CDU'dan çifte hayır

Güncelleme Tarihi:

CDUdan çifte hayır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2009 16:09

CDU Berlin Eyalet Teşkilatı Başkanı Frank Henkel, Almanya'da siyasal katılım isteyenlerin Alman vatandaşı olmalarının doğruluğunu savunarak çifte vatandaşlığa ve göçmenlere oy hakkına karşı çıktı.

Haberin Devamı

ALMAN Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Berlin Eyalet Teşkilatı ve Eyalet Meclis Grubu Başkanı Frank Henkel, partisinin hem çifte vatandaşlığa hem göçmenlere yerel seçim hakkı verilmesine karşı olduğunu söyledi. Henkel, Berlin'de Türk gazetecilerle yaptığı bir sohbet toplantısında, “Çifte vatandaşlık aslında bir insanın imtiyaz kazanması anlamına geliyor. Belirli bir durum karşısında hangi vatandaşlık işine yarıyorsa ondan yararlanır. Ben tek bir ülkenin vatandaşı olarak böyle bir imtiyaza sahip değilim. Neden bazı insanlar imtiyazlı olsun ki? Ben kimseyi Alman vatandaşı olmaya zorlamıyorum. Herkes bu konuda kendi karar vermeli” dedi.

Tek vatandaşlık doğru

CDU Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Kurt Wansner'in de katıldığı toplantıda Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Henkel 'Opsiyon Model' olarak bilinen ve göçmen kökenli gençlerin 18-23 yaşları arasında tek vatandaşlıkta karar kılmalarını içeren uygulamayı savundu. CDU'lu politikacı, geleceklerini bu ülkede gören bu gençlerin Alman vatandaşlığını tercih etmelerinin kendi yararlarına olacağını söyledi.

Almanya'da yaşayan ve Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden gelen göçmenlere yerel seçimlere katılma hakkı verilmesine karşı olduğunu vurgulayan CDU'lu Henkel, "Seçim hakkı her vatandaşın en önemli hakkıdır. Ancak bence her kim siyasi yaşama katılmak istiyorsa Alman vatandaşlığına geçmeli. Yabancılara yerel seçim hakkı verilmesine karşıyım” dedi.

Yeşiller: Opsiyon modeli kaldırılmalı

Bu arada Yeşiller Partisi de, Almanya'da “opsiyon model”in kaldırılması amacıyla Federal Meclis'e yasa tasarısı sundu. “Opsiyon model”in Alman Anayasası'nın eşitlik prensibine aykırı olduğuna da dikkat çekilen tasarısda, 1 Ocak 2000'den önce Almanya'da dünya gelip de 10 yaşın altında olanlar ile bu tarihten sonra doğan ve otomatik olarak Alman vatandaşlığını da kazanan göçmen kökenlilerin 18-23 yaşları arasında “tek vatandaşlıkta” karar kılmalarını içeren uygulamanın kaldırılması yer alıyor. Yeşiller'in yasa tasarısında, Alman vatandaşlarının farklı ulus mensuplarıyla yaptıkları evliliklerden olan çocuklardan reşit olduklarında tek vatandaşlıkta karar kılmalarının talep edilmediği belirtilirken, “Bu durum Alman Anayasa'nının 3. maddesindeki eşitlik prensibiyle örtüşmüyor” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!