Cep telefonu çocuklar için ne kadar gerekli?

Güncelleme Tarihi:

Cep telefonu çocuklar için ne kadar gerekli
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2012 00:00

İlkokul dördüncü sınıftaydım. Öğretmenimiz bir masal anlatmıştı. Masalda bir padişah ve onun güzeller güzeli sırma saçlı kızı vardı.

Haberin Devamı

Padişah kızını evlendirmek istiyordu. Güzel kızına özel bir damat arıyordu. Damatın özelliği sihirli aynaydı. Sihirli aynayı kim getirirse, padişahın kızıyla o evlenecekti. Sihirli ayna, istenilen kişiyi anında canlı gösterebilen bir aynaydı.

Aradan yarım yüzyıl geçti. Yarım yüzyıl sonra sihirli ayna gerçek oldu. Bugün artık ona sihirli ayna demiyoruz. 3G veya 4G - görüntülü cep telefonu diyoruz. Hızlı veri akışını ve görüntülü konuşmayı sağlayan üçüncü ve dördüncü kuşak cep telefonu teknolojisi.

Cep telefonuyla iletişim, günlük yaşamımızda büyük kolaylıklar sağlıyor. Fakat teknolojinin ilerlemesi sadece çözümler getirmiyor. Sorunları da getiriyor. Özellikle de çocuklar için.

Türk toplumu olarak cep telefonuna çok düşkünüz. Hem de Avrupalılardan daha fazla. Büyüğümüz de düşkün, küçüğümüz de. Cep telefonunu neredeyse arkadaş yerine koyuyoruz. Genel durum böyle olunca, küçükler de bundan nasibini alıyor.

Çocuklarımızın ve gençlerimizin zamanını alan, daha doğrusu çalan, üç şey var: televizyon, bilgisayar ve cep telefonu. Bu üç aracı kullanmaktan eğitime v a k i t kalmıyor.

Öyleyse ne yapalım? Çocuklarımızın cep telefonu kullanmasını yasaklayalım mı?

Hayır!

Tamamen serbest mi bırakalım?

Buna da hayır!

Nobel Ödüllü Fransız yazar André Gide’in bir sözü vardır: “Gerçeğin rengi gridir.” Cep telefonu gerçeğinin rengi de öyle. Ne beyazın eveti, ne de siyahın hayırı. En iyisi grinin hayırlı eveti. Yani içinde hayır olan bir evet.

1. Hayır dönemi: İlkokula giden çocuklar (1. 4. sınıf) için cep telefonu genellikle gereksiz. Sadece okulu uzakta olan veya köylerde oturan çocuklar için cep telefonu bazen gerçekten gerekli olabilir. Bu yaş grubundaki çocuklar için özel çocuk cep telefonları satılmaktadır. Bunlar masrafı çok az ve acil durumlar için üretilmiş telefonlardır. Kullanımı çok basittir. İsterseniz cep telefonuyla çocuğunuzun nerede olduğunu da tespit edebilirsiniz. Yer saptayan cep telefonlarında „Ortungsdienst“ denilen fonksiyon bulunur. Yalnız kapalı mekanlarda bu bağlantı kurulamayabilir.

2. Evet dönemi:
Orta öğretimdeki (5. sınıftan itibaren) öğrenciler için cep telefonu genellikle gereklidir. Çünkü çocuğunuzun yeni okulu eve uzak olabilir. Derslerin bitiş zamanında da düzensizlikler olabilir. Bu nedenlerle öğrenciler cep telefonunu daha çok kullanmak zorunda kalabilirler. Cep telefonu alırsanız sözleşmeli (mit Vertrag) olanlarından kaçının. Kontörlü (mit Prepaid-Karte) cep telefonlarını tercih edin. Şimdi artık sabit ücret ödemeli (flatrate) abone tarifeleri de var. Böylece ay sonundaki fatura sürprizlerinden de korunmuş olursunuz.

Cep telefonuyla ilgili en büyük sorun nedir?

Bir iletişim aracı olan cep telefonunu oyuncak olarak kullanmaktır.

Oyuncak olarak kullanırsa ne olur? Eğlence fonksiyonu ön plana çıkar. Çocuklar ve gençler cep telefonunu eğlenmek ve hoş (?) vakit geçirmek için kullanmaya başlarlar. Eğlenme eğilimi en az üç olumsuz sonucu getirebilir:

Birincisi ay sonundaki yüksek faturalar,

İkincisi şiddet içeren zararlı görüntü ve mesajlar,

Üçüncüsü de insanın değerinin cep telefonuyla ölçülmesi.

Kimi çocuklar ve gençler en son model cep telefonu sahibi olmakla, yani „cool“ olmakla arkadaşlarının yanında övünürler. Eğer bir insan övünecekse, kendi becerileriyle övünmeli, cep telefonuyla değil.

Çocuğunuz büyüyüp işe girmek isteyince, işveren cep telefonu en pahalı olan adayı mı işe alacak? Yoksa becerisi en yüksek olan adayı mı?

İnsanın değerinin cep telefonuyla ölçülmesi, yani pahalı telefonla övünmek bir başka tehlikeyi de körükleyebilir: Çocuklar insanları kullandıkları araçların markasına göre değerlendirmeye başlarlar. İşte bu noktada elektronik araç, insandan daha önemli görülmeye başlar. Halbuki en karmaşık elektronik araç bile insandan daha değerli değildir.

Elektronik araçlar insanlar içindir, insanlar elekronik araçlar için değil. Cep telefonu sadece bir araçtır, amaç değil. Amacımız ise iyi insandır, son model telefon değil.

Cep telefonunun çocuğunuz için zararlı değil de, yararlı olmasını istiyorsanız, şu noktalara dikkat ediniz:

1. Bilgilenme: Cep telefonu konusunda çocuklar ve gençler, anne ve babalardan daha fazla bilgiye sahip. Bu sorunu çocuğunuza cep telefonu satın almadan önce halledin.

2. Kural:
Cep telefonu satın almadan önce kullanım konusunda kurallar koyun. Ayda kaç Avroluk (Euro) konuşma yapılacak, bilinmeyen numaralara ve mesajlara karşı nasıl davranılacak, cep telefonu logoları ve zil melodileri konusunda hangi tutum izlenecek vb.

3. Güven:
Çocuğunuzun cep telefonunu gizlice açıp karıştırmayın. Çocuğunuzdan cep telefonunun özelliklerini göstermesini isteyin. Cep telefonundaki müzik ve resimler hakkında çocuğunuzla konuşun.

4. Işınım:
Cep telefonu kullanımı sırasında elektromanyetik ışınım (Strahlung) oluşur. Bunlar çocuğun beyin hücre gelişimini olumsuz etkileyebilir. Alman Işınımdan Korunma Dairesi sağlıklı bir cep telefonunun ışınım değerinin en fazla 0,6 W/kg (SAR-Wert) olmasını öneriyor. Ayrıca ışınımı azaltmak için otobüste veya arabada giderken cep telefonuyla konuşmamaya özen gösterin. Çünkü en fazla ışınım bu bağlantı sırasında yayılıyor.

5. İnternet: Birçok cep telefonundan internete girmek mümkün. Eğer çocuğunuzun cep telefonunda internet hattı varsa, bunu hangi amaçla kullandığını sorun. Bu hat çocukların çoğunluğu için gereksizdir.

6. Bluetooth:
Cep telefonlarındaki bluetooth bağlantısı ne işe yarar? Bu bağlantı sayesinde başka bir cep telefonuna resim ve kısa video filmleri gönderilebilir. Bluetooth bağlantısı olan cep telefonlarını tercih etmeyin. Şiddet içeren videolar çoğunlukla bu yolla gönderiliyor.

Uzun sözün kısası: Telefonun görünüşüne aldanma,
Onu oyuncak olarak kullanma!

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!