numaralı reaktörü 26 Nisan 1986 günü patladı. Faciada, Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan bombaların 100 katı kadar radyasyon havaya karıştı. Resmi açıklamalara göre kazada 31 kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise kazada 4 bin kişinin öldüğünü bildirdi.
ETKİLERİ GÜNEY AFRİKA'YA KADAR UZANDI
Radyoaktif bulutlar, rüzgarında etkisiyle Güney Afrika’ya kadar ulaştı. Türkiye’de de Trakya ve Karadeniz’de etkileri görüldü. Özellikle Karadeniz’de kanser vakalarında artış yaşandı. Çernobil reaktörü uluslararası baskılar sonucu 2000’de kapatılabildi.
30 KİLOMETRE ÇAPINDA YASAK BÖLGE
Santralin çevresindeki 30 kilometre çapında bir bölgeye girmek hala yasak. Patlama sonrası Sovyet mühendisler radyasyon sızıntısını sınırlamak için zarar gören reaktörü geçici olarak betonla kaplamışlardı. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de geçen hafta yapılan bir uluslararası konferansta, zarar gören reaktörün etrafının gereken şekilde yeniden kapatılması için yardım sözü verildi.
Hedeflenen 740 milyon euro'dan 550 milyonunun toplanmasıyla yeni bir kabuk dışında, tüketilmiş yakıt için bir depo oluşturulacak. Yıldönümü törenleri, Japonya depreminde zarar gören Fukuşima nükleer santrali çerçevesinde nükleer enerjiye ilişkin kaygıların arttığı bir döneme denk geldi.
KAZA İLK BİRKAÇ GÜN GİZLİ TUTULMUŞTU
Fukuşima nükleer santralinin işletmesinden sorumlu Tepco şirketi, santralden sızan radyasyonla ilgili bilgileri kamuyla yeterince hızlı bir biçimde paylaşmadığı için eleştiriliyor. Sovyet yetkililer de kazayı ilk bir kaç gün gizli tutmuştu.
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, nükleer felaketler söz konusu olduğunda daha şeffaf olunması gerektiğini söyledi.
Medvedev, "Modern devletler Çernobil'de yaşananlardan ve Japonya'daki trajediden ders almalı ve insanlara doğruyu söylemenin gerekliliğini fark etmeli" dedi.
Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Çernobil nükleer faciasının 25. yılında, kazanın meydana geldiği bölgeyi ziyaret etti. Facianın 25. yılı dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada Medvedev, nükleer güvenlik konusunda uluslararası anlaşma çağrısında bulunduğunu belirtti.
Medvedev, "Bugün, büyük ülke liderlerine, dostlarıma, bağımsız devletler topluluğuna ve elbette Ukrayna’ya, dünyada nükleer enerjinin gelişmesini garanti etmeyi, aynı zamanda da kazaların kötü sonuçlarınını önlemeyi amaçlayan öneriler gönderdim" dedi.
"Yeni uluslararası anlaşmaların hazırlanması konusunun düşünülmesi gerektiğini" vurgulayan Medvedev, Çernobil kazasının ülkelerin felaketler konusunda halkı doğru bilgilendirmesi gerektiği dersini verdiğini ifade etti.