Güncelleme Tarihi:
Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı dolayısıyla Lahey Belediye Sarayı;nda açılan sergi, Ortaçağ sanatının önemli eserleri arasında yer alan Divriği Ulu camisi ve şifahanesinin eşsiz güzelliğini gözler önüne seriyor. Daha önce Fransa ve Brezilya;da da izleyiciyle buluşan sergi, 4 Haziran;a kadar ücretsiz gezilebilecek.
Serginin açılışı dolayısıyla Lahey Belediyesi;nde düzenlenen kokteyle Türkiye;nin Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral ve Lahey Kültür ve Tanıtma Müşaviri Enis Tataroğlu;nun yanı sıra Lahey Büyükelçiliği Müsteşarı Cem Utkan, projenin küratörü ve tasarımcısı mimar Basri Hamulu ile farklı ülkelerin büyükelçilik temsilcileri katıldı.
Çocukluğunun, Türkiye;nin sayılı tarihi eserleri arasında yer alan Divriği Ulu camisi ve şifahanesinin olduğu bölgede geçtiğini belirten Basri Hamulu, günden güne yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan külliyeyi kurtarmak için böyle bir projeye giriştiğini söyledi. İlke etapta sadece cami ve şifahaneyi fotoğraflayarak kayıt altına almayı planladıklarını, ama ortaya çıkan fotoğraflardaki güzellikten sonra bunun sergi haline getirilmesine karar verildiğine işaret eden Hamulu, gösterilen ilginin ardından şu anda külliyeye yönelik restorasyon çalışmalarının başladığını ifade etti.
Fotoğrafların gece, iskele kurularak, özel bir teknikle ve doksan derecelik açıyla çekildiğini hatırlatan Hamulu, serginin hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük ilgi gördüğünü söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı;nın desteğiyle daha önce Fransa ve Brezilya;da sergilenen fotoğrafların Hollanda;dan sonra Amerika ve Japonya;da sanatseverlerle buluşacağını anlatan Hamulu,
"İstanbul;daki sergiye Başbakanımız da geldi gördü ve Divriği;ye gitmek lazım, bunu yerinde görmek lazım dedi. Divriği;ye geldi sağolsun. Sonra bu eserle ilgili nasıl restore edebiliriz diye çalışmalar başladı. Çevresindeki binalar yıkıldı. Şimdi projeler hazırlanıyor ve zaman içinde restorasyonu başlayacak" diye konuştu.
-Dünya miras listesine Türkiye’den alınan ilk üç eserden biri-
Söz konusu serginin Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı çerçevesinde açıldığına işaret eden Lahey Kültür ve Tanıtma Müşaviri Enis Tataroğlu ise, bu kapsamda ilerleyen günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yürütülen kültürel tanıtım çalışmaları dahilinde tiyatro, konser ve sinema festivalleri de düzenleneceğini belirtti.
Sergiye dünya genelinde gösterilen ilginin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Tataroğlu, Divriği Külliyesi çok önemli bir eser. 1985 yılında UNESCO tarafından dünya miras listesine Türkiye;den alınan ilk üç eserden biri. Divriği Külliyesi Dünya Miras listesinde yer alan ilk Türk eseri. Külliye özellikle sanat tarihi açısından oldukça önemli bir kompleks. Türk ve İslam sanatına ilgi duyan herkesin çok ilgisini çekeceğini umuyoruz dedi.
Bu tür aktivitelerin Hollanda;da Türkiye;nin tanıtımına büyük katkı sunduğunu belirten Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, bu gibi faaliyetlerin artması gerektiği üzerinde durdu. Türkiye;nin tarihi ve sanatsal yönünün insanlara tanıtılmasının gurur verici olduğunu kaydeden Oral, Lahey;in merkezinde açılan bu sergiye Hollandalıların kayıtsız kalmalarının imkansız olduğunu söyledi.