CEO’ların maaşları 25 yılda 700 kat arttı

Güncelleme Tarihi:

CEO’ların maaşları 25 yılda 700 kat arttı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2013 14:43

İSVİÇRE’de halkın yüzde 67.9’unun büyük şirketlerin yöneticilerinin maaş ve primlerinin sınırlandırılmasına ‘evet’ dedi.

Haberin Devamı

İSVİÇRE’de halkın yüzde 67.9’unun büyük şirketlerin yöneticilerinin maaş ve primlerinin sınırlandırılmasına ‘evet’ demesi, Avrupa Birliği’ne örnek oldu. AB de, Avrupa’da yaşanan mali krizde önemli payları olduğu için eleştirilen büyük şirket yöneticilerinin maaşlarını sınırlandırmak istiyor. AB İç Pazar Komiseri Michel Barnier, borsaya kayıtlı şirketlerin CEO’larının aldığı maaşlara, hissedarların karar vermesini istedi. Böylece AB, mali krizde payları olan bankalardan sonra menajerlerin maaşlarını da kontrol altına almak için yeşil ışık yaktı.

90 kat fazla

Berlin Humboldt Üniversitesi ise, DAX’a kayıtlı şirket yöneticilerinin maaşlarını araştırdı. Araştırma sonucunda CEO’ların maaşlarının son 25 yılda yüzde 700 arttığı ortaya çıktı. Araştırmaya göre 1997 yılında şirket yöneticisi, çalışanından 19 kat fazla maaş alıyordu, 2011’de bu fark 54 katına çıktı. Yönetim kurulu başkanının maaşı ise şirket çalışanından tam 90 kat daha fazla.

Dudak uçuklatan maaşlar

Çalışanların maaşlarında tasarrufa giden şirketlerin menajerlerinin yıllık astronomik maaşları şöyle: Alman Postanesi yönetim kurulu başkanı: 3.1 milyon Euro. Volkswagen Yönetim Kurulu Başkanı Martin Winterkorn: 14.5 milyon Euro. Daimler Başkanı Dieter Zetsche: 8.1 milyon Euro. Adidas’ın şefi Herbert Hainer: 4.2 milyon Euro. Alman Telekom’un şefi: 4.1 milyon Euro.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!