Güncelleme Tarihi:
Fransa'nın Lyon kentindeki Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi bünyesinde 14 ülkeden 30'u aşkın bilim insanının katıldığı, konferansta dünyada 5 milyara ulaşan cep telefonları ile kanser arasındaki bağlantı ele alındı. Oluşturulan özel çalışma grubu, cep telefonlarının tümörün, telefonun daha çok kullanıldığı tarafta geliştirdiğine dair bazı bulgular olduğunu bildirdi. Yayınlanan raporda, kullanıcıların cep telefonunun yağdığı elektromanyetik dalgalara daha az maruz kalmanın yollarını araması önerildi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi cep telefonlarının büyük olasılıkla "kanserojen" olarak sıfınlandırılması gerektiğini bildirirken bu cihazları tarım ilacı DDT, egzoz ve kahveyle aynı kategoriye koydu. Cep telefonlarının bir tür habis beyin kanseri olan glioma riskini arttırdığını bildiren Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi Başkanı Christopher Wild, cep telefonlarıyla birlikte kulaklık kullanımı ve mesaj yazmanın da kısıtlanması gerektiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı çalışan Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), epidemiyolojik araştırmalar temelinde 1'den (kanserojen) 4'e (muhtemelen kanserojen değil) kadar giden bir ölçek hazırladı. Bu ölçekte cep telefonları 2B yani 'kanserojen olabilir' kategorisine yerleştirildi.
IARC bu kategorinin cep telefonları ve insan sağlığı üzerindeki etkilerinin bundan böyle yakın takibe alınmasını gerektirdiğini açıkladı. 1971 yılından bu yana yaklaşık 900 etken üzerinde incelemeler yapan Merkez, yaklaşık 400 etkeni 'kanserojen' ya da 'kanserojen olabilir' kategorisine aldı.
ÖNLEMLER
Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi uzmanları, araştırmaların özellikle cep telefonları ile tıbben "akustik nörinom" olarak tanımlanan işitme siniri tümörü arasındaki ilişki üzerinde yoğunlaştığına dikkat çekti. Cep telefonlarının kansere neden olduğunun çok daha net biçimde söylenebilmesi için uzun vadeli ek araştırmalar gerektiği belirtildi. IARC ek araştırmalar tamamlanana kadar cep telefonu kullanıcılarına kulaklık kullanma ve cep telefonuyla iletişim süresini kısmayı önerdi.
Deutche Welle, cep telefonları konusunda IARC tarafından yapılan uyarıların telsiz telefonları da kapsadığını aktardı. Uyarının, radarlar, mikro dalga fırınlar, radyo-TV vericileri ve verici antenlerle ilgili tartışmayı alevlendirmesi bekleniyor. IARC uzmanları elde yeterli veri bulunmadığından bu konularda görüş belirtmekten şimdilik kaçınıyor.
IARC, Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde 1965 yılında Fransa, ABD, Federal Almanya, İtalya, İngiltere ve Kuzey İrlanda tarafından kuruldu. IARC'ın diğer üyeleri Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Kanada, İspanya, Finlandiya, Hindistan, Japonya, İrlanda, Norveç, Hollanda, Güney Kore, Rusya, İsveç, İsviçre ve Türkiye'den oluşuyor. Türkiye, merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan IARC'a bu yıl 13 Mayıs tarihinde üye oldu.