‘CDU yarıya inecek, Yeşiller yok olup gidecek’

Güncelleme Tarihi:

‘CDU yarıya inecek, Yeşiller yok olup gidecek’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2023 12:03

Aşırı sağcı parti AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla, Yeşiller ve CDU’ya savaş açtı. “CDU’yu yarıya indirmeliyiz ve en tehlikeli parti olan Yeşiller yok olup gitmeli” diyen Chrupalla, yükselen oy oranlarına atıfta bulunarak AfD olmadan hükümet kurulamayacağını söyledi. Chrupalla, “Bize gelecekler” dedi.

Haberin Devamı

 

 ALMANYA’da son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre iktidar ortakları SPD, Yeşiller ve FDP oy kaybına uğrarken, sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ise ülke genelinde ikinci büyük parti konumuna yükseldi. Partisinin, Aşağı Saksonya’nın Celle kentinde düzenlediği bir etkinliğe katılan AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla, CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’in 2018’deki “AfD’yi yarıya indireceğime güveniyorum” sözlerini hatırlatarak, “Friedrich Merz, bizi yarıya indirmek istiyordu ama biz iki misli güçlendik” dedi. Yandaşlarının ayakta alkışladığı Chrupalla, “Biz CDU’yu yarıya indirmeliyiz ve en tehlikeli parti olan Yeşiller yok olup gitmeli” diyerek CDU ve Yeşiller’i adeta ‘düşman’ ilan etti.

Haberin Devamı

SORUMLULUK ÜSTLENMEYE HAZIRIZ
Chrupalla, köklü partilerin hiçbirinin kendileriyle işbirliği yapmak istemediklerini bildiği halde, ‘AfD’nin kademeli olarak hükümetlerde sorumluluk üstlenmeye’ hazır olduğunu da söyledi. “Diğer partiler, AfD’nin iktidara gelmesi halinde halkın yaşamının daha iyi olacağından korkmaktalar. AfD, gücünü yalnız muhalefette değil, iktidarda da gösterebilir” diyerek iktidara talip olduklarını yineleyen Chrupalla, “Önce yerel yönetimlere başlayıp sonra eyalet parlamentoları ve daha sonra da federal hükümette yerimizi alacağız” diyerek köklü partilerin kendileriyle işbirliği yapmak zorunda kalacaklarını ima etti. Son dönemlerde yapılan kamuoyu yoklamalarında AfD’nin yüzde 19-21 arasında oy alacağının ortaya çıktığını ve eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerde ‘en güçlü parti’ konumuna yükseldiklerini belirten Chrupalla, “Bizsiz hükümet kurmak mümkün olmayacak. Bize gelecekler” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!