Çernobil’de ağaçların radyasyonla dansı

Güncelleme Tarihi:

Çernobil’de ağaçların radyasyonla dansı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2013 10:39

Ukrayna’nın Çernobil Nükleer Santralı’nda 1986 yılında meydana gelen kazadan 13 yıl sonra bölgede araştırmalarına başlayan ABD’nin Güney Carolina Üniversitesi’nden Profesör Tim Mousseau, bu araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

Haberin Devamı

Rapora göre, santral çevresinde sadece insanlar ve hayvanlar değil, aşırı dozda radyasyon alan bitkiler de ciddi mutasyon geçirdi. Mousseau şunları söyledi: “Mutasyon devam ediyor. Özellikle çamlardaki gövde deformasyonları yüzünden ‘dans eden orman’ dediğimiz oluşumlar söz konusu. Normalde dikine büyüyen ağaçlar radyasyon nedeniyle farklı figürler çiziyor. Ağaç kesitlerinden elde ettiğimiz verilere göre ilk birkaç yıl bitkilerde büyüme yavaşlamış. Selüloz yapısı değişmiş. Normalde beyaz olan gövde içleri kırmızıya dönmüş.”

30 kiloluk yayın balığı

Hürriyet, 26 Nisan 1986’daki felaketin 10’uncu yıldönümünde Çernobil’i ziyaret etmişti. Çoğu asker onbinlerce kişi radyasyonun etkisiyle hayatını kaybetmişti. Santral yakınındaki hayalet şehir Pripet çevresinde yaşayan Tamara,“Santralın soğutma suyunu aldığı gölde, kocam Fyodor 30 kiloluk bir yayın balığını yakaladı. Normal balıktan farkı, dişlerinin çok daha büyük olmasıydı” demişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!